Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

OZS, GZS in ZDOPS pozivajo k podpori ukrepa glede starostnega upokojevanja

23. 12. 2020
Avtor: Mira Črešnar

 

Delodajalske organizacije - Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetništva Slovenije - so danes na vse poslanske skupine naslovile prošnjo za podporo ukrepa v PKP7, ki spreminja zakon o delovnih razmerjih. Po predlogu bi po novem o nadaljnji zaposlitvi delavca, ki izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev, odločala tako delodajalec kot delavec.

 

 

V praksi se pogosto dogaja, da mladi ne dobijo priložnosti za zaposlitev, saj nekateri starejši delavci ostajajo v delovnem razmerju še dolgo potem, ko že izpolnijo pogoje za starostno upokojitev. O tem pa delodajalec nima pravice odločati. Menimo, da bi morala o nadaljevanju delovnega razmerja odločati tako delodajalec kot delavec, s čimer bi uravnotežili pravni položaj delodajalcev.

 

Predstavljena rešitev v PKP7 po mnenju delodajalskih organizacij, OZS, GZS in ZDOPS, zagotavlja tudi večjo fleksibilnost na trgu dela, ki je pomembna z vidika spodbujanja  konkurenčnosti slovenskih podjetij v mednarodnem prostoru. V času po epidemiji bo to še toliko bolj pomembno.  

 

Nikakor pa se ne strinjamo z navedbami sindikatov, da gre pri tem ukrepu za prisilno upokojevanje. Gre samo zato, da bi lahko o delovnem razmerju delavca, ki izpolnjuje pogoje za upokojitev, odločala tako delodajalec kot delavec. Ukrep tako ne posega v pravni položaj zaposlenih starejših delavcev, saj se jim delovnopravni položaj ob izpolnitvi pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine ne spreminja. 

 

Obenem si želimo, da bi s tem ukrepom sočasno rešili tudi status upokojenih obrtnikov, na način, da bi lahko upokojeni obrtniki tudi po upokojitvi nadaljevali svojo dejavnost in ob tem prejemali polno pokojnino ter plačevali primerne prispevke.

 

OZS, GZS in ZDOPS pričakujejo podporo navedenemu ukrepu v PKP7, o katerem bodo poslanci odločali predvidoma prihodnji torek.

 

Preberite tudi