Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

OZS želi s projektom Obrtna pot navdušiti mlade za obrtne poklice

24. MAJ 2019  |   Mira Črešnar

Obrtno–podjetniška zbornica Slovenije (OZS) skupaj z Območno obrtno-podjetniško zbornico Krško prihodnji teden v Posavju nadaljuje projekt Obrtna pot,  s katero želijo navdušiti mlade za obrtne poklice. Pomanjkanje ustreznega kadra v obrti in podjetništvu je namreč še vedno med najbolj perečimi problemi ta hip.

 

»S projektom Obrtna pot v posameznih regijah želimo zagotoviti možnost, da si učenci osnovnih šol lahko v živo ogledajo tiste poklice, ki jih res zanimajo. Le tako bodo učenci videli, da je obrtni poklic lep in zanimiv,« je ob tem poudaril predsednik OZS Branko Meh, ki je tudi sam po poklicu mizar.

 

Sodelovanje zbornice, delodajalcev in šol

 

Obrtna pot predstavlja inovativen pristop k neprekinjeni in sistemski promociji poklicev na srednjem poklicnem in strokovnem nivoju. Je regijsko zasnovan projekt, katerega končni cilj je vključiti vse slovenske regije. Obrtniki in podjetniki, ki so v projekt vstopili kot ambasadorji obrtnih poklicev, bodo osnovnošolcem omogočili neposreden vpogled posameznega poklica v realnem delovnem okolju. Prednost tovrstne promocije poklicev je zagotovo ta, da gre za prilagodljiv in poenoten način izvajanja promocije poklicev, da traja neprekinjeno, da poklice vedno lahko dodajamo ter pot tako širimo in daljšamo.

 

 

 

Obrtna pot v Posavju

 

V Posavju Obrtna pot poteka prvič. K sodelovanju so povabljeni uveljavljeni obrtniki in podjetniki, katerih podjetja imajo dolgoletno tradicijo. V okviru ogleda podjetij bodo osnovnošolci dobili vpogled v delovanje podjetja, poklic pa jim bodo predstavili tudi s praktičnim prikazom. Predstavitve in ogledi obrtnih poklicev bodo potekali 28., 29. in 30. maja 2019 v obratovalnicah obrtnikov in podjetnikov v Posavju, in sicer:

 

- Slaščičar – Kavarna in slaščičarna Grad Rajhenburg (Brestanica) – Darja Bukovec,

- Steklar – Steklarstvo Resnik – Resnik Janez s.p., iz Leskovca pri Krškem

- Krojač (šiviljstvo) – Kimmy oblačila za delo, Miro Sevšek s.p. iz Leskovca pri Krškem

- Kovinarski poklici – podjetje TIPS d.o.o. iz Leskovca pri Krškem

- Krovec in klepar – Krovstvo, tesarstvo Sandi Tršinar s.p. iz Kostanjevice na Krki

- Električar – ARH elektromehanika d.o.o. iz Leskovca pri Krškem

- Kamnosek – Kamnoseštvo Jakša Granitika d.o.o. iz Krškega

- Vrtnar – Vrtni center in cvetličarna Kerin,  Janko Kerin s.p. iz Krškega

- Kuhar/natakar – Hotel in gostilna Kunst iz Leskovca pri Krškem

- Mizar – Metalika d.o.o. iz Sevnice

 

Obrtna pot že junija v Velenju

 

Predvidoma v juniju 2019 bo Obrtna pot odprla vrata v Velenju z okolico, oktobra in novembra 2019 pa v osrednji slovenski regiji, na Dolenjskem in v Beli krajini.

 

 

Preberite tudi:

Pišite nam