Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Pester program OZS na letošnjem MOS

30. AVGUST 2018  |   Mira Črešnar

Tudi na letošnjem, že 51. Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti, ki bo med 11. in 16. septembrom v Celju, se bo v dvorani L1 in drugod na več kot tisoč kvadratnih metrih predstavila Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) skupaj s strokovnimi sekcijami, območnimi zbornicami, člani ter domačimi in tujimi partnerji. Ogledati si bo mogoče Ulico obrti s predstavitvijo 14 obrtnih poklicev, številne inovacije, izdelke slovenskih obrtnikov in podjetnikov, zanimive bodo tudi okrogle mize, srečanja in izobraževalne delavnice.  

Predstavitev 14 poklicev na Ulici obrti

Na letošnji Ulici obrti s sloganom »Moj talent, moj poklic« bodo predstavili kar 14 obrtnih poklicev: oblikovalec kovin - orodjar, strojni mehanik, mizar, gastronomske in hotelske storitve, slikopleskar, elektrikar, tesar, pečar - polagalec keramičnih oblog, izvajalec suhomontažne gradnje, pek, slaščičar, avtoserviser, avtokaroserist in pletar. Na ulici Obrti bo na ogled tudi razstava domače in umetnostne obrti. Osrednja točka Ulice obrti bo tudi letos vajeniška pisarna, kjer bodo lahko obiskovalci dobili vse informacije o vajeništvu. Ulica obrti bo organizirana po načelu »vse na enem mestu«, kar pomeni, da bodo lahko obiskovalci videli predstavitev poklicev, vključitev dijakov v proces praktičnega usposabljanja z delom, dobili informacije srednjih šol in spoznali strokovno podporo obrtno-zborničnega sistema. Učenci se bodo lahko tudi sami aktivno vključili v izdelavo izdelka oziroma storitve in se preizkusili v posameznem poklicu.

Forumi, poslovna srečanja in tribune

Slavnostno odprtje 51. MOS bo v torek, 11. septembra, sejem pa bo slovesno odprl predsednik RS Borut Pahor. Drugi sejemski dan, 12. 9., bo Mednarodni gospodarski forum, katerega namen je krepitev gospodarskega sodelovanja na območju nekdanje skupnega tržišča. OZS skupaj s partnerji tudi letos organizira tradicionalno Mednarodno poslovno srečanje z naslovom "Uspešno v Sloveniji", ki bo v četrtek, 13. septembra. Poslovna srečanja so odlična poslovna priložnost za navezovanje poslovnih stikov in izmenjavo izkušenj ter poslovnih informacij. Mednarodni dogodek je namenjen vzpostavljanju neposrednih kontaktov med podjetji, ki delujejo na področju gradbeništva, elektro, kovinske in lesne industrije, obnovljivih virov energije, plastike in logistike. Prav tako v četrtek bo OZS skupaj z GZS organizirala okroglo mizo z naslovom »Za večjo konkurenčnost gospodarstva«, na kateri bodo o svojih pričakovanjih in zahtevah do nove vlade govorili uspešni slovenski podjetniki. V petek, 14. septembra, bo zanimiv tudi dogodek »Kako povečati prodajo z Googlovimi orodji«.

Od lončarskih izdelkov do inovacij

Na MOS se bodo predstavile strokovne sekcije pri OZS, ki bodo prikazale tako visoko tehnološke rešitve kot tradicionalne izdelke domače in umetnostne obrti. Gradbinci, plastičarji, kovinarji, člani sekcije domače in umetnostne obrti ter člani odbora za znanost in tehnologijo bodo letos zavzeli več kot polovico celotne razstavne površine. Na prostoru Odbora za znanost in tehnologijo bodo predstavljeni dosežki in inovativni produkti, pa tudi storitve partnerskih fakultet, razvojnih inštitucij in srednješolskih centrov, ki bodo obsegali pestro paleto dosežkov in podpornih storitev različnih strok (strojništvo, elektronika, računalništvo, informatika, lesna dejavnost, plastika, pralništvo). Predstavitev bo podprta tudi z računalniškimi simulacijami, video posnetki in s hologramskim prikazom. Člani sekcije domače in umetnostne obrti pri OZS bodo nastopili tudi v atriju sejmišča, kjer bo na ogled izdelovanje lončarskih, steklarskih, lectarskih in kovaških izdelkov. Izdelke bo možno tudi kupiti.

Na sejmu se bodo predstavile tudi območne zbornice s svojimi člani, in sicer OOZ Metlika, OOZ Črnomelj, OOZ Maribor, OOZ Krško, OOZ Grosuplje in OOZ Ormož. Skupaj se bodo predstavile tudi gorenjske območne zbornice, ki bodo v petek, 14. 9., organizirale Gorenjski dan. OOZ Metlika in OOZ Črnomelj pa bosta predstavili Belo krajino z njenimi vini in kulinaričnimi dobrotami. Na razstavnem prostoru OOZ Maribor bodo obiskovalci lahko doživeli »Štajerske zgodbe in okuse Štajerske« z lokalno ponudbo hrane in vin ter turističnih produktov. V okviru Mariborskega dneva, ki ga prvi sejemski dan organizira OOZ Maribor, pa bo novinarska konferenca z naslovom »Kaj storiti, da omilimo težave slovenskih podjetij s pomanjkanjem delavcev?«, govorili pa bodo tudi o delu v Avstriji ter o prenosu lastništva podjetij. 

Predstavitev kartice Mozaik podjetnih in partnerjev OZS

Na razstavnem prostoru OZS v dvorani L1 bodo potekale predstavitve partnerjev kartice Mozaik podjetnih. Partnerji kot so Telekom Slovenije, NLB, Zavarovalnica Triglav, Erste Card, Bisnode in drugi bodo predstavljali ugodnosti, ki jih ponujajo imetnikom kartice. Partnerja Goclick in Elementum pa bosta obiskovalcem svetovala o digitalnem marketingu ter o naložbah v plemenite kovine.

V dvorani L1 se bodo predstavili tudi domači partnerji OZS (Finančna uprava Republike Slovenije, SID Banka in Prva kreditna zavarovalnica d.d., Sklad obrtnikov in podjetnikov) in tuji partnerji (Slovensko deželno gospodarsko združenje Trst in Slovenska gospodarska zveza iz Celovca).

Sejemska priznanja OZS – Cehi 2018

OZS bo v sodelovanju s Celjskim sejmom in Mestno Občino Celje najuspešnejšim razstavljavcem podelila zlati, srebrni in bronasti ceh. Slavnostna podelitev najvišjih zborničnih sejemskih priznanj bo potekala v četrtek, 13. septembra.

Preberite tudi:

Pišite nam