Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Podjetniki od države pričakujejo več posluha

13. SEPTEMBER 2018  |   Mira Črešnar

Ugledni podjetniki so se na današnji okrogli mizi Za večjo konkurenčnost gospodarstva, ki sta jo na MOS organizirali OZS in GZS, strinjali, da v Sloveniji ni spodbudnega poslovnega okolja in da država nima dovolj posluha zanje. Slovenska podjetja so trenutno v dobri kondiciji, vendar lahko nova vlada z nerazumnimi obremenitvami slovensko gospodarstvo hitro zaduši, so opozorili.  

 

»Država bi lahko več postorila, da bi bila naša podjetja še bolj konkurenčna na tujih trgih. Problem je v previsokih obremenitvah plač z davki in prispevki in številnih birokratskih ovirah. Skrbijo nas zahteve Levice, ki je v koalicijsko pogodbo vnesla dodatne obremenitve gospodarstva,« je aktualno dogajanje na področju gospodarstva komentiral Branko Meh, predsednik OZS. Meh je bil kritičen tudi do izjav Levice, ki so podjetnike primerjali s tajkuni in davčnimi utajevalci. Meh je pripomnil, da v obrti in podjetništvu skorajda ni minimalnih plač, saj za slabo plačilo ne dobiš delavcev. V OZS zato podpirajo dvig minimalnih plač, vendar ne na račun delavcev in delodajalcev. ”Država si mora manj vzeti,” je še pripomnil Meh. 

 

Mirko Strašek iz podjetja KLS Ljubno, meni, da lahko podjetniki zagotovijo nadaljnji razvoj države. »Če želiš dobiti nov posel, moraš že vnaprej plačati. Pričakovali bi, da nam naša država pomaga pri tem in nas podpira. Pomembno je, da se ustvarijo ustreznejši pogoji za nas podjetnike. V tako nespodbudni klimi v naši državi ni rasti in ni novih podjetij,« je med drugim poudaril Strašek. Dejal je, da se morajo podjetniki hitro odzivati na naročila. Konkurenca na trgu je namreč ogromna. Strašek je izpostavil primer, kako zamudni so postopki za pridobitev različnih dovoljenj: ”Pet mesecev smo čakali, da nam je ARSO odgovoril, da ne potrebujemo določenih dovoljenj za izgradnjo nove hale. Če nekateri ljudje v državi ne razumejo tega, da delujemo podjetniki v dobrobit države, je to zaskrbljujoče.”

 

Svojo poslovno pot je pred 40 leti začel Štefan Pavlinjek iz družbe ROTO group. ”Nobena vlada do sedaj ni dala nobenega pametnega zakona, da bi nam pomagala. Ni pa nam povzročila škode. Če z davki pobereš vse, je to najslabša pot. Danes je tudi dohodek manjši, kot je bil nekoč. Še vedno moramo delati ceneje, če želimo delati na tujih trgih. V našem podjetju smo dvignili plače za 20 odstotkov, saj imamo podjetje ob meji in ljudje raje poiščejo delo v Avstriji. Če dobička ni dovolj, tudi ni razvoja in če nimaš najsodobnejše opreme, te konkurenca prehiti po levi in po desni,” je situacijo v podjetništvu komentiral Pavlinjek. ”Država nam hoče pobrati še to, kar bi mi radi dali zaposlenemu. Naša sociala mora biti bolj pravična. Gospodarstvo pa to hrani. Jaz delam za nekoga, ki ne želi delati,” je prepričan. Pavlinjek je novo vlado pozval k treznosti in posluhu in dodal: ”Če so pogoji dobri, lahko naše zaposlene tudi nagradimo. Ne smemo uničiti blišča, ki ga je gospodarstvo doseglo.”

 

Bojan Železnik iz podjetja KGL iz Litije pa je svojo poslovno pot začel pred 30 leti. ”Če želiš podjetje preživljati, moraš biti inovativen. Ko rasteš, moraš imeti sposobnost ugotoviti, kako boš plačal in vplival na sodelavce, da bodo inovativni. Tudi v naši ponudbi moramo spuščati cene. Najprej potrebuješ 10 let, da sploh prideš v podjetje, nato damo ponudbo, potem gremo na dražbo in spuščamo svoje cene,” je težavno preživljanje podjetja na trgu opisal Železnik. Po njegovi oceni je treba razvijati nove izdelke, kar je drago. ”Za to potrebuješ razvojni tim in tudi zunanje institucije. Potem moraš to stvar prodati, da te razvojne stroške pokriješ. Če nisi aktiven v izobraževanju,  če nimaš avtomatizirane proizvodnje, potem ne moreš preživeti,” še meni Železnik. Samo 40 odstotkov slovenskih podjetij je inovativnih, kar pomeni, da so v enem letu prijavili vsaj en patent ali inovacijo.  ”Najtežje je biti konkurenčen s svojo lastno inovacijo,” je še dodal Železnik. Tako Železnik kot Pavlinjek pa sta dodala, da slovenska podjetja uvrščajo med balkanska, zaradi česar je treba pogosto zniževati cene, če želijo dobiti posel. 

 

Miran Rauter iz podjetja Hermi je dejal, da je v Sloveniji veliko pogumnih podjetnikov, ki se vsak dan dokazujejo in so inovativni, vendar pa za to potrebujejo dobre pogoje. ”Če nam že ne pomagate, nas vsaj ne zavirajte,” je apeliral na novo vlado Rauter. 

 

Preberite tudi:

Pišite nam