Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Srečanje prevozniških družin in prevozniških podjetij 2018

03. OKTOBER 2018  |   Mira Črešnar

Stanovski organizaciji prevoznikov OZS in GZS, ki v zadnjem obdobju v podporo slovenskim prevoznikom izvrstno sodelujeta, sta s svojima strokovnima sekcijama konec septembra v Ajdovščini pripravili že drugo Srečanje prevozniških družin in prevozniških podjetij 2018. Sodelovali so številni pokrovitelji iz vrst podjetij, ki so dobavitelji naših prevoznikov, podporo pa je s častnim pokroviteljstvom izkazalo tudi pristojno Ministrstvo za infrastrukturo RS. Prizadevanja organizatorjev so obrodila sadove, dogodek je bil izvrstno obiskan in pravilno odigral svojo vlogo. Združil je prevoznike, njihove družine, predstavnike podjetij, najvišje predstavnike države, pristojnih ministrstev in številnih strokovnih združenj iz domovine in tujine ter vsem skupaj ponudil prijetno strokovno druženje in povezovanje. Ob dogodku se je rodil tudi novi strokovni sejem, ki bo nedvomno prerasel v največji tovrstni panožni dogodek.

Oglejte si galerijo fotografij s srečanja!

Močna burja je v dopoldanskih urah že kar zlovešče stresala skoraj 3.000m2 velik prireditveni šotor, vendar se uporni prevozniki niso dali, čez dan se je zato umirila, vsem skupaj pa prinesla prečudovito sončno kuliso dogodka, ki bo vsem nedvomno ostal v trajnem spominu.

Rekordnih 2.000 udeležencev srečanja je najprej sprejel novi strokovni sejem, ki so ga za slovenske prevoznike pripravili prizadevni pokrovitelji srečanja. Predstavili so se proizvajalci tovornih vozil in spremljajoče mehanizacije, podjetja, ki zagotavljajo rezervne dele, dodatno opremo, servis in vzdrževanje vozil ter organizacije, ki prevoznikom stojijo ob strani na poti in jih strokovno povezujejo. Na novem sejmu se je z blagovnimi znamkami iz domovine in tujine predstavilo več kot 50 razstavljavcev, kar je za tovrstni nišni sejem res lep uspeh.

Sledil je sprejem častnih gostov, med najvidnejšimi sta najprej prišla Alenka Bratušek, podpredsednica vlade in ministrica za infrastrukturo ter Marko Bandelli, minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo, srečanja pa se je udeležilo tudi več poslancev državnega zbora, predstavnikov političnih strank in lokalnih oblasti. Kot zadnji med njimi je na prizorišče prišel najvišji častni gost Marjan Šarec, predsednik Vlade RS, ki so ga sprejeli predstavniki organizatorjev Peter Pišek, podpredsednik OZS in predsednik Sekcije za promet pri OZS, Milan Slokar, predsednik Sekcije za cestni transport pri GZS in Franc Seršen, predsednik organizacijskega odbora srečanja.

Prevozniki so predstavnike vlade opozorili na nelojalno konkurenco, nujnost izgradnje drugega tira in tretje razvojne osi ter na druge pereče probleme v prevozništvu, ti pa so prevoznikom izrazili vso podporo pri njihovih prizadevanjih in ureditvi strateških ciljev za izboljšanje delovnih razmer v panogi ter jim zagotovili, da jim bodo po svojih močeh tudi pomagali.

Zbrane je na otvoritveni slovesnosti najprej pozdravil Peter Pišek, ki je poudaril, da bi moral sektor transporta in logistike postati strateška gospodarska panoga, saj v Sloveniji ustvari kar 17 odstotkov BDP. "Bolje moramo izkoristiti našo geostrateško lego in povečati blagovne tokove skozi Slovenijo,” je spomnil med drugim in izpostavil problem nelojalne konkurence iz tretjih držav ter obenem pozval sindikate, da javno predstavijo tiste prevoznike, ki kršijo delovno zakonodajo, med ključnimi nalogami pa omenil izgradnjo drugega tira, tretje razvojne osi in logističnih centrov.

Na velik pomen prevoznikov je opozoril tudi Milan Slokar, ki je bil s svojim podjetjem gostitelj srečanja ter izpostavil: ”Prevozniki se borimo z vzponi in padci, zato si želim, da bi v čim večjem številu ohranili svoja podjetja in jih tudi uspešno prenesli na mlajše rodove.”

Pristojna ministrica Alenka Bratušek se je prevoznikom zahvalila za vse napore, "Vaše delo, ki je težko, je pomembno za našo družbo. Samoumevno se nam zdi, da so police v trgovinah polne."

Kot sklepni govornik je nastopil Marjan Šarec, "V vaši panogi je veliko problemov, s katerimi se soočate vsak dan. Vlada RS vam bo vedno prisluhnila, tako kot celotnemu gospodarstvu. Logistika je izjemnega pomena. Če logistika ne dela, tako kot mora, potem so zastoji povsod,” je med drugim poudaril Šarec, ki se zaveda tudi problema nelojalne konkurence v prevozništvu, ”Manjka inšpektorjev, to je zagotovo. Treba je okrepiti nadzor in ustrezno spremeniti zakonodajo,” je zato sklenil.

Po otvoritveni slovesnosti so gostitelji častne goste pospremili še na ogled strokovnega sejma in jim ob tem podrobno predstavili svojo dejavnost.

Največji dogodek slovenskih prevoznikov pri nas se je nadaljeval v sproščenem vzdušju, številnih pogovorih med stanovskimi kolegi, druženjem njihovih družinskih članov in veseli zabavi do poznih ur. Da se za preživetje panoge vsaj na strani prevoznikov ni bati, so dokazale številne mlade prevozniške družine, ki so se srečanja udeležile, njihovi najmlajši pa so z velikim zanimanjem opazovali vse, kar se je dogajalo okrog njih in, vsaj tako se je zdelo, komaj čakali, da prevzamejo družinske posle.

Če je srečanje uspelo prvič in se uspešno nadgradilo drugič, potem se zanj tudi v prihodnje ni bati, vidimo se torej naslednje leto na Štajerskem!

Oglejte si galerijo fotografij s srečanja!

Preberite tudi:

Pišite nam