Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Upokojenci imajo pravico do polne pokojnine

26. MAREC 2019  |   Mira Črešnar

»Pokojnino so si obrtniki in podjetniki prislužili s svojim delom, zato jim pripada v celoti. To je bila vseskozi naša zahteva in pri tem bomo vztrajali,« je na današnji seji upravnega odbora OZS poudaril njen predsednik Branko Meh. Člani UO OZS so za to, da upokojeni obrtniki, ki nadaljujejo s svojo dejavnostjo, plačujejo primerne prispevke, in sicer takšne, ki jim omogočajo normalno poslovanje.

Na seji so obravnavali tudi druge predloge zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter zakona o urejanju trga dela. Obrtniki in podjetniki so opozorili, da mora obstajati varovalka, da lahko delodajalec z delavcem, ki izpolni pogoje za upokojitev, prekine delovno razmerje. Te varovalke namreč v trenutnih predlogih ni. Člani UO OZS še predlagajo, da se odmerni odstotek pri moških in ženskah izenači na 63 odstotkov v roku enega leta, in ne v roku šestih let.

Na seji so obravnavali tudi spremembe zakona o urejanju trga dela. Glede na trenutno stanje na trgu dela, kjer se gospodarstvo sooča s hudim pomanjkanjem delovne sile, obrtniki in podjetniki ne podpirajo povečanja pravic oziroma ugodnosti za brezposelne.

Na seji so obravnavali tudi predloge za spremembo davčne zakonodaje. Obrtniki in podjetniki podpirajo razbremenitev stroškov dela, da bodo delavci dobili višje neto plače. Ne podpirajo pa dviga davka od dohodkov pravnih oseb, se pa strinjajo z minimalno obdavčitvijo podjetij, in sicer v višini 3 %, ne pa s predlaganimi 5 odstotki. Obenem se ne strinjajo z višanjem obdavčitve dohodkov iz kapitala. Prepričani so tudi, da je treba poenostaviti postopke za pridobivanje olajšav za raziskave in razvoj, da bodo dosegljive tudi za manjša podjetja. Olajšave bi morali razširiti tudi na investicije v razvoj in izgradnjo objektov.

Pišite nam