Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Zahtevamo državnega sekretarja za malo gospodarstvo

21. NOVEMBER 2018  |   Mira Črešnar

Še pred državnozborskimi volitvami so vse politične stranke, ki sestavljajo Vlado Marjana Šarca, obljubile, da bodo obrtniki in podjetniki v novi Vladi dobili bodisi državnega sekretarja bodisi ministra za malo gospodarstvo. Ker ga  še niso dobili, je predsednik OZS Branko Meh na ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška naslovil pismo, v katerem ministra ponovno opozarja na dane obljube.

V pismu je predsednik Meh zapisal, da v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije že dlje časa poudarjajo, da je malo gospodarstvo tako zelo pomembno za Slovenijo, da si zasluži posebno pozornost in svojega predstavnika v Vladi.

Podatki kažejo, da malo gospodarstvo predstavlja kar  99,8 % celotnega slovenskega gospodarstva. MSP so lani ustvarila 68 % prihodkov, 65 % dodane vrednosti in zaposlovala skoraj tri četrtine oseb (73 %). Med izvozniki so MSP v letu 2017 ustvarila 43,3 % izvoza, med uvozniki pa so uvozila malo več kot polovico (56,4 %) vsega uvoza.

Državni sekretar za malo gospodarstvo je ključen za ureditev zakonodajnega okvirja, ki ureja poslovanje obrtnikov in podjetnikov. Potrebno je omogočiti pogoje za njihov razvoj, odpraviti administrativne ovire, poenostaviti poslovanje v malih podjetjih, pomagati pri digitalni transformaciji in internacionalizaciji obrtnikov in podjetnikov, nadgraditi poklicno usposobljenost in privlačnost vstopa v dejavnost ter poskrbeti za spodbude pri prehodu na naslednjo generacijo pri družinskih podjetjih. Državni sekretar za malo gospodarstvo bi bil kot zastopnik interesov malega gospodarstva osredotočen torej zgolj na reševanje problemov mikro in malih podjetij. V preteklosti smo sicer že imeli tri ministre za drobno gospodarstvo, in sicer v vladi Lojzeta Peterleta in Janeza Drnovška.

»V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije zato pričakujemo, da bo malo gospodarstvo še letos dobilo svojega predstavnika v Vladi,« je pismo zaključil Meh.

Pišite nam