Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
VIZIONAR ŽE V ARHIVU

V krogu odličnih s podjetnikom, obrtnikom in najstarejšim obrtnikom leta 2023 ter letošnjimi novimi mojstri

04. 12. 2023
Avtor: Anton Šijanec
VIZIONAR ŽE V ARHIVU

TV oddajo Vizionar - obrtnik in podjetnik pripravlja TV Maribor v sodelovanju z našo stanovsko organizacijo, v njej v ospredje postavljamo obrtnike in podjetnike ter njihove zgodbe o uspehu ambicioznih posameznikov, ki navdihujejo, so drzni in vidijo v prihodnost. Na podjeten in privlačen način lahko v oddaji spoznate številne obrtne poklice, ki veliko obetajo, seznanja pa vas tudi z novostmi v svetu, ki krojijo obrt in podjetništvo. V oddaji gostimo obrtnike in podjetnike, ki močno izstopajo iz vsakodnevnih slovenskih okvirov ter izpostavljamo njihov pogum in vztrajnost.

Aktualna oddaja Vizionar - obrtnik in podjetnik je že v arhivu >>>

V aktualni oddaji Vizionar – obrtnik in podjetnik smo se podali v družbo odličnih in spoznali letošnje obrtnika, podjetnika in najstarejšega obrtnika leta, ki jih je razglasila naša stanovska organizacija, ob tem pa novi generaciji podelila tudi mojstrske diplome, predstavili so se nam Robert Medle, Podjetnik leta 2023, Anton Cigan in Peter Tibaut, ki sta prejela priznanje Obrtnik leta 2023 in Franko Bergnach, najstarejši obrtnik leta, za konec pa smo se spomnili tudi lanskih nagrajencev. Oddajo si oglejte v arhivu >>>

 

Arhiv oddaj Vizionar:

35. oddaja Vizionar, 2. december 2023 >>>

Podali smo se v družbo odličnih in spoznali letošnje obrtnika, podjetnika in najstarejšega obrtnika leta, ki jih je razglasila naša stanovska organizacija, ob tem pa novi generaciji podelila tudi mojstrske diplome, predstavili so se nam Robert Medle, Podjetnik leta 2023, Anton Cigan in Peter Tibaut, ki sta prejela priznanje Obrtnik leta 2023 in Franko Bergnach, najstarejši obrtnik leta, za konec pa smo se spomnili tudi lanskih nagrajencev.

 

34. oddaja Vizionar, 25. november 2023 >>>

Spoznali smo sladko zgodbo slaščičarke Laure Rotar, Yauya patisserie iz Ljubljane, unikatne torte in slaščice ter čim bolj kakovostne sestavine je moto lastnice slaščičarne in mlade ekipe, ki srčno verjame v to, kar počne. V studiu smo gostili Danijela Lampergerja, generalnega direktorja OZS, ki nam je pojasnil razloge za pripombe obrtnikov in podjetnikov v zvezi z novostmi okrog evidentiranja delovnega časa. Svoj sanjski poklic so nam predstavili mladi kamnoseki, ki se za ta tradicionalni rokodelski poklic izobražujejo v Srednji gradbeni, geodetski, okoljevarstveni šoli in strokovni gimnaziji Ljubljana.

 

33. oddaja Vizionar, 18. november 2023 >>>

Obiskali smo družinsko podjetje Jasna Chalet Resort iz Kranjske Gore, kjer pristajajo na dejstvo, da je uspeh skrit predvsem v dobri zgodbi in kvalitetno izobraženem kadru, ki ga vodijo skozi projekt Mladi talenti. V studiu smo gostili Meto Repovž iz Gostilne Repovž, Šentjanž, ki je na nedavnih Dnevih slovenskega turizma prejela nagrado za življenjsko delo, to pooseblja njeno predanost, vizionarsko vodenje in trajnostno gastronomijo. Svoj sanjski poklic so nam predstavili mladi zidarji, ki se izobražujejo na Srednji šoli za gradbeništvo in varovanje okolja, ŠC Celje.

 

32. oddaja Vizionar, 11. november 2023 >>>

Obiskali smo družinsko podjetje Strojplast iz Semiča, kjer že skoraj tri desetletja razvijajo strojegradnjo in inovativne tehnologije pakiranja v termokrčljivo folijo, industrijskega varjenja folij in tkanin ter industrijskih peči, ob tem pa neprenehoma iščejo nove rešitve, ki njihovim kupcem pomagajo uspešneje tekmovati. V studiu smo gostili Aleša Pulka, državnega svetnika, predstavnika obrtnikov v Državnem svetu RS, ki nam je predstavil organiziranje, delovanje in financiranje obrtnih in gospodarskih zbornic v sosednjih državah naše regije in prizadevanja za rešitev tega problema pri nas. Svoj sanjski poklic gastronom hotelir, ki je izrednega pomena za razvoj Slovenije kot vrhunske gastronomske in turistične destinacije, pa so nam predstavili dijaki Srednje šole Slovenj Gradec in Muta.

 

31. oddaja Vizionar, 4. november 2023 >>>

Obiskali smo Hotel Plesnik v Logarski Dolini, v skoraj stoletju družinske tradicije so ustvarili zelo uspešno zgodbo sodobnega turizma, ki s trajnostnim pristopom pristaja na razvoj butičnega turizma. V studiu smo gostili Marka Lotriča, predsednika Državnega sveta RS, ki nam je med drugim pojasnil tudi razloge za izglasovanje odložilnega veta na novelo zakona o delovnih razmerjih. Svoj sanjski poklic pa so nam predstavili v Krznarstvu Eber, kjer že več kot sto let razvijajo cenjeni rokodelski poklic krznarja, veliko pa vlagajo tudi v izobraževanje in prenos znanj.

 

30. oddaja Vizionar, 28. oktober 2023 >>>

Obiskali smo  družinsko podjetje Robič Yacht interior, kjer s svojo vrhunsko razvito tehnologijo in specializiranimi znanji izdelujejo notranjo opremo za najprestižnejše jahte na svetu. V studiu smo gostili Darka Sajka, generalnega direktorja Direktorata za lesarstvo na MGTŠ, predstavil nam je prizadevanja ministrstva za razvoj lesne panoge, ki je v zadnjih letih sicer že močno napredovala. Svoj lep sanjski poklic čipkarice in klekljarice pa nam je predstavila Lidija Anzelm, ki je opisala tudi, kako te tradicionalne rokodelske dejavnosti prenašajo na mlado generacijo.

 

29. oddaja Vizionar, 21. oktober 2023 >>>

Spoznali smo družinsko podjetništvo v kmetijstvu, ki ga uspešno razvijajo na Kmetiji Krajnc iz Lenarta v Slovenskih goricah, poleg pridelave poljščin razvijajo tudi rejo prašičev in pitancev ter okoliškim kmetom zagotavljajo strojne storitve, ob tem pa budno spremljajo razvoj novih tehnologij in so že krepko vstopili v digitalni svet. V studiu smo gostili Blaža Cvara, predsednika OZS, ki je pojasnil razloge za nestrinjanje delodajalskih organizacij s predlogom novele Zakona o delovnih razmerjih, ki ga je nedavno potrdila vlada. Svoj sanjski poklic so nam tokrat predstavili v tesarski družini Bučar, tudi ta zelo star in nekoč eden najbolj pomembnih graditeljskih poklicev se danes digitalizira in je podprt z najsodobnejšo tehnologijo.

 

28. oddaja Vizionar, 14. oktober 2023 >>>

Spoznali smo družinsko podjetje Žagarstvo Krančič iz Nazarij, ki se je v pol stoletja iz obrtne delavnice razvilo v sodobno podjetje za razrez lesa. V podjetju dela večina družinskih članov, odgovornost, vlaganje v razvoj in tradicija štirih generacij pa pa jih uvrščajo med vodilna podjetja v panogi. V studiu smo gostili dr. Emilijo Stojmenovo Duh, ministrico za digitalno preobrazbo, ki nam je podrobno predstavila odprtje prvih 62 Digi info točk za boljšo digitalno pismenost, te pa gostujejo na naših območnih zbornicah po vsej državi, projekt delovanja več kot 200 info točk je zaupan ravno naši stanovski organizaciji. Svoj sanjski poklicso nam tokrat predstavili v Urarstvu Lečnik iz Celja, ljubezni do poklica sledi že četrta generacija, ki svoje družinsko podjetje uspešno razvija tudi za prihodnost.

 

27. oddaja Vizionar, 7. oktober 2023 >>>

Obiskali smo podjetje Virs iz Lendave, kjer narekujejo smernice inovativnih tehnoloških rešitev za varilne in rezalne sisteme. V studiu smo gostili Alenko Hren, vodjo programa Sektorja za spodbujane podjetništva in tehnološkega razvoja, SPIRIT Slovenija, ki nam je več povedala o aktivnostih v podporo obrtnikom in podjetnikom. Svoj sanjski poklic pa so nam predstavili v družini Korošec, ki se že več kot 200 let ukvarja z mlinarstvom. Mlinske kamne je danes zamenjala popolnoma avtomatizirana proizvodnja, ki jo uspešno razvija že njihova četrta generacija.

 

26. oddaja Vizionar, 30. september 2023 >>>

Spoznali smo podjetje Muršec iz Lenarta, kjer s svojim požarnim inženiringom že 30 let uspešno razvijajo protipožarno zaščito, s specializiranim servisom pa skrbijo za vzdrževanje in certificiranje gasilnih aparatov po vsej Sloveniji. V studiu smo gostili Simono Grobelnik iz Slovenskega podjetniškega sklada, ki nam je predstavila vrsto spodbud, ki so na voljo podjetjem za njihovo delovanje, uspešen razvoj in prodor na zahtevna tržišča. Svoj sanjski poklic pa so nam predstavili elektrikarji, pri svojem delu so še vedno obdani z žicami, hkrati pa morajo neprestano slediti razvoju, saj njihov poklic močno spreminja tudi digitalizacija.

 

25. oddaja Vizionar, 23. september 2023 >>>

Spoznali smo podjetje Vizija računovodstvo d.d., ki že 30 let skrbi poslovanje svojih več kot 3500 strank. S svojimi 18 poslovalnicami pokrivajo vso Slovenijo, deset pa jih imajo še na Hrvaškem, v Srbiji, Črni gori, BiH in Slovaškem. So največji računovodski servis v Sloveniji ter usmerjeni v učinkovito in celovito računovodstvo v zasebnem in javnem sektorju. V studiu se nam je pridružil Peter Pišek, predsednik Sekcije za promet pri OZS, predstavil nam je prihajajoče Srečanje prevozniških družin in prevozniških podjetij, ki bo naslednjo soboto v Rogatcu. Dogodek, ki vsako leto na enem mestu združi slovenske prevoznike, njihove dobavitelje, stroko in politiko, je že davno prerastel v stanovski praznik, letos pa bo imel tudi humanitarno noto. Svoj sanjski poklic pa so tokrat mladi iskali na Ulici obrti, ki jo je na MOS pripravila naša stanovska organizacija. Več kot 2000 mladih si je lahko na enem mestu ogledalo enajst obrtnih poklicev, poleg njih pa tudi več rokodelskih, vsi pa postajajo vedno bolj perspektivni.

 

24. oddaja Vizionar, 16. september 2023 >>>

Spoznali smo podjetje Hermi, ki je doma in v tujini znano kot visoko tehnološko podjetje, z najvišjo kakovostjo izdelkov in celovito paleto rešitev za zunanjo in notranjo zaščito pred posledicami udara strele in prenapetosti, kabelskimi policami in konstrukcijskimi sistemi za fotovoltaične sisteme. V osrednjem delu oddaje smo obiskali sejem MOS, številne razstavljavce in spremljajoče prireditve, ki jih je pripravila naša stanovske organizacije OZS. Svoj sanjski poklic pa nam predstavil Saša Kovačev, mariborski čevljar, ki vztraja in naprej razvija družinsko tradicijo čevljarske delavnice ter svoji dejavnosti z inovativnimi pristopi zagotavlja prihodnost.

 

23. oddaja Vizionar, 9. september 2023 >>>

Spoznali smo podjetje Neonart, ki je oralo ledino na področju reklamnih napisov, v studiu smo gostili Danijela Lampergerja, generalnega direktorja OZS, ki nam je predstavil, kaj vse bo naš obrtno-zbornični sistem predstavil prihodnji teden na MOS in kako bomo popestrili sejemsko dogajanje, bili pa smo tudi v Arboretumu Volčji potok, kjer so se konec avgusta na evropskem prvenstvu pomerili mladi cvetličarji, predstavili nam bodo umetnost svojega poklica in sodobne smernice, ki jim sledijo.

 

22. oddaja Vizionar, 2. september 2023 >>>

Oddaja je v celoti namenjena predstavitvi škode, ki so jo v gospodarstvu povzročile katastrofalne poplave in ukrepom pomoči, ki jih je oblikovala država in pričakovanjem obrtnikov in podjetnikov, ki so jih poplave prizadele. Spoznali smo vrsto tragičnih zgodb prizadetih obrtnikov in podjetnikov, ob tem pa tudi njihov uporni duh ter neizmerno voljo po obnovi in nadaljevanju dejavnosti v prizadetih krajih. Prizadevanja stanovske organizacije nam je v studiu predstavil Blaž Cvar, predsednik OZS, v prispevku s terena pa je ukrepe države predstavil minister Matjaž Han.

 

21. oddaja Vizionar, 24. junij 2023 >>>

Obiskali smo podjetje Marmor Sežana, ker so nam predstavili štiri svoje kamnolome, tradicijo delovanja in naravni kamen, material, ki navdušuje številne kupce in kamnoseke. V studiu nas je obiskal Rok Capl, v.d. direktorja SPIRIT Slovenija, spregovoril je o problematiki prenosa lastništva podjetij na naslednjo generacijo in predstavil podorno okolje, ki lahko pri tem pomaga. Svoj sanjski poklic nam je predstavil rokodelec in mojster lončar Sašo Žuman iz Ljutomera, za njegove izdelke je značilna tradicionalna okrasna vijuga.

 

20. oddaja Vizionar, 17. junij 2923 >>>

Obiskali smo podjetje SunContract, kjer so uspeli s pionirskim modelom tržnice električne energije, ta omogoča neposredno povezovanje proizvajalcev in porabnikov elektrike, takih pa danes povezujejo že več kot 11.000. V studiu se nam je pridružil mag. Robert Otorepec, izvršni direktor družbe Celjski sejem d.d., ki nam je predstavil koncept in vsebine v jeseni prihajajočega Mednarodnega sejma obrti in podjetništva - 54. MOS, ki se uspešno spopada s postepidemičnim odnosom ljudi do sejemskih dogodkov. Svoj sanjski poklic pa so nam predstavili avtoprevozniki, poklic voznika tovornih vozil in avtobusov zahteva veliko strpnosti v prometu in spretnosti v kabini, zanj pa je zelo pomembo tudi izobraževanje pred začetkom opravljanja dela in kasneje med samim delom, v medsebojnem pogovoru sta nam ga predstavila mag. Igor Prah, direktor Izobraževalnega centra Prah in Peter Pišek, lastnik prevozniškega podjetja Pišek & HSF Logistics.

 

19. oddaja Vizionar, 10. junij 2023 >>>

Obiskali smo družbo Astech iz Logatca, ki že več kot dvajset let deluje na področju klimatskih in prezračevalnih sistemov. Delajo na dolgi rok, vlagajo v razvoj in so eno prvih podjetij v panogi s certifikatom ISO 9001. Danes skrbijo za več kot 100.000 klimatskih in prezračevalnih sistemov v Sloveniji, med drugim tudi za celotni Karavanški tunel. V studiu smo gostili Marka Kajzerja, predsednika Kluba mojstrov Slovenije, ki je spregovoril o povezovanju mojstrov v njihovem klubu, več kot 50 mojstrskih nazivih, izobraževanju in mojstrskih izpitih ter pomenu, ki ga imajo mojstrske diplome pri delu, strankah in v javnosti. Poleg višje izobrazbe, prinašajo tudi pogoj za vodenje gradbenih del in so velikega pomena za prenos znanj in mentorstvo v sistemu vajeniškega izobraževanja. Kako zahteven je poklic krovca, nam je predstavil mojster Rudi Rudnik, predsednik Sekcije kleparjev in krovcev pri OZS, dijaki Srednje strojne šole na Ptuju, ki se za poklic še izobražujejo, pa so nam skupaj z učitelji predstavili njihov izobraževalni sistem.

 

18. oddaja Vizionar, 3. junij 2023 >>>

Obiskali smo družinsko podjetje Mehurček, kjer kam je Gašper Pance predstavil, kako že trideset let uspešno narekujejo trende v mokrem in kemičnem čiščenju oblačil, njihova specialnost sta nega in vzdrževanje osebne varovalne opreme, skupaj s partnerji iz tujine pa so razvili tudi komoro za zaščito gasilskih oblek. V studiu smo gostili Alojza Selišnika, predsednika Sekcije lesnih strok pri OZS, spregovoril je o izzivih v lesarstvu in vrsti priložnosti, ki jih ponuja lesna panoga. Poudaril je, da je lesa pri nas dovolj, da bi lahko od njegove predelave do končnega izdelka lahko mnogi dobro živeli, doseči pa moramo spremembo zakona o državnih gozdovih, ki bi lesarje in gozdarje postavil v soodvisen položaj in preprečil anomalije, kot so bistveno višje cene domačega lesa od tujega. Svoj sanjski poklic nam je predstavil Samo Glavnik, direktor podjetja Kovinostrugarstvo Gomilšek, mladi orodjarji in oblikovalci kovin, brez katerih si visokotehnološke proizvodnje več ne znamo predstavljati, pa so se nam podrobno predstavili v Srednji šoli za strojništvo, medije in mehatroniko v Celju.

 

17. oddaja Vizionar, 27. maj 2023 >>>

Spoznali smo Boštjana Protnerja, Hišo Joannes Protner in njegovo podjetno vinogradniško družino iz Malečnika, ki že peto generacijo živi z naravo in prisega na ekološko pridelavo svojih vin, ki jih večinoma izvozijo na svoja rastoča trga Amerike in na Norveško. V studiu smo gostili Natašo Mikulin, podpredsednico Sekcije avtoserviserjev pri OZS, ki nam je predstavila koncept razgradnje vozil in pojasnila, kam pri nas zares gredo izrabljena vozila. Imamo sicer 27 uradnih obratov za recikliranje vozil, a državni sistem žal še vedno ne deluje, saj dopušča, da velika večina izrabljenih vozil izgine neznano kam, na kar avtoserviserji neprestano opozarjajo. Svoj sanjski poklic nam je predstavil Damir Ačko iz podjetja Keramika Ačko, ki ga navdušuje, da lahko sledi trendom in prostorom vdahne novo življenje. Predstavili so se nam tudi mladi pečarji in polagalci keramičnih oblog iz Srednje gradbene šole Maribor, ki se za poklic šele učijo in spoznavajo vrsto ročnih spretnosti, ki jih bodo morali pri svojem delu obvladati.

 

16. oddaja Vozionar, 20. maj 2023 >>>

Spoznali smo družinsko podjetje Plastika Bevc iz Šentjerneja, ki ga po 40. letih uspešnega razvoja danes vodi že druga generacija, prisegajo na kakovost, sledijo svetovnim zahtevam in smernicam, veliko investirajo v razvoj in uporabo reciklirane plastike ter ob tem tudi zanesljivo in zmerno rastejo. V studiu smo gostili Simona Ogrizka, predsednika Sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS, ki nam je predstavil prihajajoče Evropso prvenstvo mladih cvetličarjev Eurofleurs 2023, ki bo konec avgusta potekalo v Arboretumu Volčji Potok. Sanjski poklic avtoserviserja pa so nam predstavili mladi mehaniki iz Srednješolskega centra Škofja Loka, obiskali pa smo tudi družinsko podjetje Avtoservisa Špan iz Ljubljane, kjer so v štirih desetletjih vzpostavili kompleksen avtoservis s preko sto zaposlenimi.

 

15. oddaja Vizionar, 13. maj 2023 >>>

Spoznali smo zelo uspešno poslovno pot Vidka Švajgerja iz podjetja Pergola iz Radelj ob Dravi, ki je razvil visokotehnološko proizvodnjo lesenih nizkoenergijskih montažnih hiš, podjetje s 60 zaposlenimi mu pomaga voditi sin, večino svojih hiš pa prodajo v sosednjo Avstrijo. V studiu smo gostili Blaža Cvara, predsednika OZS, ki nam bo predstavil dogajanje na minulem 18. Forumu obrti in podjetništva ter izpostavil ključne od 125 zahtev, ki so jih obrtniki in podjetniki ob tej priložnosti predstavili predsedniku vlade, ministrski ekipi in javnosti. Sanjski poklic peka pa nam je predstavil Vojtek Šenveter, ustanovitelj, ki je danes s svojimi 200 zaposlenimi ena največjih pekarn pri nas. Mlade, ki se za enega najstarejših poklicev šele učijo, pa smo obiskali v Srednji šoli za prehrano in živilstvo, predstavili so nam tehnike peke kruha ob povezovanju tradicije in sodobnih smernic.

 

14. oddaja Vizionar, 6. maj 2023 >>>

Spoznali smo, kako je Zoran Resnik skupaj z ženo Leonelo Pučko Resnik postal pomemben igralec na trgu servisa in prodaje v svetu motonavtike z vrhunsko opremljenim servisom in prodajnim salonom v Miklavžu na Dravskem polju. V studiu smo gostili Smiljana Škarico, člana Upravnega odbora OZS, ki nam je predstavil letošnje Zahteve obrti in podjetništva 2023 in še posebej izpostavil tiste najbolj pereče, ki jih je potrebno rešiti takoj. Svoj sanjski poklic cvetličarja in vrtnarja nam je predstavila Klavdija Valner, ki uspešno nadaljuje poslovno pot družinskega podjetja Vrtnarstvo Valner iz Šentjurja, kako razvijajo smernice v floristiki in vrtnem oblikovanju pa smo vprašali mlade vrtnarice in vrtnarje, ki se svojega poklica učijo v Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, podrobno so nam predstavili svoj lep in pester izobraževalni program.

 

13. oddaja Vizionar, 29. april 2023 >>>

Spoznali smo Aleša Babiča, direktorja podjetja Ekosen, kjer so v zadnjih 15. letih delovanja razvili inovativen sistem ogrevanja z IR paneli, njihove nove tehnologije, ki so učinkovitejše, imajo daljšo življenjsko dobo in so ekološko naravnane. V studiu smo gostili Leonido Polajnar, direktorico Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor, ki nam je več povedala o njihovem novem Klubu mladih obrtnikov in podjetnikov, kjer se združujejo mladi, ki z lastnimi idejami in trudom razvijajo vrhunska podjetja. Več pa smo izvedeli tudi o izzivih in trendih v poklicu grafični tehnik, v katerem je med drugimi uspešen tudi Matej Sešlar iz podjetja Grafex, Izlake, pojasnil nam je, da je tisk povsod okrog nas in da so meje le nebo. Njegove mlajše kolegice in kolege, ki se še izobražujejo, pa smo obiskali v Srednji medijski in grafični šoli v Ljubljani, ki edina pri nas izobražuje za ta poklic.

 

12. oddaja Vizionar, 22. april 2023 >>>

Spoznali smo uspešnega podjetnika Primoža Kotnika iz podjetja Robeta, pojasnil je, da pri snovanju avtodomov ni meja, s svojimi drznimi in inovativnimi rešitvami zato osrečuje ljudi. V studiu smo gostili Martina Pivka, direktorja Šolskega centra Škofja Loka, ki bo spregovoril o povezovanju šolstva in zbornic, pripravili so srečanje Skupaj gradimo kariere, kjer so povezali bodoče, aktualne in nekdanje dijake, predstavili izobraževalne procese ter številne obrtnike in podjetnike, ki iščejo nove kadre. Svoj sanjski poklic nam je predstavil steklar Sašo Damiš iz Steklarstva Miholič. Drznost, natančnost in potrpežljivost pa odlikujejo mlade steklarje iz Šolskega centra Rogaška Slatina, kjer edini izobražujejo za poklic steklarski tehnik, zanj pa je država razpisala tudi štipendije za deficitarne poklice.

 

11. oddaja Vizionar, 15. april 2023 >>>

Spoznali smo uspešno pot Bojana Železnika, ustanovitelja danes družinskega podjetja KGL iz Litije, v štirih desetletjih je iz obrtne delavnice za izdelavo žebljev razvil zelo uspešno visokotehnološko podjetje, ki proizvaja specialne dele za vrhunske znamke v avtomobilski in drugih industrijah. V studiu smo gostili Zorana Simčiča, predsednika Sekcije gradbincev pri OZS, ki je spregovoril o prizadevanjih za ustanovitev paritetnega sklada v gradbeništvu in drugi problematiki gradbene stroke. Svoj sanjski poklic nam je predstavila kozmetičarka Ksenija Pehlič Simončič iz Kozmetičnega studia K, Maribor, mlado generacijo njenih kolegic, ki se še šola, pa smo obiskali na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Maribor.

 

10. oddaja Vizionar, 8. april 2023 >>>

Spoznali smo podjetje Mebor iz Železnikov, kjer so v štirih desetletjih iz obrtne delavnice razvili vodilno podjetje na področju proizvodnje lesno obdelovalnih strojev, vodi ga ustanovitelj Borut Mesec s sinovoma, podjetje pa usmerjajo v vrhunski razvoj, hitro rast in svetovne trge, kamor izvozijo večino svojih izdelkov. V studiu smo gostili Danijela Lampergerja, generalnega direktorja OZS, ki je spregovoril o novem Zakonu o čezmejnem opravljanju storitev, ki v veljavo stopa v drugi polovici aprila in problematiki obračuna prispevkov, ki bo naše delo v tujini podražilo, ga naredilo nekonkurenčnega in s tem dejansko ogrozilo zajeten del slovenskega izvoza. Sanjski poklic pa nam je v slikopleskarskem podjetju Penzel Premium Dekor iz Šenčurja predstavil slikopleskarski mojster Aleksander Gorečan, ki s sinom podjetje razvija v smeri najmodernejših stenskih dekoracij. Strokovno izobraževanje za poklic slikopleskar in črkoslikar izvajajo v Šolskem centru Kranj, kjer smo obiskali tudi njihove dijake, ki so se odločili za ta lep in kreativen poklic.

 

9. oddaja Vizionar, 1. april 2023 >>>

Spoznali smo družinsko podjetje Petre iz Vranskega in njihovo uspešno štiri desetletja dolgo pot od ključavničarske obrti do enega vodilnih podjetji na področju izposoje prireditvenih šotorov. V studiu smo gostili Sibil Klančar, direktorico Direktorata za razvojna sredstva MGTŠ, ki je spregovorila o vlogi ministrstva pri rasti in razvoju slovenskih podjetij ter številnih spodbudah, ki jih zagotavljajo. Natančnost, vztrajnost, potrpežljivost in spretnost pa so odlike mladih šivilj, ki želijo uspeti v tem poklicu, v njem pa že vrsto let vztraja tudi Marija Resnik.

 

8. oddaja Vizionar, 25. marec 2023 >>>

Spoznali smo družinsko podjetje Orodjarstvo Gorjak iz Rač, kjer že štiri desetletja stremijo k razvoju in odličnosti, so pretežni izvozniki in večinoma delajo za vrhunske znamke v avtomobilski industriji. V studiu je o aktualni zakonodaji in njenem oblikovanju spregovoril Marko Lotrič, predsednik Državnega sveta RS, ter orisal tudi prizadevanja za oblikovanje čim boljših pogojev dela obrtnikov in podjetnikov. Svoj sanjski poklic nam je predstavila fotografinja Branka Timpran, mlade bodoče fotografe in njihovo izobraževanje pa smo obiskali na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje.

 

7. oddaja Vizionar, 18. marec 2023 >>>

Spoznali smo družino Medle, ki ji je iz servisnega podjetja za montiranje rolet uspelo zrasti v vodilnega proizvajalca senčil, v studiu je o prvih osnutkih davčne reforme spregovoril Blaž Cvar, predsednik OZS, zadišalo je po kuharskih mojstrovinah Restavracije Vnuček iz Maribora, z nami pa so bili tudi dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor.

 

6. oddaja Vizionar, 11. marec 2023 >>>

Optiweb – spletni specialisti

V studiu je beseda tekla o slikopleskarjih in njihovem novem vseevropskem izobraževanju v okviru PSA evropske slikopleskarske akademije, ki je luč sveta s prvo delavnico ugledala ravno pri nas v Sloveniji,  spoznali smo Šolski center Rogaška Slatina, ki je edini v Sloveniji, kjer se mladi izobražujejo v programu tehnik optik. Kako mladi spletajo splet, pa smo izvedeli v podjetju Optiweb, kjer dihajo, vidijo in čutijo digitalno.

 

5. oddaja Vizionar, 4. marec 2023 >>>

Z lesenimi igrali do uspeha Andreja Rožmanca

Delo z ognjem in jeklom ter spoštovanje tradicije je vodilo enega redkih kovačev pri nas, Jožeta Krmelja iz Loške doline. Ljubezen do lesa in otrok pa je prinesla poslovno zamisel Andreju Rožmacu iz Logatca.

 

4. oddaja Vizionar, 25. februar 2023 >>>

Starodavna modrost kotlarjev Godec

V kotlarstvu ni dovolj le velika fizična moč, ampak je potrebna ljubezen do kovine, pravijo v družinskem podjetju Kotlarstvo Godec. Spoznali pa boste tudi mlade cvetličarje s Srednje biotehniške šole v Mariboru.

 

3. oddaja Vizionar, 18. februar 2023 >>>

Črno zlato Oljarne Kocbek

Iz mlinskega obrata uspešno pot v oljarstvu tlakuje že tretja generacija Kocbekovih v Ščavniški dolini. Z mladimi iz Srednje šole za prehrano in živilstvo v Mariboru pa se bomo podali v svet slaščičarstva.

 

2. oddaja Vizionar, 11. februar 2023 >>>

Leon Kranjc, izzivi v dimniških sistemih

Za uspeh v poslu je potrebna tudi drznost. Vedno nove rešitve dimniških sistemov išče Leon Kranjc. Spoznali pa boste še mizarje, ki svoje izkušnje in vrednote prenašajo na mlade iz Srednje lesarske šole v Mariboru.

 

1. oddaja Vizionar, 4. februar 2023 >>>

Ivan Cajzek, gradbenik, ki premika meje

Ivan Cajzek že 32 let piše uspešno zgodbo v gradbeništvu in postavlja vedno nove mejnike. Predstavljamo vam tudi najstarejšo frizerko Margit Grah, ki je narekovala frizerske smernice v Prekmurju.

 

 

Napovednik oddaje Vizionar - obrtnik in podjetnik

 

 

Preberite tudi