Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
VIZIONAR ŽE V ARHIVU

Na prazniku slovenskih prevoznikov ter o begu možganov in krojaškem poklicu

07. 10. 2024
Avtor: Anton Šijanec
VIZIONAR ŽE V ARHIVU

TV oddajo Vizionar - obrtnik in podjetnik pripravlja TV Maribor v sodelovanju z našo stanovsko organizacijo, v njej v ospredje postavljamo obrtnike in podjetnike ter njihove zgodbe o uspehu ambicioznih posameznikov, ki navdihujejo, so drzni in vidijo v prihodnost.

Aktualna oddaja Vizionar - obrtnik in podjetnik >>>

V aktualni oddaji Vizionar – obrtnik in podjetnik smo obiskali že 7. Srečanje prevozniških podjetij in prevozniških družin Slovenije, na katerem se je zbralo okrog 3000 predstavnikov prevozništva in politike. Prevozniki so opozorili na izzive v sektorju, dan prej, na strateški nacionalni konferenci pa izpostavili predrag zeleni prehod. V po tem, ko so mnogi študenti poletje že izkoristili za prve stike, povezovanje in delo v podjetjih smo v studiu gostili Reneja Grila Rogino, naj študenta mariborske univerze, ki nam je več povedal o motivaciji za študij in delo, spregovoril pa je tudi o problemu bega možganov in možnih ukrepih, da bi to omejili. Sanjski poklic pa so nam tokrat predstavili krojači, zanimanje za izdelavo oblek po naročilu še, kar dokazujejo tudi v Krojaštvu Šmigoc, kjer svojo dejavnost uspešno razvija že tretja generacija. Vabljeni k ogledu, oddaja je že v arhivu >>>

 

Arhiv oddaj Vizionar:

71. oddaja Vizionar, 5. oktober 2024 >>>

Obiskali smo že 7. Srečanje prevozniških podjetij in prevozniških družin Slovenije, na katerem se je zbralo okrog 3000 predstavnikov prevozništva in politike. Prevozniki so opozorili na izzive v sektorju, dan prej, na strateški nacionalni konferenci pa izpostavili predrag zeleni prehod. V po tem, ko so mnogi študenti poletje že izkoristili za prve stike, povezovanje in delo v podjetjih smo v studiu gostili Reneja Grila Rogino, naj študenta mariborske univerze, ki nam je več povedal o motivaciji za študij in delo, spregovoril pa je tudi o problemu bega možganov in možnih ukrepih, da bi to omejili. Sanjski poklic pa so nam tokrat predstavili krojači, zanimanje za izdelavo oblek po naročilu še, kar dokazujejo tudi v Krojaštvu Šmigoc, kjer svojo dejavnost uspešno razvija že tretja generacija.

 

70. oddaja Vizionar, 28. september 2024 >>>

Obiskali smo prekmursko skupino podjetij Roto, katere zgodovina sega v leto 1949. Prisotni so kar v 17 panogah, prav razpršenost pa jim je omogočila, da so ob krizah ostali stabilno podjetje in se še širili. Danes imajo osem tovarn v Sloveniji in na tujem ter zaposlujejo več kot 600 ljudi, svoje izdelke pa izvažajo v več kot 50 držav po vsem svetu. V studiu smo gostili Marka Lotriča, predsednika Državnega sveta RS, ki nam je več povedal o problematiki pomanjkanja opredelitve dolgoročne vizije in gospodarskih ciljev, ki jih pogrešajo slovenski poslovneži, podoben problem prepleten še z neučinkovitim odločanjem, pa se pojavlja tudi na evropski ravni. Svoj sanjski poklic pa nam je predstavila Tatjana Ladinek s Prevalj, ki se preživlja z zeliščarstvom. Na svoji kmetiji goji, nabira, suši in pripravlja zelišča, znanje in izkušnje je pridobivala več kot 10 let, danes pa jih rada deli tudi na delavnicah.

 

69. oddaja Vizionar, 21. september 2024 >>>

Obiskali smo letošnji 56. sejem MOS v Celju. Uvodoma nam je minister za gospodarstvo Matjaž Han predstavil aktivnosti svojega resorja in prizadevanja ter odzive, ki jih oblikuje vlada v odgovor na prihajajoče gospodarske izzive. Predsednik OZS Blaž Cvar nas je popeljal po Ulici obrti ter predstavil prizadevanja OZS pri promociji obrtnih poklicev ter predstavil vrsto drugih zborničnih dogodkov na sejmu in aktivnosti obrtno-podjetniškega zborničnega sistema v podporo obrtnikom in podjetnikom. Največje poslovno srečanje v regiji Connect2Slovenia, ki ga OZS pripravlja že več kot desetletje, nam je predstavil generalni direktor OZS Danijel Lamperger ter poudaril, da je letošnje B2B poslovno srečanje privabilo udeležence iz 13. držav, opravili so več kot 160 poslovnih srečanj, tradicija dogodka pa oblikuje sestanke, ki niso več samo medsebojno spoznavanje, temveč v veliki meri že kar sklepanje poslov. Na sejmu pa smo srečali še več drugih zanimivih sogovornikov in njihovih projektov.

 

68. oddaja Vizionar, 14. september 2024 >>>

 

67. oddaja Vizionar, 7. september 2024 >>>

 

66. oddaja Vizionar, 31. avgust 2024 >>>

 

65. oddaja Vizionar, 29. junij 2024 >>>

Obiskali smo podjetje Trajnice Strgar, ki ga je zasnovala Bernarda Strgar, za rastline in stranke skrbi že 26 let. Njihove zasaditve krasijo številne elitne površine, denimo v Ljubljani na Bavarskem dvoru, križišču Celovške in Prešernove, pred sodiščem, na cestnem otoku pred zgradbo RTV, v Tivoliju, Portorožu in še marsikje. V studiu smo gostili Danijela Lampergerja, generalnega direktorja OZS, ki nam je povedal več o razočaranju obrtnikov in podjetnikov z nedavno predlaganimi davčnimi spremembami, ki niso opravičila pričakovanj, ter aktivnostih, ki našo stanovsko organizacijo čakajo čez poletje. Svoj sanjski poklic pa so nam predstavili upravljavci težke gradbene mehanizacije. Edini pri nas za ta poklic izobražujejo v Srednji gradbeni, geodetski, okoljevarstveni šoli v Ljubljani. Letno vpišejo 28 dijakov, povpraševanje po tem kadru pa je veliko. Mladi že med šolanjem pridobijo veliko praktičnih izkušenj, še več pa pri delodajalcih, kjer imajo trimesečno prakso. Brez ljubezni do gradbenih strojev ne gre, pa poudarjajo že uveljavljeni upravljavci težke gradbene mehanizacije.

 

64. oddaja Vizionar, 22. junij 2024 >>>

Obiskali smo podjetje Akademija studio lepota, ki ga vodi Mojca Janežič, priznana specializirana manikerka in pedikerka, članica komisije za preverjanje in potrjevanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij, edina slovenska članica mednarodnega združenja sodnikov in še bi lahko naštevali. Ob svojih začetkih ni imela izkušenj, danes pa sooblikuje slovensko manikersko in pedikersko stroko, zato daje velik poudarek izobraževanju in strokovnemu usposabljanju. V studiu smo gostili mag. Oliverja Bučka, mentorja na OŠ Breg na Ptuju, nagrajenca letošnje Inženirske iskre in promotorja VEX robotike, ki nam je več povedal o aktivnostih in prizadevanjih pri delu z mladimi, katerih cilj je, da bi jih navdušili in usmerili v inženirske poklice. Sanjski poklic sviloprejca pa nam je predstavila dr. Rebeka Lucijana Berčič, vodja Inštituta za svilogojstvo in svilarstvo, kjer se že vrsto let trudijo za spodbujanje te dejavnosti. Sodelujejo z redkimi posamezniki, ki ponovno obujajo svilogojstvo, prav tako pa iščejo nove metode odvijanja niti.

 

63. oddaja Vizionar, 15. junij 2024 >>>

Obiskali smo Šivilstvo Vida Moda, Vida Govekar s.p. iz Logatca, ki že 15 let pogumno vztraja na samostojni poti. Ves čas sledi tako modnim kot tehnološkim trendom in vizionarsko investira v najsodobnejšo opremo, ki jo narekujejo potrebe trga. Loteva se tako izdelave modnih oblačil kot delovne opreme, izpopolnila pa je tudi računalniško vodeno vezenje. Njen zadnji izdelek je največja slovenska zastava, ki je minuli konec tedna pripeta na najvišji drog za zastavo pri nas zaplapolala nad Logatcem. Pobudo za postavitev so dali logaški obrtniki in podjetniki, projekt pa v sodelovanju z občino tudi uspešno izvedli. V studiu smo gostili Roberta Otorepca, direktorja Celjskega sejma, ki nam je predstavil trende v sejemski dejavnosti in prihajajoči sejem MOS 2024, ki bo sredi septembra v Celju. Svoj sanjski poklic so nam tokrat predstavili mladi vulkanizerji, ki jih pri nas tudi primanjkuje. Za svoj poklic se v sklopu poklicev avtoserviserjev šolajo v Tehniškem šolskem centru Maribor.

 

62. oddaja Vizionar, 8. junij 2024 >>>

Obiskali smo podjetje Kronoterm iz Gomilskega. Vizionarska zgodba družinskega podjetja Kronoterm sega v leto 1976, ko je Rudi Kronovšek razvil prvo sanitarno toplotno črpalko. Danes je njegovo podjetje vodilno v proizvodnji toplotnih črpalk v Sloveniji in med desetimi največjimi v Evropi. Lani so ustvarili 36 milijonov evrov prihodkov, ves dobiček pa namenjajo za razvoj, saj so prepričani, da ima ogrevanje s toplotnimi črpalkami v prihodnosti še veliko potenciala. V studiu smo gostili Lea Andolška, predsednika Kluba mladih podjetnikov v Novem mestu, ki nam je predstavil svež veter in novo energijo, ki ju območne obrtno-podjetniške zbornice prinašajo mladi združeni v klube mladih obrtnikov in podjetnikov. Prvega so leta 2018 ustanovili na Ajdovskem, danes pa se klubi že vse bolj povezujejo tudi med seboj, saj se mladi namreč zavedajo, kako pomembni so mreženje, izmenjava dobrih praks in tudi medsebojna podpora. Svoj sanjski poklic so nam tokrat predstavili izvajalci suhomontažne gradnje, ki se ukvarjajo z zaključnimi deli v gradbeništvu in tudi sanacijo objektov. Biti morajo prilagodljivi in iznajdljivi, saj se delovne razmere razlikujejo glede na gradnjo objekta. Gre za najmlajšega med vsemi gradbenimi poklici, ki pa se hitro razvija. Dvajset dijakov, vpisanih na Srednjo šolo za gradbeništvo in varovanje okolja, pa ne bo imelo težav z iskanjem zaposlitve, saj delavcev s tem poklicem zelo primanjkuje. 

 

Aktualna oddaja 61. oddaja Vizionar, 1. junij 2024 >>>

Še enkrat smo se vrnili na minuli Forum slovenske obrti in podjetništva, kjer je OZS predsedniku vlade in ministrski ekipi predstavila letošnje Zahteve slovenske obrti in podjetništva. Pogovarjali smo se s ključnimi govorci in vrsto sodelujočih gostov foruma. V studiu smo gostili Blaža Cvara, predsednika OZS, ki je osvetlil, kakšne obljube so obrtniki in podjetniki prejeli na forumu ter predstavil pričakovanja, ki bodo sledila ob ponovni obuditvi socialnega dialoga. Svoj sanjski poklic, so nam tokrat predstavili parketarji, ki morajo ob poznavanju lesa, novih materialov in premazov obvladati tudi strojno opremo. Prva mojstrica parketarstva Angelca Podlesnik prihaja iz družinskega podjetja Parketarstvo Podlesnik, v katerem veščine tega poklica obvladajo vsi družinski člani. Institucionalnega izobraževanja ni, obstajajo pa mojstrski izpiti, ki jih izvaja naša zbornica.

 

60. oddaja Vizionar, 25. maj 2024 >>>

Obiskali smo uspešno podjetje Elektromaterial Lendava, kjer že sedmo desetletje razvijajo in izdelujejo stikala in vtičnice. Podjetje je uspešno preživelo čase tranzicije, ni se odreklo starim tehnologijam vsem znanih bakelitnih stikal in vtičnic ter tako s kombinacijo starih in kasnejših novih tehnologij ob preudarnem razvoju nadvse uspešno konkurirajo na tujih trgih kamor izvozijo veliko večino svojih izdelkov. Njihova posebnost je tudi, da vse naredijo sami, od načrtovanja, proizvodnje vseh sestavnih delov, do montaže in distribucije, s tem lažje konkurirajo, so neodvisni in hkrati zelo odporni na spremembe in morebitne težave poslovnega okolja. V studiu smo gostili Mirana Andrejeka, predsednika Sekcije avtoserviserjev pri OZS, ki nam je več povedal o prizadevanjih avtoserviserjev za bolj pravično usklajevanje cen njihovih storitev pri kritju škodnih zahtevkov z zavarovalnicami, slednje namreč s cenami, ki jih avtoserviserjem priznavajo, stroko postavljajo v nemogoč položaj in mnoge tudi že pred strečaj. Svoj sanjski poklic so nam tokrat predstavili varilci, kljub avtomatizaciji je človeška roka pri najbolj specialnih varilskih delih še vedno nenadomestljiva. Poklic varilca je deficitaren in zato zelo iskan. Delo varilcev smo spoznavali v prevaljskem podjetju ADteh, v katerem je okoli 45 zaposlenih. Večina njihovih varilcev prihaja iz držav nekdanje Jugoslavije, kjer še šolajo za ta poklic, v Sloveniji potekajo izobraževanja zgolj po podjetjih.

 

59. oddaja Vizionar, 18. maj 2024 >>>

Obiskali smo kovaško delavnico Inferno Crafts iz Hrastnika, kjer se rokodelec in kovač Gaj Čuk s svojim širokim znanjem posveča izdelovanju unikatnih izdelkov zgodovinskega, mitološkega in domišljijskega izvora ter surovo kovino spreminja v funkcionalne in umetniške izdelke. Kovaštvo je zanj več kot le poklic, gre za umetnost, globoko zakoreninjeno v zgodovini in kulturi, ki danes cveti kot združitev tradicije in inovacije. V studiu smo gostili Danijela Lampergerja, generalnega direktorja Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, ki nam je več povedal o vsebini letošnjih Zahtev slovenske obrti in podjetništva, ki jih bo OZS vladi in ministrski ekipi predstavila na letošnjem že 19. Forumu obrti in podjetništva. Svoj sanjski poklic pa so nam predstavili čistilci objektov, poklic, ki ga vsi sicer opravljamo doma, postaja čedalje bolj pomemben, več o delu profesionalnega čistilnega servisa in kaj vse morajo znati čistilci, pa smo izvedeli v podjetju Prosen com iz Šenčurja.

 

58. oddaja Vizionar, 11. maj 2024 >>>

Obiskali smo podjetje PS d.o.o. iz Logatca, kjer že četrto desetletje razvijajo svojo unikatno visokotehnološko strojegradnjo na ključ, s katero industriji uspešno rešujejo njihove izzive na področju avtomatizacije in robotizacije proizvodnih procesov. Večina njihovih projektov je razvojno naravnanih, 80 % naročil je za slovenski trg, preostanek pa za tujino, za različne države po svetu, kjer imajo še veliko potenciala za nadaljnjo rast. V studiu smo gostili Matjaža Hana, ministra za gospodarstvo turizem in šport, ki nam je več povedal o podpori države v obdobju zadnjih kriz, učinkih državnih spodbud in načrtih ministrstva v podporo podjetjem v prihodnosti. Svoj sanjski poklic so nam predstavili orglarji, eden redkih mojstrov je Srečko Narat iz Rogaške Slatine, ki svoje znanje in izkušnje deli tudi naprej. Delo terja veliko natančnost, veliko ustvarjalnosti, vztrajnosti in znanja pa zahteva tudi izdelovanje orgelskih piščali.

 

57. oddaja Vizionar, 4. maj 2024 >>>

Obiskali podjetje RTC Jakec Trije kralji iz Planine pod Šumnikom na Pohorju kjer Božo Juhart ob podpori celotne svoje družine s trmo in inovativnostjo že več kot 25 let razvija zelo uspešno turistično zgodbo pri Treh kraljih, z njo pa so turizem pripeljali na res visoko raven. V studiu smo gostili Petro Osojnik, nominiranko za inženirko leta 2023, ki nam je več povedala o uspehu žensk v naravoslovnih poklicih in odločitvah za to karierno pot. Sanjski poklic so nam tokrat predstavili inštalaterji strojnih inštalacij, kako poteka šolanje, pa smo spoznavali na Srednji tehniški in poklicni šoli v Trbovljah.

 

56. oddaja Vizionar, 27. april 2024 >>>

Obiskali smo podjetje Feroda iz Celja, kjer je Branko Pavčnik pred štirimi desetletji začel s svojo vizionarsko zgodbo obnove zavornih čeljusti in sklopnih elementov. S širitvijo ponudbe pa so v podjetju dograjevali poslovne prostore, danes pa v celoti poskrbijo za vzdrževanje osebnih, tovornih in gradbenih vozil. V studiu smo gostili Blaža Cvara, predsednika OZS, ki nam je več povedal o prizadevanjih in osnovnih pogojih gospodarstva za ponovno vzpostavitev socialnega dialoga. Svoj sanjski poklic pa nam je predstavil mojster izdelave godal Pavel Skaza iz Vitanj. Godala že 24 let popravlja in izdeluje, izkušnje je pridobival v številnih goslarskih delavnicah na tujem, najbolj ponosen pa je, da so ga uvrstili v katalog, ki ga izdajo v 30.000 izvodih in pošljejo po vsem svetu.

 

55. oddaja Vizionar, 20. april 2024 >>>

Obiskali smo podjetje Lucifer chocolate iz Velenja, zaradi ljubezni do čokolade ga je pred 17. leti ustanovil Lučo Žgank in takrat začel s prve pol kilograma, po vrsti inovacij in številnih novih kreacijah pa letos dosegel proizvodnjo že več 60 ton svojih izdelkov znanih po vsem svetu, tudi v Švici, na Japonskem, Kitajskem in ZDA. V studiu smo gostili Nino Ličar, svetovalko Svetovalnega centra OZS, ki nam je več povedala o prenovljenem Pravilniku o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen, ki se bo začel uporabljati 1. avgusta 2024. Svoj še vedno mlad sanjski poklic pa so nam tokrat predstavili tetoverji, na kožo uprizarjajo umetniške slike, ki v barvah in odtenkih vsaka zase pripoveduje svojo svojo zgodbo. Med njimi je tudi Ina Lutarič, ki si je ime ustvarila na številnih konvencijah po Evropi, nedavno pa v Trstu pa med 150 umetniki zasedla tudi prvo mesto v kategoriji best of show.

 

54. oddaja Vizionar, 13. april 2024 >>>

Obiskali smo podjetje Metalika iz Sevnice, kjer že dobrih 20 let izdejujejo vrhunsko opremo jaht ter z njo skrbijo za udobje in prestiž na najnovejših in najsodobnejših turističnih križarkah na svetu. S tem nadvse uspešno nadgrajujejo družinsko tradicijo mizarstva iz leta 1932, v posel vstopa že najmlajša generacija, zaposlujejo pa 30 zaposlenih od katerih je tretjina visokokvalificiranih strokovnjakov v razvojnem oddelku. V studiu smo gostili dr. Otmarja Zorna iz podjetja Laboris, ki nam je več povedal o pobudi OZS ministrstvu za delo za pohitritev postopkov zaposlovanja tujih delavcev iz neevropskih držav ter podpori tovrstnih specializiranih agencij. Svoj sanjski poklic pa so nam tokrat predstavili trgovci. Dijaki Srednje trgovske in aranžerske šole Ljubljana morajo vedeti vse o pravilnem razvrščanju izdelkov na police, označevanju cen in podobnem. Trgovci so vse bolj strokovnjaki prodajnega procesa in prevzemajo vlogo svetovalca, čeprav je pri nas zaposlenih že več kot sto tisoč oseb, jih še vedno primanjkuje.

 

53. oddaja Vizionar, 6. april 2024 >>>

Obiskali smo Mikropražarno Rudys v kateri Rodolfo Di Giamberardino že skoraj celo desetletje zapolnjuje vrzel malih pražaren, njegov izziv je, da bi ljudi ozavestil, kaj je kvalitetna kava. V studiu smo gostili Srečka Kunsta, člana UO Sekcije gostincev pri OZS, ki je spregovoril o pomenu blagovne znamke Gostilna Slovenija, s katero si slovenski gostinci prizadevajo za dvig ugleda in kvalitete avtohtone ponudbe slovenskih gostiln. Svoj sanjski poklic pa so nam tokrat predstavili avtoserviserji, kjer smo spoznali poklic razgrajevalcev avtomobilov, obiskali smo avtoodpad Krakov na Dolenjskem in si ogledali, kako poteka razgradnja naših odsluženih vozil.

 

52. oddaja Vizionar, 30. marec 2024 >>>

Obiskali smo podjetje Turistico d.o.o. na Kozjanskem, kjer sta se brata Štus s ponudbo Kozjanskega dvora podala na pot turizma in obnovila zapuščeni motel Ribnik. Sledita tradiciji in sta sobe poimenovala po starih sortah jabolk, veliko pozornosti pa namenjata tudi kulinariki. V studiu smo gostili Petra Ladiča, direktorja podjetja Intera d.o.o. iz Ptuja, ki je med malimi podjetji letos prejelo glavno nagrado Zlata nit za najboljšega zaposlovalca, pojasnil nam je, kaj in kako delajo, da jim je to uspelo. Svoj sanjski poklic pa so nam predstavili fasaderji iz podjetja Proslik d.o.o. iz Maribora, tudi oni se srečujejo z izzivi novih materialov in pomanjkanjem kadrov, nove mlade mojstre izobražujejo sami, poklic pa je nedvomno perspektiven in terja pa veliko natančnost, vztrajnost in čut za estetiko.

 

51. oddaja Vizionar, 23. marec 2024 >>>

Obiskali smo podjetje Ekstera iz Prevalj, kjer že tri desetletja delajo kot pionirji tehnološke predelave odpadkov v nove surovine, svojo vizijo pa dosegajo s celostno podporo podjetjem pri ravnanju z odpadki in razvojem uporabnih izdelkov iz odpadnih materialov. V studiu smo gostili Matevža Frangeža, državnega sekretarja na MGTŠ, ki nam je več povedal v vrsti povratnih in nepovratnih spodbud, ki jih naše resorno ministrstvo letos namenja slovenskemu gospodarstvu. Svoj sanjski poklic pa so nam predstavili mesarji, nekoč zelo spoštovan poklic danes ponovno pridobiva na veljavi, ducat dijakov, ki se vsako leto izobražuje zanj, pa predstavlja neprecenljiv nabor kadrov v stroki.

 

50. oddaja Vizionar, 16. marec 2024 >>>

Obiskali smo podjetje Knapič iz Rečici ob Savinji, kjer se že skoraj tri desetletja ukvarjajo z mehansko obdelavo kovin, specializirani pa so za proizvodnjo industrijskih nožev. Prizadevajo si za izboljšave izdelkov, strokovno osebje, kakovostne materiale, natančno obdelavo, prilagodljivost in konkurenčne cene, zanje najpomembnejše pa so številne zadovoljne stranke po vsej Evropi. V studiu smo gostili Aleša Pulka, državnega svetnika za obrt in uspešnega podjetnika, ki nam je več povedal o ohlajanju evropskega gospodarstva ter pripravah naših podjetij in podjetniškega okolja na krizo, ki bo k nam prišla s polletno zamudo. Pletarstvo pa je rokodelski poklic, ki žal izumira, številne izdelke iz šib nastajajo pod marljivimi rokami mojstra pletarja, nam je predstavil . Koloman Gomboc iz Polane pri Murski Soboti, ki je eden redkih, ki se še ukvarjajo s pletenjem. Upajmo, da bo novi zakon o rokodelstvu pomagal pri prenosu znanj tudi tej starodavni rokodelski spretnosti. 

 

49. oddaja Vizionar, 9. marec 2024 >>>

Obiskali smo podjetje Andraž iz Celja, kjer z blagovno znamko Co.Andraž že 35 let sledijo viziji vrhunske kvalitete in ustvarjalnosti ter uporabe najsodobnejših tehnologij in oblikovalskih trendov. Letno izdelajo 40.000 kosov športnih oblačil, večino prodajo doma, močno pa zadnja leta povečujejo tudi prodajo na tujem. V studiu smo gostili Marka Kajzerja, člana Sekcije lesnih strok pri OZS, ki nam je predstavil problematiko in vizijo lesne panoge pri nas ter vsebine nedavnega uspešnega strokovnega posveta na Dnevu slovenskega lesarstva. Za potrebno prestrukturiranje panoge bo država z razpisi panogi namenila 16 milijonov evrov, od tega je 14 milijonov evropskih sredstev. Zelo ustvarjalen in vztrajen pa je Zvone Drobnič, ki je eden redkih steklopihalcev v Sloveniji. Ogenj ga je začaral pred 53 leti, v svojih prizadevanjih za prenos znanj na mlajše generacije pa si želi, da bi začaral še koga.

 

48. oddaja Vizionar,  2. marec 2024 >>>

Obiskali smo podjetje Steklarstvo Frama, ki bo prihodnje leto dopolnilo 50 let delovanja. Oče, Franc Maučec starejši, je znanje pridobil v Nemčiji, tam pa prigaral tudi denar za nakup prvih strojev, zadnjih 18 let podjetje s petnajstimi zaposlenimi že vodi mlajša generacija. Steklo danes srečamo povsod, od avtomobilske in gradbene industrije do farmacije, zato so zahteve po kakovosti in natančnosti čedalje večje, delo v steklarski delavnici v celoti sloni na obvladovanju sodobnih, računalniško vodenih naprav, ves kader pa morajo izobraziti tudi sami. V studiu smo gostili Blaža Cvara, predsednika OZS, ki je spregovoril o višjih računih za električno energijo, ki so jih po predvidevanjih zbornice prejeli mali poslovni odjemalci, nanizal je vrsto anomalij, ki pri regulaciji cen vladajo pri nas in predlogov, kako na pravi način podpreti odjemalce, ki polnijo proračun. Spoznali smo tudi vedno bolj cenjen poklic avtoličarja, ki pa žal velja za deficitarnega, saj med mladimi ni velikega zanimanja. Vseeno pa se na nekaterih šolah vpis le nekoliko povečuje. Obiskali smo dijakinje in dijake v Tehniškem šolskem centru Maribor in podjetje Laure, kjer se prav tako zavedajo pomembnosti stalnega izobraževanja.  

 

47. oddaja Vizionar, 24. februar 2024 >>>

Obiskali smo uspešno podjetje Melu iz Luč ob Savinji, kjer sledijo trendu povečanja dodane vrednosti v lesarstvu za več kot 70 odstotkov po krizi v letu 2013. S 35 zaposlenimi so zelo prilagodljivi in inovativni, kot konkurenčne prednosti izkoriščajo visoko robotizirano proizvodnja in dolgoletne izkušnje, kljub temu, še vedno prisegajo na ročne detajle, na trg pa postavljajo lastno blagovno znamko Woodrive. V studiu smo gostili Judito Škoflek, sekretarko OOZ Ravne na Koroškem, ki nam je predstavila stisko in akcijo pomoči za stanovskega kolega gostinca Rafaela Škufce, ki se po lanskih poplavah trudi obnoviti družinsko gostilno in skupaj z zaposlenimi preživeti katastrofo, ki so jo doživeli. Zlatarji pa v Mengšu že 15 let poučujejo zlatarske tehnike v tamkajšnjem ateljeju. Tina in David si želita znanje, spretnosti in tehnike, ki sta jih razvijala skozi leta, prenesti naprej, na nove generacije. Gre sicer za neformalno izobraževanje, kjer udeleženci ustvarjajo, se naučijo novih tehnik izdelave nakita in še mnogo več.

 

46. oddaja Vizionar, 17. februar 2024 >>>

Obiskali smo podjetje Chipolo iz Trbovelj. Sprva nočna mora z izgubljanjem ključev je prijateljem prinesla uspeh, ki se za lani meri v 10 milijonih evrov prihodkov. Zagonska sredstva so zbrali na platformi za množično financiranje Kickstarter, njihovo podjetje pa danes posluje v več kot 195 državah po svetu. V studiu smo gostili Zorana Simčiča, predsednika Sekcije gradbincev pri OZS, ki nam je več povedal o prizadevanjih za oblikovanje paritetnega sklada za gradbeništvo. Na Fakulteti za tehnologijo polimerov v Slovenj Gradcu, naši edini tovrstni visokošolski ustanovi, že 18 let na izredno inovativen način izobražujejo na področju polimernih materialov in tehnologij, ves čas sodelujejo tudi z gospodarstvom, njihovi diplomanti pa s tem pridobijo znanja, ki so potrebna za obvladovanje tako materialov kot procesov.

 

45. oddaja Vizionar, 10. februar 2024 >>>

Obiskali smo podjetje O. P. S. Breznik iz Mute na Koroškem, ki že več kot tri desetletja narekuje trende v proizvodnji orodij za brizganje plastičnih mas. V studiu smo gostili Joška Rozino, predsednika Odbora za znanost in tehnologijo pri OZS, ki nam je predstavil nedavni obisk članov zbornice na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani ter prizadevanja odbora za povezovanje obrtnikov in podjetnikov s šolami in centri znanj za vseh nivojih. V Mozirju pa smo delovni dan preživeli z brivcem Arminom Karamehićem, ki poudarja, da obisk brivnice ni samo striženje, temveč izkušnja in razvajanje.

 

44. oddaja Vizionar, 3. februar 2024 >>>

Spoznavali smo pivo, ki človeka spremlja že več tisoč let. Tudi na Slovenskem ima ta alkoholna pijača iz ječmena dolgo zgodovino, zadnja leta pa so svoj delček dodale številne manjše, družinske pivovarne. Pred desetimi leti sta se varjenja piva lotila tudi Matej in Anita, ki sta v Ajdovščini ustanovila Pivovarno Pelicon. V studiu smo gostili Danijela Lampergerja, generalnega direktorja OZS, ki nam je pojasnil zahteve obrtnikov in podjetnikov po spremembah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki povzroča dodatne stroške in birokracijo. Slednje pa med drugim skrbijo tudi cene energentov, saj za male poslovne odjemalce regulacija letos ni več predvidena. V oddaji smo se odpravili tudi na Kope, kjer je potekalo že 9. Zimsko srečanje obrtnikov in podjetnikov. Letos je bila udeležba rekordna, obrtniki in podjetniki pa so spregovorili tudi o aktualnih poslovnih temah.

 

43. oddaja Vizionar, 27. januar 2024 >>>

Obiskali smo Krajnčeve iz Lenarta, kjer je iz majhne kmetije zraslo podjetje z več kot 860 hektarji obdelovalnih površin, vizionarsko zgodbo pa pišejo tudi v vzreji pitancev. In če boste opazovali njihove traktoriste pri delu, vožnja s prekrižanimi rokami pri njih ni neobičajna. Z napredno GPS-tehnologijo namreč njihovi stroji delujejo skoraj avtonomno. Sodobni tesarji morajo ob klasičnih tesarskih delih poznati tudi nove gradbene materiale in strojno opremo. Mi smo njihove spretnosti občudovali pri tesarski družini Bučar. Pri njej se za nadaljevanje tradicije ni bati. Očetu pri delu že krepko pomagata hči in sin, eden redkih izučenih tesarjev mlajše generacije. Še na štajerski konec smo se odpravili. Mladih, ki bi želeli delati v mlinu, je izredno malo, čeprav danes to ni več tako težaško delo kot nekoč. Med redkimi, ki še vztrajajo, je družina Korošec iz Zabovcev pri Ptuju. Pohvalijo se lahko z več kot 200-letno tradicijo mlinarstva in veselje do tega poklica prenašajo že na četrto generacijo.

 

Aktualna 42. oddaja Vizionar, 20. januar 2024 >>>

Obiskali smo družinsko lesnopredelovalno podjetje Krančič iz Nazarij, kjer že že več generacij prisegajo na predelavo lesa iz Savinjske doline, velik razvojni korak pa so naredili sredi devetdesetih s selitvijo v IC Glin v Nazarjah, z naložbami in razvojem so postali eno naših najuspešnejših zasebnih lesnopredelovalnih podjetij. Kar tri generacije urarskih mojstrov družine Lečnik pa še vedno potrpežljivo skrbijo, da so naše ure točne, ob tem pa poudarjajo, da je poklic urarja zelo lep in bi ga morali bolj promovirati. Pečar in polagalec keramičnih oblog je danes zelo iskan poklic, zanj pa sta zagotovljeni tudi štipendija in zaposlitev, obiskali smo mlade pečarje, ki se izobražujejo v Srednji gradbeni šoli Maribor, svoje izkušnje pa nam je zaupal njihov nekdanji dijak, danes uspešen obrtnik Damir Ačko.

 

41. oddaja Vizionar, 13. januar 2024 >>>

Obiskali smo družinsko podjetje Mebor iz Železnikov, kjer jim je vodilo nenehen razvoj izdelave žag in strojev za razrez lesa, večino proizvodnje izvozijo in so med najboljšimi na svetu. Svoj sanjski poklic so nam predstavili bodoči slikopleskarji in črkoslikarji, ki se izobražujejo na Srednji ekonomski, storitveni in gradbeni šoli ŠC Kranj, zadnje slikopleskarske trende, mojstrstvo in vizijo za mlade pa so nam predstavili v družinskem podjetju Penzel Premium Decor. Nekoč zelo razširjen, danes pa že zelo redek rokodelski poklic čevljarja, ki pa vseeno še vedno uživa spoštovanje in potrebo specifičnega kroga kupcev pa nam je predstavil mariborski čevljar Saša Kovačev.

 

40. oddaja Vizionar, 6. januar 2024 >>>

Obiskali smo naše najstarejše kamnoseško podjetje Marmor Hotavlje, ki v svojem podzemnem kamnolomu pridobiva marmor že od leta 1947. Lončarstvo, tradicionalno rokodelsko obrt so nam predstavili v družini Žuman iz Ljutomera, kjer lončarstvo iz roda v rod prenašajo že 150 let. Spoznali pa smo tudi mojstre v družinskem podjetju Kotlarstvo Godec iz Jevnice, kjer edinstven tradicionalni način izdelave kotlov uspešno nadgrajujejo z najsodobnejšimi destilacijskimi sistemi.

 

39. oddaja Vizionar, 30. december 2023 >>>

V zadnji oddaji leta smo pogled usmerili v iztekajoče se leto, v katerem smo v sodelovanju s TV Maribor pripravili kar 39 oddaj. Prinašale so številne zgodbe o uspešnih obrtnikih in podjetnikih, izpostavile problematiko in načrte za izboljšanje poslovnega okolja ter predvsem mladim predstavile tudi vrsto zanimivih in perspektivnih poklicev. V studiu smo zato ob daljšem pogovoru gostili Blaža Cvara, predsednika Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, ki nam je predstavil vrsto uspehov in prizadevanj obrtnikov in podjetnikov ter stanovske organizacije, ki so izstopali v letu 2023.

 

38. oddaja Vizionar, 23. december 2023 >>>

Spoznali smo vrhunskega kuharskega mojstra Tomaža Kavčiča, ki z ekipo v Gradu Zemono nadaljuje družinsko tradicijo gostilne Pri Lojzetu, poudarja, da si za prihodnost želi, da ne pozabimo na tradicijo in z entuziazmom, prijaznostjo in inovativnostjo napredujemo v boljši jutri. V studiu smo gostili Žana Dapčeviča, direktorja Višje strokovne šole Academia, ki nam je pojasnil številne razloge za nujno prenovo zakonske ureditve višjega strokovnega izobraževanja in priznanje tujih programov ter statusov. Svoj sanjski poklic nam je predstavil rokodelec Darko Korošec, mojster domače in umetnostne obrti, ki se že tri desetletja posveča izdelavi ljudskih glasbil.

 

37. oddaja Vizionar, 16. december 2023 >>>

Spoznali smo Agencijo Hike & Bike iz Bohinja, ki s pravilnim pristopom uspe poleti in pozimi turistom v dolini pričarati nepozaben ogled številnih znamenitosti ter nepozaben oddih v naravi. V studiu smo gostili Matejo Grobelnik, višjo svetovalko za zunanje komuniciranje Slovenskega podjetniškega sklada, ki nam je predstavila spodbude, ki so potrebne za zagon, rast in razvoj vsake dobre zgodbe. Svoj sanjski poklic pa nam je predstavila rokodelka Špela Strašek, ki v nove čase mojstrsko razvija staro obrt izdelovanja klobukov.

 

36. oddaja Vizionar, 9. december 2023 >>>

Obiskali smo podjetje Doorsnon iz Maribora, ki narekuje svetovne smernice na področju avtomatskih drsnih vrat. V 30. letih delovanja so postali vodilni v svoji panogi, zavezujejo pa jih napredne rešitve, tehnološke inovacije in celovit pristop. V studiu smo gostili Ireno Meterc, vodjo Sektorja za spodbujanje podjetništva, SPIRIT Slovenija, ki nam je predstavila koncepte in produkte podpornega okolja za mala in srednje velika podjetja. Svoje sanjske poklice pa so nam predstavili rokodelci, ki so nastopili na nedavnem Festivalu rokodelstva v Mariboru.

 

35. oddaja Vizionar, 2. december 2023 >>>

Podali smo se v družbo odličnih in spoznali letošnje obrtnika, podjetnika in najstarejšega obrtnika leta, ki jih je razglasila naša stanovska organizacija, ob tem pa novi generaciji podelila tudi mojstrske diplome, predstavili so se nam Robert Medle, Podjetnik leta 2023, Anton Cigan in Peter Tibaut, ki sta prejela priznanje Obrtnik leta 2023 in Franko Bergnach, najstarejši obrtnik leta, za konec pa smo se spomnili tudi lanskih nagrajencev.

 

34. oddaja Vizionar, 25. november 2023 >>>

Spoznali smo sladko zgodbo slaščičarke Laure Rotar, Yauya patisserie iz Ljubljane, unikatne torte in slaščice ter čim bolj kakovostne sestavine je moto lastnice slaščičarne in mlade ekipe, ki srčno verjame v to, kar počne. V studiu smo gostili Danijela Lampergerja, generalnega direktorja OZS, ki nam je pojasnil razloge za pripombe obrtnikov in podjetnikov v zvezi z novostmi okrog evidentiranja delovnega časa. Svoj sanjski poklic so nam predstavili mladi kamnoseki, ki se za ta tradicionalni rokodelski poklic izobražujejo v Srednji gradbeni, geodetski, okoljevarstveni šoli in strokovni gimnaziji Ljubljana.

 

33. oddaja Vizionar, 18. november 2023 >>>

Obiskali smo družinsko podjetje Jasna Chalet Resort iz Kranjske Gore, kjer pristajajo na dejstvo, da je uspeh skrit predvsem v dobri zgodbi in kvalitetno izobraženem kadru, ki ga vodijo skozi projekt Mladi talenti. V studiu smo gostili Meto Repovž iz Gostilne Repovž, Šentjanž, ki je na nedavnih Dnevih slovenskega turizma prejela nagrado za življenjsko delo, to pooseblja njeno predanost, vizionarsko vodenje in trajnostno gastronomijo. Svoj sanjski poklic so nam predstavili mladi zidarji, ki se izobražujejo na Srednji šoli za gradbeništvo in varovanje okolja, ŠC Celje.

 

32. oddaja Vizionar, 11. november 2023 >>>

Obiskali smo družinsko podjetje Strojplast iz Semiča, kjer že skoraj tri desetletja razvijajo strojegradnjo in inovativne tehnologije pakiranja v termokrčljivo folijo, industrijskega varjenja folij in tkanin ter industrijskih peči, ob tem pa neprenehoma iščejo nove rešitve, ki njihovim kupcem pomagajo uspešneje tekmovati. V studiu smo gostili Aleša Pulka, državnega svetnika, predstavnika obrtnikov v Državnem svetu RS, ki nam je predstavil organiziranje, delovanje in financiranje obrtnih in gospodarskih zbornic v sosednjih državah naše regije in prizadevanja za rešitev tega problema pri nas. Svoj sanjski poklic gastronom hotelir, ki je izrednega pomena za razvoj Slovenije kot vrhunske gastronomske in turistične destinacije, pa so nam predstavili dijaki Srednje šole Slovenj Gradec in Muta.

 

31. oddaja Vizionar, 4. november 2023 >>>

Obiskali smo Hotel Plesnik v Logarski Dolini, v skoraj stoletju družinske tradicije so ustvarili zelo uspešno zgodbo sodobnega turizma, ki s trajnostnim pristopom pristaja na razvoj butičnega turizma. V studiu smo gostili Marka Lotriča, predsednika Državnega sveta RS, ki nam je med drugim pojasnil tudi razloge za izglasovanje odložilnega veta na novelo zakona o delovnih razmerjih. Svoj sanjski poklic pa so nam predstavili v Krznarstvu Eber, kjer že več kot sto let razvijajo cenjeni rokodelski poklic krznarja, veliko pa vlagajo tudi v izobraževanje in prenos znanj.

 

30. oddaja Vizionar, 28. oktober 2023 >>>

Obiskali smo  družinsko podjetje Robič Yacht interior, kjer s svojo vrhunsko razvito tehnologijo in specializiranimi znanji izdelujejo notranjo opremo za najprestižnejše jahte na svetu. V studiu smo gostili Darka Sajka, generalnega direktorja Direktorata za lesarstvo na MGTŠ, predstavil nam je prizadevanja ministrstva za razvoj lesne panoge, ki je v zadnjih letih sicer že močno napredovala. Svoj lep sanjski poklic čipkarice in klekljarice pa nam je predstavila Lidija Anzelm, ki je opisala tudi, kako te tradicionalne rokodelske dejavnosti prenašajo na mlado generacijo.

 

29. oddaja Vizionar, 21. oktober 2023 >>>

Spoznali smo družinsko podjetništvo v kmetijstvu, ki ga uspešno razvijajo na Kmetiji Krajnc iz Lenarta v Slovenskih goricah, poleg pridelave poljščin razvijajo tudi rejo prašičev in pitancev ter okoliškim kmetom zagotavljajo strojne storitve, ob tem pa budno spremljajo razvoj novih tehnologij in so že krepko vstopili v digitalni svet. V studiu smo gostili Blaža Cvara, predsednika OZS, ki je pojasnil razloge za nestrinjanje delodajalskih organizacij s predlogom novele Zakona o delovnih razmerjih, ki ga je nedavno potrdila vlada. Svoj sanjski poklic so nam tokrat predstavili v tesarski družini Bučar, tudi ta zelo star in nekoč eden najbolj pomembnih graditeljskih poklicev se danes digitalizira in je podprt z najsodobnejšo tehnologijo.

 

28. oddaja Vizionar, 14. oktober 2023 >>>

Spoznali smo družinsko podjetje Žagarstvo Krančič iz Nazarij, ki se je v pol stoletja iz obrtne delavnice razvilo v sodobno podjetje za razrez lesa. V podjetju dela večina družinskih članov, odgovornost, vlaganje v razvoj in tradicija štirih generacij pa pa jih uvrščajo med vodilna podjetja v panogi. V studiu smo gostili dr. Emilijo Stojmenovo Duh, ministrico za digitalno preobrazbo, ki nam je podrobno predstavila odprtje prvih 62 Digi info točk za boljšo digitalno pismenost, te pa gostujejo na naših območnih zbornicah po vsej državi, projekt delovanja več kot 200 info točk je zaupan ravno naši stanovski organizaciji. Svoj sanjski poklicso nam tokrat predstavili v Urarstvu Lečnik iz Celja, ljubezni do poklica sledi že četrta generacija, ki svoje družinsko podjetje uspešno razvija tudi za prihodnost.

 

27. oddaja Vizionar, 7. oktober 2023 >>>

Obiskali smo podjetje Virs iz Lendave, kjer narekujejo smernice inovativnih tehnoloških rešitev za varilne in rezalne sisteme. V studiu smo gostili Alenko Hren, vodjo programa Sektorja za spodbujane podjetništva in tehnološkega razvoja, SPIRIT Slovenija, ki nam je več povedala o aktivnostih v podporo obrtnikom in podjetnikom. Svoj sanjski poklic pa so nam predstavili v družini Korošec, ki se že več kot 200 let ukvarja z mlinarstvom. Mlinske kamne je danes zamenjala popolnoma avtomatizirana proizvodnja, ki jo uspešno razvija že njihova četrta generacija.

 

26. oddaja Vizionar, 30. september 2023 >>>

Spoznali smo podjetje Muršec iz Lenarta, kjer s svojim požarnim inženiringom že 30 let uspešno razvijajo protipožarno zaščito, s specializiranim servisom pa skrbijo za vzdrževanje in certificiranje gasilnih aparatov po vsej Sloveniji. V studiu smo gostili Simono Grobelnik iz Slovenskega podjetniškega sklada, ki nam je predstavila vrsto spodbud, ki so na voljo podjetjem za njihovo delovanje, uspešen razvoj in prodor na zahtevna tržišča. Svoj sanjski poklic pa so nam predstavili elektrikarji, pri svojem delu so še vedno obdani z žicami, hkrati pa morajo neprestano slediti razvoju, saj njihov poklic močno spreminja tudi digitalizacija.

 

25. oddaja Vizionar, 23. september 2023 >>>

Spoznali smo podjetje Vizija računovodstvo d.d., ki že 30 let skrbi poslovanje svojih več kot 3500 strank. S svojimi 18 poslovalnicami pokrivajo vso Slovenijo, deset pa jih imajo še na Hrvaškem, v Srbiji, Črni gori, BiH in Slovaškem. So največji računovodski servis v Sloveniji ter usmerjeni v učinkovito in celovito računovodstvo v zasebnem in javnem sektorju. V studiu se nam je pridružil Peter Pišek, predsednik Sekcije za promet pri OZS, predstavil nam je prihajajoče Srečanje prevozniških družin in prevozniških podjetij, ki bo naslednjo soboto v Rogatcu. Dogodek, ki vsako leto na enem mestu združi slovenske prevoznike, njihove dobavitelje, stroko in politiko, je že davno prerastel v stanovski praznik, letos pa bo imel tudi humanitarno noto. Svoj sanjski poklic pa so tokrat mladi iskali na Ulici obrti, ki jo je na MOS pripravila naša stanovska organizacija. Več kot 2000 mladih si je lahko na enem mestu ogledalo enajst obrtnih poklicev, poleg njih pa tudi več rokodelskih, vsi pa postajajo vedno bolj perspektivni.

 

24. oddaja Vizionar, 16. september 2023 >>>

Spoznali smo podjetje Hermi, ki je doma in v tujini znano kot visoko tehnološko podjetje, z najvišjo kakovostjo izdelkov in celovito paleto rešitev za zunanjo in notranjo zaščito pred posledicami udara strele in prenapetosti, kabelskimi policami in konstrukcijskimi sistemi za fotovoltaične sisteme. V osrednjem delu oddaje smo obiskali sejem MOS, številne razstavljavce in spremljajoče prireditve, ki jih je pripravila naša stanovske organizacije OZS. Svoj sanjski poklic pa nam predstavil Saša Kovačev, mariborski čevljar, ki vztraja in naprej razvija družinsko tradicijo čevljarske delavnice ter svoji dejavnosti z inovativnimi pristopi zagotavlja prihodnost.

 

23. oddaja Vizionar, 9. september 2023 >>>

Spoznali smo podjetje Neonart, ki je oralo ledino na področju reklamnih napisov, v studiu smo gostili Danijela Lampergerja, generalnega direktorja OZS, ki nam je predstavil, kaj vse bo naš obrtno-zbornični sistem predstavil prihodnji teden na MOS in kako bomo popestrili sejemsko dogajanje, bili pa smo tudi v Arboretumu Volčji potok, kjer so se konec avgusta na evropskem prvenstvu pomerili mladi cvetličarji, predstavili nam bodo umetnost svojega poklica in sodobne smernice, ki jim sledijo.

 

22. oddaja Vizionar, 2. september 2023 >>>

Oddaja je v celoti namenjena predstavitvi škode, ki so jo v gospodarstvu povzročile katastrofalne poplave in ukrepom pomoči, ki jih je oblikovala država in pričakovanjem obrtnikov in podjetnikov, ki so jih poplave prizadele. Spoznali smo vrsto tragičnih zgodb prizadetih obrtnikov in podjetnikov, ob tem pa tudi njihov uporni duh ter neizmerno voljo po obnovi in nadaljevanju dejavnosti v prizadetih krajih. Prizadevanja stanovske organizacije nam je v studiu predstavil Blaž Cvar, predsednik OZS, v prispevku s terena pa je ukrepe države predstavil minister Matjaž Han.

 

21. oddaja Vizionar, 24. junij 2023 >>>

Obiskali smo podjetje Marmor Sežana, ker so nam predstavili štiri svoje kamnolome, tradicijo delovanja in naravni kamen, material, ki navdušuje številne kupce in kamnoseke. V studiu nas je obiskal Rok Capl, v.d. direktorja SPIRIT Slovenija, spregovoril je o problematiki prenosa lastništva podjetij na naslednjo generacijo in predstavil podorno okolje, ki lahko pri tem pomaga. Svoj sanjski poklic nam je predstavil rokodelec in mojster lončar Sašo Žuman iz Ljutomera, za njegove izdelke je značilna tradicionalna okrasna vijuga.

 

20. oddaja Vizionar, 17. junij 2923 >>>

Obiskali smo podjetje SunContract, kjer so uspeli s pionirskim modelom tržnice električne energije, ta omogoča neposredno povezovanje proizvajalcev in porabnikov elektrike, takih pa danes povezujejo že več kot 11.000. V studiu se nam je pridružil mag. Robert Otorepec, izvršni direktor družbe Celjski sejem d.d., ki nam je predstavil koncept in vsebine v jeseni prihajajočega Mednarodnega sejma obrti in podjetništva - 54. MOS, ki se uspešno spopada s postepidemičnim odnosom ljudi do sejemskih dogodkov. Svoj sanjski poklic pa so nam predstavili avtoprevozniki, poklic voznika tovornih vozil in avtobusov zahteva veliko strpnosti v prometu in spretnosti v kabini, zanj pa je zelo pomembo tudi izobraževanje pred začetkom opravljanja dela in kasneje med samim delom, v medsebojnem pogovoru sta nam ga predstavila mag. Igor Prah, direktor Izobraževalnega centra Prah in Peter Pišek, lastnik prevozniškega podjetja Pišek & HSF Logistics.

 

19. oddaja Vizionar, 10. junij 2023 >>>

Obiskali smo družbo Astech iz Logatca, ki že več kot dvajset let deluje na področju klimatskih in prezračevalnih sistemov. Delajo na dolgi rok, vlagajo v razvoj in so eno prvih podjetij v panogi s certifikatom ISO 9001. Danes skrbijo za več kot 100.000 klimatskih in prezračevalnih sistemov v Sloveniji, med drugim tudi za celotni Karavanški tunel. V studiu smo gostili Marka Kajzerja, predsednika Kluba mojstrov Slovenije, ki je spregovoril o povezovanju mojstrov v njihovem klubu, več kot 50 mojstrskih nazivih, izobraževanju in mojstrskih izpitih ter pomenu, ki ga imajo mojstrske diplome pri delu, strankah in v javnosti. Poleg višje izobrazbe, prinašajo tudi pogoj za vodenje gradbenih del in so velikega pomena za prenos znanj in mentorstvo v sistemu vajeniškega izobraževanja. Kako zahteven je poklic krovca, nam je predstavil mojster Rudi Rudnik, predsednik Sekcije kleparjev in krovcev pri OZS, dijaki Srednje strojne šole na Ptuju, ki se za poklic še izobražujejo, pa so nam skupaj z učitelji predstavili njihov izobraževalni sistem.

 

18. oddaja Vizionar, 3. junij 2023 >>>

Obiskali smo družinsko podjetje Mehurček, kjer kam je Gašper Pance predstavil, kako že trideset let uspešno narekujejo trende v mokrem in kemičnem čiščenju oblačil, njihova specialnost sta nega in vzdrževanje osebne varovalne opreme, skupaj s partnerji iz tujine pa so razvili tudi komoro za zaščito gasilskih oblek. V studiu smo gostili Alojza Selišnika, predsednika Sekcije lesnih strok pri OZS, spregovoril je o izzivih v lesarstvu in vrsti priložnosti, ki jih ponuja lesna panoga. Poudaril je, da je lesa pri nas dovolj, da bi lahko od njegove predelave do končnega izdelka lahko mnogi dobro živeli, doseči pa moramo spremembo zakona o državnih gozdovih, ki bi lesarje in gozdarje postavil v soodvisen položaj in preprečil anomalije, kot so bistveno višje cene domačega lesa od tujega. Svoj sanjski poklic nam je predstavil Samo Glavnik, direktor podjetja Kovinostrugarstvo Gomilšek, mladi orodjarji in oblikovalci kovin, brez katerih si visokotehnološke proizvodnje več ne znamo predstavljati, pa so se nam podrobno predstavili v Srednji šoli za strojništvo, medije in mehatroniko v Celju.

 

17. oddaja Vizionar, 27. maj 2023 >>>

Spoznali smo Boštjana Protnerja, Hišo Joannes Protner in njegovo podjetno vinogradniško družino iz Malečnika, ki že peto generacijo živi z naravo in prisega na ekološko pridelavo svojih vin, ki jih večinoma izvozijo na svoja rastoča trga Amerike in na Norveško. V studiu smo gostili Natašo Mikulin, podpredsednico Sekcije avtoserviserjev pri OZS, ki nam je predstavila koncept razgradnje vozil in pojasnila, kam pri nas zares gredo izrabljena vozila. Imamo sicer 27 uradnih obratov za recikliranje vozil, a državni sistem žal še vedno ne deluje, saj dopušča, da velika večina izrabljenih vozil izgine neznano kam, na kar avtoserviserji neprestano opozarjajo. Svoj sanjski poklic nam je predstavil Damir Ačko iz podjetja Keramika Ačko, ki ga navdušuje, da lahko sledi trendom in prostorom vdahne novo življenje. Predstavili so se nam tudi mladi pečarji in polagalci keramičnih oblog iz Srednje gradbene šole Maribor, ki se za poklic šele učijo in spoznavajo vrsto ročnih spretnosti, ki jih bodo morali pri svojem delu obvladati.

 

16. oddaja Vozionar, 20. maj 2023 >>>

Spoznali smo družinsko podjetje Plastika Bevc iz Šentjerneja, ki ga po 40. letih uspešnega razvoja danes vodi že druga generacija, prisegajo na kakovost, sledijo svetovnim zahtevam in smernicam, veliko investirajo v razvoj in uporabo reciklirane plastike ter ob tem tudi zanesljivo in zmerno rastejo. V studiu smo gostili Simona Ogrizka, predsednika Sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS, ki nam je predstavil prihajajoče Evropso prvenstvo mladih cvetličarjev Eurofleurs 2023, ki bo konec avgusta potekalo v Arboretumu Volčji Potok. Sanjski poklic avtoserviserja pa so nam predstavili mladi mehaniki iz Srednješolskega centra Škofja Loka, obiskali pa smo tudi družinsko podjetje Avtoservisa Špan iz Ljubljane, kjer so v štirih desetletjih vzpostavili kompleksen avtoservis s preko sto zaposlenimi.

 

15. oddaja Vizionar, 13. maj 2023 >>>

Spoznali smo zelo uspešno poslovno pot Vidka Švajgerja iz podjetja Pergola iz Radelj ob Dravi, ki je razvil visokotehnološko proizvodnjo lesenih nizkoenergijskih montažnih hiš, podjetje s 60 zaposlenimi mu pomaga voditi sin, večino svojih hiš pa prodajo v sosednjo Avstrijo. V studiu smo gostili Blaža Cvara, predsednika OZS, ki nam bo predstavil dogajanje na minulem 18. Forumu obrti in podjetništva ter izpostavil ključne od 125 zahtev, ki so jih obrtniki in podjetniki ob tej priložnosti predstavili predsedniku vlade, ministrski ekipi in javnosti. Sanjski poklic peka pa nam je predstavil Vojtek Šenveter, ustanovitelj, ki je danes s svojimi 200 zaposlenimi ena največjih pekarn pri nas. Mlade, ki se za enega najstarejših poklicev šele učijo, pa smo obiskali v Srednji šoli za prehrano in živilstvo, predstavili so nam tehnike peke kruha ob povezovanju tradicije in sodobnih smernic.

 

14. oddaja Vizionar, 6. maj 2023 >>>

Spoznali smo, kako je Zoran Resnik skupaj z ženo Leonelo Pučko Resnik postal pomemben igralec na trgu servisa in prodaje v svetu motonavtike z vrhunsko opremljenim servisom in prodajnim salonom v Miklavžu na Dravskem polju. V studiu smo gostili Smiljana Škarico, člana Upravnega odbora OZS, ki nam je predstavil letošnje Zahteve obrti in podjetništva 2023 in še posebej izpostavil tiste najbolj pereče, ki jih je potrebno rešiti takoj. Svoj sanjski poklic cvetličarja in vrtnarja nam je predstavila Klavdija Valner, ki uspešno nadaljuje poslovno pot družinskega podjetja Vrtnarstvo Valner iz Šentjurja, kako razvijajo smernice v floristiki in vrtnem oblikovanju pa smo vprašali mlade vrtnarice in vrtnarje, ki se svojega poklica učijo v Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, podrobno so nam predstavili svoj lep in pester izobraževalni program.

 

13. oddaja Vizionar, 29. april 2023 >>>

Spoznali smo Aleša Babiča, direktorja podjetja Ekosen, kjer so v zadnjih 15. letih delovanja razvili inovativen sistem ogrevanja z IR paneli, njihove nove tehnologije, ki so učinkovitejše, imajo daljšo življenjsko dobo in so ekološko naravnane. V studiu smo gostili Leonido Polajnar, direktorico Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor, ki nam je več povedala o njihovem novem Klubu mladih obrtnikov in podjetnikov, kjer se združujejo mladi, ki z lastnimi idejami in trudom razvijajo vrhunska podjetja. Več pa smo izvedeli tudi o izzivih in trendih v poklicu grafični tehnik, v katerem je med drugimi uspešen tudi Matej Sešlar iz podjetja Grafex, Izlake, pojasnil nam je, da je tisk povsod okrog nas in da so meje le nebo. Njegove mlajše kolegice in kolege, ki se še izobražujejo, pa smo obiskali v Srednji medijski in grafični šoli v Ljubljani, ki edina pri nas izobražuje za ta poklic.

 

12. oddaja Vizionar, 22. april 2023 >>>

Spoznali smo uspešnega podjetnika Primoža Kotnika iz podjetja Robeta, pojasnil je, da pri snovanju avtodomov ni meja, s svojimi drznimi in inovativnimi rešitvami zato osrečuje ljudi. V studiu smo gostili Martina Pivka, direktorja Šolskega centra Škofja Loka, ki bo spregovoril o povezovanju šolstva in zbornic, pripravili so srečanje Skupaj gradimo kariere, kjer so povezali bodoče, aktualne in nekdanje dijake, predstavili izobraževalne procese ter številne obrtnike in podjetnike, ki iščejo nove kadre. Svoj sanjski poklic nam je predstavil steklar Sašo Damiš iz Steklarstva Miholič. Drznost, natančnost in potrpežljivost pa odlikujejo mlade steklarje iz Šolskega centra Rogaška Slatina, kjer edini izobražujejo za poklic steklarski tehnik, zanj pa je država razpisala tudi štipendije za deficitarne poklice.

 

11. oddaja Vizionar, 15. april 2023 >>>

Spoznali smo uspešno pot Bojana Železnika, ustanovitelja danes družinskega podjetja KGL iz Litije, v štirih desetletjih je iz obrtne delavnice za izdelavo žebljev razvil zelo uspešno visokotehnološko podjetje, ki proizvaja specialne dele za vrhunske znamke v avtomobilski in drugih industrijah. V studiu smo gostili Zorana Simčiča, predsednika Sekcije gradbincev pri OZS, ki je spregovoril o prizadevanjih za ustanovitev paritetnega sklada v gradbeništvu in drugi problematiki gradbene stroke. Svoj sanjski poklic nam je predstavila kozmetičarka Ksenija Pehlič Simončič iz Kozmetičnega studia K, Maribor, mlado generacijo njenih kolegic, ki se še šola, pa smo obiskali na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Maribor.

 

10. oddaja Vizionar, 8. april 2023 >>>

Spoznali smo podjetje Mebor iz Železnikov, kjer so v štirih desetletjih iz obrtne delavnice razvili vodilno podjetje na področju proizvodnje lesno obdelovalnih strojev, vodi ga ustanovitelj Borut Mesec s sinovoma, podjetje pa usmerjajo v vrhunski razvoj, hitro rast in svetovne trge, kamor izvozijo večino svojih izdelkov. V studiu smo gostili Danijela Lampergerja, generalnega direktorja OZS, ki je spregovoril o novem Zakonu o čezmejnem opravljanju storitev, ki v veljavo stopa v drugi polovici aprila in problematiki obračuna prispevkov, ki bo naše delo v tujini podražilo, ga naredilo nekonkurenčnega in s tem dejansko ogrozilo zajeten del slovenskega izvoza. Sanjski poklic pa nam je v slikopleskarskem podjetju Penzel Premium Dekor iz Šenčurja predstavil slikopleskarski mojster Aleksander Gorečan, ki s sinom podjetje razvija v smeri najmodernejših stenskih dekoracij. Strokovno izobraževanje za poklic slikopleskar in črkoslikar izvajajo v Šolskem centru Kranj, kjer smo obiskali tudi njihove dijake, ki so se odločili za ta lep in kreativen poklic.

 

9. oddaja Vizionar, 1. april 2023 >>>

Spoznali smo družinsko podjetje Petre iz Vranskega in njihovo uspešno štiri desetletja dolgo pot od ključavničarske obrti do enega vodilnih podjetji na področju izposoje prireditvenih šotorov. V studiu smo gostili Sibil Klančar, direktorico Direktorata za razvojna sredstva MGTŠ, ki je spregovorila o vlogi ministrstva pri rasti in razvoju slovenskih podjetij ter številnih spodbudah, ki jih zagotavljajo. Natančnost, vztrajnost, potrpežljivost in spretnost pa so odlike mladih šivilj, ki želijo uspeti v tem poklicu, v njem pa že vrsto let vztraja tudi Marija Resnik.

 

8. oddaja Vizionar, 25. marec 2023 >>>

Spoznali smo družinsko podjetje Orodjarstvo Gorjak iz Rač, kjer že štiri desetletja stremijo k razvoju in odličnosti, so pretežni izvozniki in večinoma delajo za vrhunske znamke v avtomobilski industriji. V studiu je o aktualni zakonodaji in njenem oblikovanju spregovoril Marko Lotrič, predsednik Državnega sveta RS, ter orisal tudi prizadevanja za oblikovanje čim boljših pogojev dela obrtnikov in podjetnikov. Svoj sanjski poklic nam je predstavila fotografinja Branka Timpran, mlade bodoče fotografe in njihovo izobraževanje pa smo obiskali na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje.

 

7. oddaja Vizionar, 18. marec 2023 >>>

Spoznali smo družino Medle, ki ji je iz servisnega podjetja za montiranje rolet uspelo zrasti v vodilnega proizvajalca senčil, v studiu je o prvih osnutkih davčne reforme spregovoril Blaž Cvar, predsednik OZS, zadišalo je po kuharskih mojstrovinah Restavracije Vnuček iz Maribora, z nami pa so bili tudi dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor.

 

6. oddaja Vizionar, 11. marec 2023 >>>

Optiweb – spletni specialisti

V studiu je beseda tekla o slikopleskarjih in njihovem novem vseevropskem izobraževanju v okviru PSA evropske slikopleskarske akademije, ki je luč sveta s prvo delavnico ugledala ravno pri nas v Sloveniji,  spoznali smo Šolski center Rogaška Slatina, ki je edini v Sloveniji, kjer se mladi izobražujejo v programu tehnik optik. Kako mladi spletajo splet, pa smo izvedeli v podjetju Optiweb, kjer dihajo, vidijo in čutijo digitalno.

 

5. oddaja Vizionar, 4. marec 2023 >>>

Z lesenimi igrali do uspeha Andreja Rožmanca

Delo z ognjem in jeklom ter spoštovanje tradicije je vodilo enega redkih kovačev pri nas, Jožeta Krmelja iz Loške doline. Ljubezen do lesa in otrok pa je prinesla poslovno zamisel Andreju Rožmacu iz Logatca.

 

4. oddaja Vizionar, 25. februar 2023 >>>

Starodavna modrost kotlarjev Godec

V kotlarstvu ni dovolj le velika fizična moč, ampak je potrebna ljubezen do kovine, pravijo v družinskem podjetju Kotlarstvo Godec. Spoznali pa boste tudi mlade cvetličarje s Srednje biotehniške šole v Mariboru.

 

3. oddaja Vizionar, 18. februar 2023 >>>

Črno zlato Oljarne Kocbek

Iz mlinskega obrata uspešno pot v oljarstvu tlakuje že tretja generacija Kocbekovih v Ščavniški dolini. Z mladimi iz Srednje šole za prehrano in živilstvo v Mariboru pa se bomo podali v svet slaščičarstva.

 

2. oddaja Vizionar, 11. februar 2023 >>>

Leon Kranjc, izzivi v dimniških sistemih

Za uspeh v poslu je potrebna tudi drznost. Vedno nove rešitve dimniških sistemov išče Leon Kranjc. Spoznali pa boste še mizarje, ki svoje izkušnje in vrednote prenašajo na mlade iz Srednje lesarske šole v Mariboru.

 

1. oddaja Vizionar, 4. februar 2023 >>>

Ivan Cajzek, gradbenik, ki premika meje

Ivan Cajzek že 32 let piše uspešno zgodbo v gradbeništvu in postavlja vedno nove mejnike. Predstavljamo vam tudi najstarejšo frizerko Margit Grah, ki je narekovala frizerske smernice v Prekmurju.

 

 

Napovednik oddaje Vizionar - obrtnik in podjetnik