Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Ob vstopu v Republiko Slovenijo obvezna karantena in testiranje zaradi omikrona

02. DECEMBER 2021  |   Zdenka Bedekovič

Izdan in objavljen je Odlok o spremembi Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Odlok je objavljen v Uradnem listu RS, številka 188/2021. Ta velja od  2.12.2021.

Ob vstopu v Republiko Slovenijo je obvezna desetdnevna karantena zaradi širjenja različice virusa SARS-CoV-2 z oznako B.1.1.529 (omikron). Ta je obvezna za osebe, ki imajo prebivališče v Republiki Sloveniji oziroma so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Republiko Slovenijo zadrževale v naslednjih naštetih državah:

 

– Kraljevina Južna Afrika,

– Kraljevina Lesoto,

– Republika Bocvana,

– Republika Zimbabve,

– Republika Mozambik,

– Republika Namibija,

– Kraljevina Esvatini.

 

Takoj po vstopu v Republiko Slovenijo morajo te osebe opraviti PCR test. Prav tako peti in deseti dan po napotitvi v karanteno na domu. Desetdnevne karantene ne morejo predčasno prekiniti. Torej, ta traja polnih deset dni.

V primeru, da te osebe so vstopile v obdobju 14 dni pred uveljavitvijo tega odloka (pred 2.12.2021) morajo tako obvestiti številko 113. Te osebe se takoj napotijo v karanteno na domu za deset dni od datuma prihoda v Republiko Slovenijo.

Prav tako morajo opraviti takoj PCR po opravljenem klicu na 113, kot tudi na zadnji dan karantene na domu. Tudi te osebe ne morejo prekiniti predčasno obvezne desetdnevne karantene na domu.

Naj še opozorimo, da še vedno velja zakonsko določilo prepovedi vstopa v Republiko Slovenijo za tujce, ki nimajo prebivališča.

V primeru, da osebe prihajajo iz držav, ki niso zgoraj navedene, a je bila v njih ugotovljena prisotnost različica virusa SARS-CoV-2 z oznako B.1.1.529 (omikron), se priporoča kljub izpolnjevanju pogoja PCT tudi takojšnji test HAG.

Na spletni strani NIJZ-ja pa je objavljen seznam držav. V ta namen prilagamo še spletni naslov.

https://nijz.si/sl/omejitev-sirjenja-razlicice-omikron

 

   

 

 

 

 

Preberite tudi:

Pišite nam