Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
DOSTOPNOST INVALIDOM

Objavljen je bil Pravilnik o dostopnosti proizvodov za invalide

06. 06. 2023
Avtor: Anton Šijanec
DOSTOPNOST INVALIDOM
V Uradnem listu je bil danes objavljen Pravilnik o dostopnosti proizvodov za invalide, o označevanju in postopku ugotavljanja skladnosti. Pravilnik določa podrobnejše pogoje glede dostopnosti proizvodov iz prvega odstavka 3. člena Zakona o dostopnosti proizvodov in storitev za invalide, označevanja in postopka ugotavljanja skladnosti.

 

Pravilnik zajema naslednje proizvode:

  1. potrošniške sisteme računalniške strojne opreme za splošno rabo in operacijske sisteme teh sistemov strojne opreme;
  2. samopostrežne terminale, in sicer plačilne terminale in samopostrežne terminale, namenjene zagotavljanju storitev (bankomate, prodajne avtomate za vozovnice, avtomate za prijavo, interaktivne samopostrežne terminale za zagotavljanje informacij, razen terminalov, ki so nameščeni kot sestavni deli vozil, zrakoplovov ali ladij),
  3. potrošniško terminalno opremo z interaktivnimi računalniškimi zmogljivostmi, ki se uporablja za elektronske komunikacijske storitve;
  4. potrošniško terminalno opremo z interaktivnimi računalniškimi zmogljivostmi, ki se uporablja za dostop do avdiovizualnih medijskih storitev;
  5. e-bralnike.

V skladu s prilogo IV Direktive (EU) 2019/882 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 17. aprila 2019 o zahtevah glede dostopnosti za proizvode in storitve pravilnik določa postopek ugotavljanja skladnosti, to je notranji nadzor nad proizvodnjo (modul A), ki zajema zasnovo proizvoda in proizvodnjo. Proizvajalec sam zagotovi skladnost proizvodov s pogoji zakonodaje, za izvedbo postopka pa lahko pooblasti tretjo stran (usposobljen laboratorij). Poleg tega pravilnik v skladu s prilogo IV navedene direktive določa vsebino tehnične dokumentacije, ki jo mora pripraviti proizvajalec.

Pravilnik bo začel veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se bo začel 28. junija 2025. To je datum uveljavitve Direktive 2019/882/EU.

Zakonodaja

 

Vir: MGTŠ

 

Preberite tudi
VIZIONAR ŽE V ARHIVU

O viziji toplotnih črpalk, združevanju mladih obrtnikov in podjetnikov ter suhomontažni gradnji

V aktualni oddaji Vizionar – obrtnik in podjetnik smo obiskali podjetje Kronoterm iz Gomilskega. Vizionarska zgodba družinskega podjetja Kronoterm sega v leto 1976, ko je Rudi Kronovšek razvil prvo sanitarno toplotno črpalko. Danes je njegovo podjetje vodilno v proizvodnji toplotnih črpalk v Sloveniji in med desetimi največjimi v Evropi. Lani so ustvarili 36 milijonov evrov prihodkov, ves dobiček pa namenjajo za razvoj, saj so prepričani, da ima ogrevanje s toplotnimi črpalkami v prihodnosti še veliko potenciala. V studiu smo gostili Lea Andolška, predsednika Kluba mladih podjetnikov v Novem mestu, ki nam je predstavil svež veter in novo energijo, ki ju območne obrtno-podjetniške zbornice prinašajo mladi združeni v klube mladih obrtnikov in podjetnikov. Prvega so leta 2018 ustanovili na Ajdovskem, danes pa se klubi že vse bolj povezujejo tudi med seboj, saj se mladi namreč zavedajo, kako pomembni so mreženje, izmenjava dobrih praks in tudi medsebojna podpora. Svoj sanjski poklic so nam tokrat predstavili izvajalci suhomontažne gradnje, ki se ukvarjajo z zaključnimi deli v gradbeništvu in tudi sanacijo objektov. Biti morajo prilagodljivi in iznajdljivi, saj se delovne razmere razlikujejo glede na gradnjo objekta. Gre za najmlajšega med vsemi gradbenimi poklici, ki pa se hitro razvija. Dvajset dijakov, vpisanih na Srednjo šolo za gradbeništvo in varovanje okolja, pa ne bo imelo težav z iskanjem zaposlitve, saj delavcev s tem poklicem zelo primanjkuje.
10. 06. 2024