Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
ODPRTA FAKULTETA

Obrtniki in podjetniki so obiskali Fakulteto za strojništvo Univerze v Ljubljani

06. 02. 2024
Avtor: Anton Šijanec
ODPRTA FAKULTETA

Pod geslom Odprta fakulteta je v torek, 6. februarja 2024 na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani potekal dogodek namenjen strokovnemu in poslovnemu mreženju članov OZS z raziskovalci Fakultete za strojništvo, ki ga je v sodelovanju s fakulteto pripravil Odbor za znanost in tehnologijo pri OZS.

Odbor pa ob povezovanju z raziskovalci pripravlja tudi nabor Obrtniku in podjetniku prijaznih info točk, kjer bodo slednji lahko našli vrsto vstopnih točk za sodelovanje z znanstveno raziskovalnimi organizacijami. Cilj tega in prihodnjih obiskov centrov znanj je okrepiti sodelovanje in odgovoriti na konkretne izzive s katerimi se srečujejo mala podjetja in obrtniki.

Okrog 50 zbranih obrtnikov in podjetnikov je uvodoma pozdravil prof. dr. Mihael Sekavčnik, dekan Fakultete za strojništvo, ki je predstavil delo in prizadevanja fakultete ter vrsto plodnih sodelovanj z industrijo, ob tem pa poudaril, da so pri njih vedno odprti za sodelovanje ter obrtnike in podjetnike pozval, da navežejo stike z njimi. Zbrane stanovske kolege sta nagovorila tudi Blaž Cvar, predsednik OZS, ki je izpostavil velik pomen sodelovanja industrije z znanstveno-raziskovalnimi organizacijami ter udeležencem srečanja zaželel ploden dan s čim več novih spoznanj in povezav, ter Joško Rozina, predsednik Odbora za znanost in tehnologijo pri OZS, ki se je zbranim zahvalil za veliko udeležbo in poudaril, da si bo odbor tudi z vzpostavitvijo informacijskih točk na vseh nivojih izobraževanj prizadeval za čim boljše povezovanje obrtnikov in podjetnikov s centri znanj.

Ogled 12. laboratorijev Fakultete za strojništvo

Udeleženci februarskega obiska na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani so spoznali 12 raziskovalnih laboratorijev, prisluhnili njihovim predstavitvam, raziskovalci pa so bili obiskovalcem na voljo tudi za individualna vprašanja in pogovore.

Obrtniki in podjetniki, člani OZS, so si lahko ogledali Laboratorij za strojne elemente (LASEM) in Laboratorij za vrednotenje konstrukcij (LAVEK) - Katedra za strojne elemente in razvojna vrednotenja, Laboratorij za konstruiranje (LECAD), Laboratorij za varjenje (LAVAR), Laboratorij za odrezavanje (LABOD), Laboratorij za vodne in turbinske stroje (LVTS) ter Laboratorij za energetske delovne stroje in tehnično akustiko (LEDSTA), Laboratorij za modeliranje elementov in konstrukcij (LAMEK), Laboratorij za tribologijo in površinsko nanotehnologijo (TINT), Laboratorij za alternativne tehnologije (LAT), Laboratorij za mehatroniko, proizvodne sisteme in avtomatizacijo (LAMPA), Laboratorij za preoblikovanje (LAP) ter Laboratorij za strego, montažo in pnevmatiko (LASIM)

Individualna srečanja z raziskovalci

Ob zaključku obiska so glede na prijave potekala tudi individualna srečanja obrtnikov in podjetnikov z raziskovalci. Šlo je predvsem za kratke sestanke in konzultacije s ciljem predstavitve problemov in navezovanjem prvih medsebojnih stikov.

V pripravi mreža info točk za začetke novih sodelovanj

Odbor za znanost in tehnologijo pri OZS si kot most med centri znanj ter obrtniki in podjetniki v svoji viziji delovanja prizadeva za učinkovito povezovanje in promocija gospodarstva in znanosti, pomoč in iskanje načinov prenosa znanj in novih tehnologij, spodbujanje obrtnikov in podjetnikov k sodelovanju, inovativnosti in izobraževanju ter nenazadnje tudi za učinkovito informiranje članstva, promocijo in organizacijo različnih strokovnih dogodkov inštitucij in podjetij, ki so primeri dobrih praks sodelovanj.

Odbor ob tem ohranja že pridobljena in oblikuje tudi nova sodelovanja in partnerstva s centri znanj kot so fakultete, inštituti in vrsta drugih razvojno-raziskovalnih organizacij, kakor tudi s srednjimi šolami in šolskimi centri, torej z vsemi, ki so primerni za razvoj sodelovanja ob konkretnih potrebah obrtnikov in podjetnikov ter skrbi za smernice pri zagotavljanju prenosa znanj in novih tehnologij.

V sklopu načrtovanih aktivnosti namerava odbor zato spodbuditi in povezati vrsto naših centrov znanj, jih spodbuditi k oblikovanju vstopnih točk za sodelovanje z obrtniki in podjetniki ter vse skupaj povezati v informacijsko mrežo Obrtnikom in podjetnikom prijazne info točke, ki bo lahko v učinkovito podporo začetkom novih sodelovanj.

O Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani

logo strojna 0001

Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani (FS UL) je sodobna univerzitetna institucija, ki se osredotoča na izvajanje vrhunskih znanstvenih in razvojno raziskovalnih projektov ter hkrati zagotavlja kvaliteten prenos znanja, ki študentom in partnerjem na raziskovalnem področju omogoča konkurenčno vključevanje v mednarodno okolje.

Razvejana mreža raziskovalne dejavnosti, ki jo na Fakulteti izvaja več kot trideset laboratorijev, je razdeljena na štiri fokusna področja oz. t.i. raziskovalne platforme: Tovarne prihodnosti (Factories of the Future), Zelena in varna mobilnost (Green and Save Mobility), Zdravje (Health) in Trajnostna energija (Sustainable Energy), ki ponujajo vrhunske, celostne in razvojne rešitve gospodarstvu ter vodijo in sodelujejo pri največjih mednarodnih raziskovalnih projektih.

Raziskovalne platforme združujejo strokovno znanje na področju trajnostne, učinkovite in prilagojene proizvodnje, se osredotočajo na premike za doseganje trajnostne in varne mobilnosti s ciljem mobilizirati industrijo za čisto in krožno gospodarstvo ter premikajo meje na področju procesov za trajnostno proizvodnjo energije z visokim deležem obnovljivih virov. Ne nazadnje pa platforme uvajajo uporabo inovativnih tehnologij, ki podpirajo učinkovite in fleksibilne rešitve zdravstvenega varstva.

Močno sodelovanje s slovenskim in mednarodnim industrijskim prostorom, visoko število objavljenih strokovnih člankov v najvišje uvrščene znanstvene revije, inovativnih rešitev/mednarodnih patentov, združevanje specifičnih strokovnih znanj po naštetih področjih in uporaba najsodobnejše raziskovalne opreme, zagotavljajo reševanje vse zahtevnejših družbenih izzivov, ki jih prinaša prihodnost in omogočajo, da se UL FS uspešno postavlja ob bok najrazvitejšim gospodarstvom.

Galerija fotografij z dogodka

 

20240206-img_6285 (2)20240206-img_6291 (2)20240206-img_6298 (2)20240206-img_6302 (2)20240206-img_6309 (2)20240206-img_0553 (2)20240206-img_0464 (2)20240206-img_0475 (2)20240206-img_0472 (2)20240206-img_0493 (2)20240206-img_0485 (2)20240206-img_0505 (2)20240206-img_0510 (2)20240206-img_0541 (2)20240206-img_0532 (2)20240206-img_0558 (2)20240206-img_0623 (2)20240206-img_0575 (2)20240206-img_0598 (2)