Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
POPLAVE POVRAČILO PLAČ

Obvestilo ZRSZ - Oddaja vlog za povračilo plače zaposlenih zaradi odprave posledic poplav pri delodajalcih

04. 09. 2023
Avtor: Nina Ličar
POPLAVE POVRAČILO PLAČ

Delodajalci, registrirani najkasneje 2. avgusta, lahko uveljavljate povračilo izplačanih plač zaposlenih, ki ste jim odredili obveznost opravljanja drugega dela zaradi odstranitve posledic poplav in plazov v vašem podjetju ali organizaciji. Povračilo vam omogoča Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov (ZIUOPZP), v veljavi od 2. septembra.

Povračilo uveljavljate z vlogo, ki jo skupaj z dokazili elektronsko predložite na Portalu za delodajalce. Oddaja vloge je možna od danes, 4.9.2023, od 8:00. Pred prvo uporabo portala se registrirate. 

Kot odpravljanje posledic poplav in plazov se upošteva odreditev obveznosti opravljanja drugega dela zaradi izjemnih okoliščin po Zakonu o delovnih razmerjih. Povračilo izplačanih plač lahko uveljavljate za obdobje od 3.8.2023 do 3.9.2023, dokler trajajo upravičene okoliščine.

Delodajalci, ki ste zaposlenim odredili drugo delo zaradi posledic poplav ali plazov že pred veljavnostjo novega zakona (ZIUOPZP), oddate vlogo v 15 dneh od njegove uveljavitve. 

Do povračila izplačanih plač zaposlenih zaradi odprave posledic poplav in plazov niso upravičeni:

  • neposredni ali posredni uporabniki proračuna RS ali proračuna občine,
  • delodajalci, ki opravljajo finančno ali zavarovalniško dejavnost v skupini K po Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD) in so imeli 2.8.2023 več kot 10 zaposlenih,
  • tuja diplomatska predstavništva in konzulati, mednarodne organizacije, predstavništva mednarodnih organizacij ter institucije, organi in agencije EU v Sloveniji.

Ravno tako omenjenega povračila plače ne morejo uveljavljati delodajalci v stečajnem ali likvidacijskem postopku.

Vir: ZRSZ

 

Preberite tudi