Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Ogroženih na tisoče delovnih mest v gostinstvu

21. OKTOBER 2020  |   Mira Črešnar

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS je danes vnovič pozvala vlado, da pomaga 8.200 gostincem, ki zaposlujejo več kot 20 tisoč oseb. Številna delovna mesta in podjetja so namreč ogrožena, saj je vlada z odlokom prepovedala opravljanje gostinske dejavnosti v rdečih regijah. Gostinci zato zahtevajo, da jim država krije nadomestila plač za zaposlene, temeljni dohodek nosilcem dejavnosti, vse fiksne stroške ter zamrzne posojilne obveznosti.


”Gostinci so na robu obupa, ker jim je onemogočeno delo, poleg tega pa si še niso opomogli od spomladanskega zaprtja. Gospodarska škoda je ogromna, številni so morali zaradi zaprtja,  tako rekoč z danes na jutri, zavreči ogromne količine hrane. Če že morajo biti zaprti, potem naj vlada prevzame finančno breme v celoti,” ob tem poudarja Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS.

 

Gostinci zahtevajo, da bodo delavci, ki so na čakanju na delo doma, prejeli 100-odstotno nadomestilo, ne 80-odstotno. Prav tako želijo, da posamezne ukrepe vlada tudi časovno opredeli, da bi gostinci vsaj okvirno vedeli, kaj jih čaka v bližnji prihodnosti. ”Upravičeno se sprašujemo, ali moramo biti v Sloveniji res najbolj ostri prav do gostinstva, saj tudi v sosednjih državah s slabo epidemiološko sliko takšnih strogih ukrepov ne sprejemajo. Če pa že smo žrtve ukrepov, s katerimi bomo zajezili širjenje koronavirusnih okužb, pa zahtevamo takojšnjo finančno pomoč države. Davki, fiksni stroški, NUSZ, posojila, leasingi, nadomestila stroškov plač … vse to bomo morali plačati, a nimamo od kje vzeti, če ne obratujemo”, še opozarja Cvar.  


Stanje je alarmantno, opozarjajo gostinci, in pozivajo vlado k ukrepanju. V nasprotnem primeru bodo številni gostinci propadli, ugasnilo pa bo na tisoče delovnih mest, kar bo še povečalo socialno stisko v državi. Do odpuščanj pa bo posledično prišlo tudi v povezanih panogah (proizvodnja pijač in hrane, dobavitelji …).

 

Ponovno pa sekcija poziva k razmisleku, da bi gostincem omogočili opravljanje dela vsaj na terasah, prav tako bi lahko obratovali gostinski lokali v občinah, ki imajo dobro epidemiološko sliko.

 

Preberite tudi:

Pišite nam