Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

OPSV – obračun prispevkov za socialno varnost in COVID 19

06. 11. 2020
Avtor: Tadeja Bučar

V zvezi z odsotnostjo samostojnih zavezancev za plačilo prispevkov za socialno varnost v povezavi z epidemijo bolezni COVID-19 ter upravičenost do bolniškega staleža in nadomestila je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pripravil pojasnilo, ki je objavljeno na spletni strani: http://www.zzzs.si/ZZZS/internet/zzzs.nsf/vrstagradiva/55F91A45343677D6C125852D00303245?OpenDocument.

 

Kot izhaja iz pojasnila, je do začasne zadržanosti od dela in posledično do nadomestila plače v breme ZZZS zavarovanec upravičen, če je njegov osebni zdravnik ugotovil, da je zbolel za COVID-19. V tem primeru bo na bolniškem listu kot razlog začasne nezmožnosti za delo navedel razlog 08 – Izolacija, nadomestilo plače pa se obračuna od prvega dne v breme ZZZS in znaša 90 % osnove za nadomestilo. Na OPSV zavezanec označi zadržanost od dela z razlogom: zadržanosti 08 - izolacija in COVID19.

V primeru, če je zavarovanec odsoten z dela zaradi ukrepa karantene, kar pomeni, da gre za zdravo osebo, ki (še) ni zbolela za COVID -19, temveč ji je bil zaradi stika z okuženo osebo odrejen ukrep karantene, nima pravice do »bolniškega staleža« za ta čas in posledično nima pravice do nadomestila v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. V teh primerih se šteje, da so zdrave osebe, ki so bile ali za katere se sumi, da so bile v stiku z nekom, ki je zbolel, in katerim se omeji svobodno gibanje ter določijo obvezni zdravstveni pregledi. Za zdrave osebe ni možno izplačati nadomestila v breme sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja zaradi bolezni ali poškodbe. V skladu z določbo 93. členu ZZUOOP pa zavezanec lahko uveljavlja povračilo delno izgubljenega dohodka za vsako odrejeno karanteno. Za ta obdobja mora zavezanec v OPSV obračunati in plačati prispevke za socialno varnost (zadržanost od dela je v breme zavezanca).

 

Vir: Obvestilo eDavki 4.11.2020

spot

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

Preberite tudi