Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
OBRAČUN NOVEGA OZP

OZP in izplačilo starševskih nadomestil ter delnega plačila za izgubljeni dohodek

15. 02. 2024
Avtor: Tamara Starič Petrović
OBRAČUN NOVEGA OZP

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-T) je s 1. januarjem 2024 uvedel nov obvezni zdravstveni prispevek (OZP). Ministrstvo kot izplačevalec starševskih nadomestil in delnega plačila za izgubljeni dohodek odtegne OZP od prejemka zavarovanca sicer od starševskih nadomestil za osebe, ki so vključene v delovno razmerje in za upravičence do starševskih nadomestil po prenehanju delovnega razmerja ter za upravičence do delnega plačila za izgubljeni dohodek. Prvič je bil OZP odtegnjen pri izplačilu nadomestil dne 15. februarja 2024 za mesec januar 2024.

Če je upravičenec do nadomestila samostojni podjetnik/kmet/opravlja dejavnost kot poklic, ali če mu OZP krije Ministrstvo za obrambo (vojni invalidi, vojni veterani in žrtve vojnega nasilja), ministrstvo OZP-ja ne odtegne. Kadar sta v istem mesecu dva izplačevalca, na primer v prvem ali zadnjem mesecu nastopa pravice, ko za del meseca plačo izplača delodajalec in za del meseca ministrstvo izplača nadomestilo, je potrebno izpolniti izjavo za potrebe obračuna OZP. Več informacij smo objvaili na spletni strani ministrstva.

 

Vir: MDDSZ

Preberite tudi