Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

OZS bo dobila novega predsednika

09. 06. 2022
Avtor: Eva Mihelič

Letošnje leto je volilno tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Štiriletni mandati so potekli predsednikom in upravnim odborom strokovnih sekcij, na začetku prihodnjega meseca pa mandat poteče tudi predsedniku Branku Mehu in njegovemu upravnemu odboru ter predsedniku in članom nadzornega odbora OZS.

Skupščina Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije je zato 20. januarja letos sprejela sklep o razpisu volitev v organe OZS za mandatno obdobje 2022–2026. Na podlagi tega sklepa so najprej volitve, ki so potekale od 31. marca do 25. maja, izvedli v vseh strokovnih sekcijah. 

Naslednji izredno pomemben datum v rokovniku volilnih opravil je bil 27. maj. Do takrat so morale namreč vsaka OOZ in vsaka strokovna sekcija OZS posredovati ime poslanca za skupščino, ki bo, kot je določil že omenjeni sklep januarske skupščine, v ponedeljek, 4. julija. Prav tako je bil 27. maj rok za oddajo kandidatur za predsednika in člane nadzornega odbora OZS ter predsednika OZS.

Do omenjenega datuma so svoje kandidature za mesto v nadzornem svetu oddali Do omenjenega datuma so svoje kandidature za mesto v nadzornem odboru oddali Hugo Carli, Karlinca Delbello, Marko Dolinšek, Frančišek Eder, Petra Filipič, Sandra Gomboc, Andrej Kos, Saša Kovačev, Javorka Križman, Nataša Mikulin, Dušan Presetnik in Aleš Pulko.

Za predsednika OZS v prihodnjih štirih letih pa je kandidature oddalo osem kandidatov, in sicer Blaž Cvar, Branko Goričan, Marko Kajzer, Alojz Kovšca, Ivan Meh, Bogdan Oblak, Peter Pišek in Bojan Železnik. Kandidate po abecednem vrstnem redu predstavljamo v nadaljevanju.

 

Blaž Cvar: Čas je, da se ozremo proti novim generacijam in novim izzivom

Kandidati za predsednika Cvar

Cenjene obrtnice in podjetnice, spoštovani obrtniki in podjetniki,

OZS zastopa obrtnike in podjetnike, ki upravičeno  pričakujete učinkovite rešitve, ki vam bodo omogočale lažje in čim boljše poslovanje. Če izhajamo že samo iz tega, lahko sklenemo, da morajo biti naši cilji in poslanstvo ključno usmerjeni prav v te izzive. To pa vselej in povsod, kjer je to mogoče. Naša zbornica ima namreč dobre temelje. In hvaležni moramo biti za vse, kar je bilo storjeno do sedaj. – Zgodovina naše zbornice je dokaz, da zmoremo.

 

Pred nami so številni aktualni in dolgoročni izzivi, ki so, če strnem, da poleg izvajanja tako imenovanih rednih nalog in poslanstva storimo še tisti ključni preboj naprej. Čas je, da se ozremo proti novim generacijam in s tem k novim izzivom. To nam bo odpiralo nove priložnosti in zagotavljalo pogoje, da se naša vizija in poslanstvo ohranjata. Prav to bo učinkovalo širše, saj bo vitalna, privlačnejša in predvsem še bolj v stroko usmerjena in usposobljena zbornica zagotovilo za vaše zadovoljstvo. In tistih novih, ki bodo v naših vrstah našli tisto, kar jim bo koristilo in kar potrebujejo. Da si boste lažje predstavljali, kakšna je moja vizija delovanja OZS v prihodnje, vas vabim, da si ogledate predstavitveni video spot, ki je dosegljiv na svetovnem spletu (za ogled uporabite QR kodo*). Celovit program pa bom osebno predstavil na regijskih srečanjih v juniju.

 

Sem obrtnik, gostilničar. Z gostinstvom se v družini ukvarjamo že preko 200 let. Starejši sin, ki me že sedaj nadomešča, ko opravljam vrsto zborničnih obveznosti, je diplomiral na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru in je zagotovilo za uspešno nadaljevanje naše družinske tradicije. Zato se povsem sproščeno podajam v kandidaturo za predsednika OZS.

 

V naši zbornici Slovenije sem vedno prepoznaval izjemen potencial, zato sem njen član že 21 let, predniki pa že od samega začetka delovanja. Tretji mandat sem predsednik OOZ Radlje ob Dravi. Ponovno sem bil izvoljen tudi za predsednika Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS, zadnja 4 leta sem tudi član upravnega odbora OZS. Dodam naj, da nisem član nobene politične stranke, niti nisem kandidiral za politične funkcije in zato tudi nimam težav, da s politiko komuniciram odkrito in odprto.

 

Cvar QRZbornične funkcije opravljam povsem predano in odgovorno, kar sem dokazal tudi v času koronakrize. In kar sem kot predsednik sekcije počel za gostince, bom lahko počel za vse naše sekcije in člane z enako mero predanosti in vztrajnosti kot do sedaj.

Želim vam vse dobro na vaši poslovni poti in se vam zahvaljujem za vašo pozornost.

Za dodatna pojasnila sem na voljo na blaz.cvar@gmail.com ali na 041 321 289.

 

* Video je dosegljiv tudi na: https://youtu.be/V4IX-4f6NPk

 

Branko Goričan: Z izkušnjami in znanjem za boljši položaj obrtnikov in malih podjetnikov

Kandidati - GoričanSem Branko Goričan, samostojni podjetnik iz Placarja. Sem poročen, imam odraslega sina, ki mi pomaga v podjetju. V slikopleskarski stroki sem že več kot 35 let. Začel sem kot vajenec pri zasebnem obrtniku. Leta 1986 sem se odločil, da bom začel svojo samostojno pot, kar mi je tudi uspelo. Imam 5 zaposlenih delavcev.

 

Več mandatov sem bil predsednik gradbene sekcije pri OOZ Ptuj. V tem času smo izvedli več humanitarnih akcij, s katerimi smo pomagali družinam in posameznikom, ki so zaradi različnih okoliščin ostali brez strehe nad glavo, organizirali smo tudi strokovne ekskurzije in druženja podjetnikov in njihovih zaposlenih.   

 

Bil sem tudi član UO sekcije slikopleskarjev Slovenije in tudi član nadzornega odbora OZS.

 

Leta 1999 smo na mojo pobudo začeli izvajati tekmovanje slikopleskarjev Slovenije, ki je imelo tudi humanitarno noto, zraven tega pa je poskrbelo tudi za promocijo poklica. To mi je uspelo s pomočjo stanovskih kolegov ter podporo podjetij, ki so prispevala material in orodje.  V vseh teh letih smo skupaj polepšali veliko prostorov v bolnišnicah in vrtcih ter šolah po različnih krajih v Sloveniji. Tekmovanje je sčasoma preraslo v mednarodni dogodek. 

 

Sem prejemnik več priznanj in nagrad s strani OOZ Ptuj in OZS. Revija Naša žena mi je podelila priznanje DAROVALEC LETA.

 

Za predsednika OZS kandidiram, ker verjamem, da z izkušnjami in znanjem lahko vplivam na to, da bi imeli obrtniki boljše pogoje za delo ter tudi podporo in posluh države za obrtnike.

 

Predvsem se bom zavzemal za:

 • Večjo promocijo deficitarnih poklicev in tudi povezovanje stroke s srednjimi poklicnimi šolami.
 • Vzpostavitev dobrega sistema vajeništva.
 • Izplačevanje plače samostojnim podjetnikom.
 • Debirokratizacijo postopkov.
 • Sodelovanje sekcij s predstavniki podjetij v Sloveniji, ki proizvajajo materiale in orodja za namene naše dejavnosti.
 • Druženje obrtnikov in njihovih delavcev.
 • Reševanje problemov, izmenjavo izkušenj in pridobivanje informacij o največjih in najpogostejših težavah, ki nas tarejo pri našem delu.
 • Reševanje problematike sive ekonomije in ureditev stanja na tem področju. Potrebno bi bilo sodelovanje s strani OZS in pristojnimi inšpekcijskimi službami in tudi poslanci DZ.
 • Povečanje števila prostovoljnih članov.

 

Marko Kajzer: S posluhom za male obrtnike in podjetnike

Kandidati KajzerOd nekod se poznamo, kajne? Morda z ljubljanskega Gradu, iz Hotela Union, Balance Rikli hotela ali pa smo se srečali v prostorih Evropske komisije ali državnega zbora. Mogoče vas je navdušil ambient kakšnega lokala ali zasebne hiše. Mene in moj predani tim 20 sodelavcev ste, ne da bi vedeli, lahko srečali na vseh teh in še drugih objektih. Sem ustanovitelj in direktor podjetja Kampo d. o. o., ki nadaljuje več kot 50-letno tradicijo mizarske obrti, s katero se je začel ukvarjati moj oče. Ko sem pred dobrimi tremi desetletji začel stopati po njegovi poti, sem menil, da bom težko presegel njegove uspehe, saj je na številnih področjih opravljal pionirske korake. In vendar lahko zapišem: ob njegovi nesebični podpori, s predanim timom sodelavcev in poslovnih partnerjev, z inovativnimi pristopi pri reševanju tehnoloških problemov in na prvi pogled neizvedljivih detajlov, sem uspel nadgraditi očetovo delo.

Leta 2012 sem prejel najvišje priznanje OZS. Kipec Obrtnik leta 2012 krasi mojo pisarno in predstavlja v podjetje vložen trud, čas in energijo. Nagrado čutim kot odgovornost do širše družbe, zato delujem v dobro mnogih in vračam v okolico to, kar je dala meni. Tudi zato sem se bolj aktivno začel vključevati v delo OZS. Od leta 2014 sem predsednik Kluba mojstrov Slovenije in član upravnega odbora sekcije lesarjev, v obdobju 2018–2022 tudi njen predsednik in poslanec Skupščine OZS. Zato ste me srečavali tudi v prostorih zbornice in na zborničnih dogodkih, ki se jih redno udeležujem.

Ponosen sem, da bosta v mizarski panogi ostala oba sinova, ki prav v tem obdobju prevzemata ključne posle v podjetju, in moja vloga bo odslej le mentorstvo in pomoč pri sprejemanju najzahtevnejših, ključnih odločitev.

Zato se bom enako predano kot razvoju svojega podjetja posvetil vlogi predsednika OZS. Nimam dolgega staža v organih zbornice, a vendarle dovolj, da sem si uspel ustvariti jasno predstavo o lastnostih in vrednotah predsednika zbornice, o njegovi vlogi in na drugi strani o poslanstvu zbornice, ki mora z odgovornostjo, a vendarle novimi pristopi, nadaljevati delo tistih, ki so to zbornico ustanovili.

Temeljna vsebinska izhodišča, na katerih bom skupaj z vami, ki boste 4. 7. 2022 volili predsednika OZS, ter zaposlenimi na OZS in območnih zbornicah, oblikoval program dela in potrebne pristope, so:

- povečanje članstva v zbornici in osebni pristop pri delu s člani;

- zagotoviti sistemske in druge vire financiranja za obstoj, rast in razvoj zborničnega sistema;

- ohranitev in razvoj OZS, vseh 62 območnih zbornic in sekcij;

- učinkovito zastopanje interesov malih obrtnikov in podjetnikov, v sodelovanju z ostalimi delodajalskimi organizacijami;

- razvoj novih storitev za člane;

- krepitev blagovnih znamk OZS;

- prenova kartice Mozaik podjetnih;

- okrepitev marketinga in trženja;

- okrepitev področja svetovanja, izobraževanja in javnih pooblastil;

- nadgraditev sodelovanja OZS z območnimi zbornicami;

- skrb za strokovni razvoj zaposlenih v zborničnem sistemu, vzpostavitev napredovanja in nagrajevanja za dosežene rezultate dela, saj so zaposleni gonilo razvoja in idej;

- zagotavljanje kadrov za obrtne poklice z dolgoročnimi (prenova šolskega sistema, nadgradnja mojstrskih izpitov, prekvalifikacije) in kratkoročnimi rešitvami v sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje in drugimi pristojnimi organi.

 

Kot predsednik zbornice bom iskal zaveznike in skušal ustvariti politično voljo za uresničitev naših ciljev, pri čemer bo vodilo apolitičnost zbornice, ustrezna komunikacija in utemeljeni, trdni argumenti. Kot predsednik bom skrbel za vzpostavitev dialoga s konkretnimi odločevalci, na operativni ravni pa bodo rešitve pripravljali, argumentirali in prezentirali funkcionarji in/ali zaposleni.

Če želimo zbornico dvigniti na višjo raven, potem bodo določene spremembe nujne. In jaz vas lahko peljem po tej poti.

Prepričan sem, da si člani zbornice in zaposleni želite predsednika, ki vas bo slišal. Ki bo prisluhnil vašim težavam, vašim idejam, vašim pomislekom. Predsednika, ki bo znal povezovati in motivirati in bo s kulturnim notranjim dialogom in ustrezno komunikacijo z zunanjimi ciljnimi skupinami znal navdušiti in še povečati ugled naši organizaciji.

Če mi boste zaupali mandat predsednika, bom zbornico vodil v tem duhu.

 

Na vaša vprašanja z veseljem odgovorim: marko.kajzer@kampo.si.

 

Alojz Kovšca: Zbornica je v dobri kondiciji in ne potrebuje radikalnih sprememb

 

Kandidati KovšcaSem Alojz Kovšca, rojen 13. 9. 1965, poročen, oče štirih otrok. Po izobrazbi sem urarski mojster in zlatar-filigranist, univerzitetni diplomirani obramboslovec. Z urarsko obrtjo se ukvarjam od leta 1992, samostojno od leta 1996. Trenutno predsedujem OOZ Ljubljana-Bežigrad (5. mandat) in Državnemu svetu Republike Slovenije (izvoljen kot predstavnik OZS, zaključek mandata december 2022). V sestavi Skupščine OZS sem štiri mandate,  2 mandata sem bil član UO OZS.

 

Za kandidaturo za predsednika OZS sem se odločil zaradi aktualnih dogodkov v državi in po svetu, ki bodo v prihodnosti močno vplivali na položaj obrti in podjetništva v obliki davčnih obremenitev, sprememb na trgu dela, poslovnega okolja in nižanja konkurenčnosti.

 

Program dela gradim na Zahtevah slovenske obrti in podjetništva in dejstvu, da je zbornica v dobri kondiciji, zato ne potrebuje radikalnih sprememb.

 

V primeru izvolitve, bo težišče mojega dela na komunikaciji z ministrstvi za gospodarstvo, finance in delo. Aktualna koalicijska pogodba namreč vsebuje rešitve, ki bi lahko negativno vplivale na poslovanje drobnega gospodarstva. Dosedanja praksa poizkusov spreminjanja ali blokiranja zakonskih predlogov potem, ko so že koalicijsko usklajeni in vloženi v parlamentarno proceduro, ni dala zadovoljivih rezultatov. Z aktivnim argumentiranim dialogom s koalicijskim partnerji si bomo prizadevali poiskati kompromisne rešitve in v največji možni meri ohraniti dosedanje pozitivne prakse. V primeru neuspešnega dogovarjanja pa se bomo višanju davčnega bremena in uvajanju novih oblik obdavčitev zoperstavili tudi s širšo družbeno akcijo.

 

Napovedujem aktivnosti za začetek postopka za oceno ustavnosti nenamenske porabe 0,53 % prispevka delodajalcev za poklicne bolezni, ki ga ZZZS preliva v svoj integralni proračun, namesto da bi bil porabljen za preventivo in sanacijo posledic bolezni. Glede neomejene višine regresnih zahtevkov ZZZS za zdravljenje poškodb pri delu, si bom prizadeval poiskati možnosti za oblikovanje posebnega zavarovanja, vezanega na vsebino in izvajanje ukrepov v Izjavah o varnosti in ocenah tveganja, ki so se doslej izkazale bolj kot formalizem oziroma le kot uporabna podlaga za oglobljanje delodajalcev.

 

Napoved koalicije, da bo verjetno ponovitev jesenske kovidkrize reševala po švedskem modelu, pomeni veliko tveganje za zaposlovalce. Za zagotavljanje solventnega poslovanja malih delodajalcev v kriznih obdobjih je ključna rešitev redefinicije odpovednega razloga ob sočasni ustanovitvi sklada za odpravnine delavcem, s čimer se slednjim primerno zagotovi socialna varnost. V tem smislu si bom prizadeval tudi za uvedbo paritetnega sklada za gradbeništvo.

 

Vajeniški zakon je prestal uvajalno obdobje in ni prinesel zaželenih rezultatov, zato ga je potrebno posodobiti v delu, ki določa medsebojna razmerja deležnikov.

 

Največ pozornosti bom seveda namenil sistemu OZS. Kot mali obrtnik se zavedam, da je zbornica najbolj pomembna tistim, ki si strokovne pomoči ne morejo poiskati na trgu. Za zbornični sistem je pomembna vsaka zbornica, ne glede na število članov in prav vsak član, ne glede na obseg poslovanja. V primeru uresničitve napovedane ustanovitve pokrajin in decentralizacije države, bo obstoječa teritorialna razvejanost zborničnega sistema naša velika prednost, zato jo je treba ohraniti in razvijati. Gradnja nove OZS na bolj dostopni lokaciji je na obzorju, vendar nas do realizacije projekta čaka še ogromno dela. V primeru izvolitve bom kot skrben gospodar ravnal v interesu članstva, odgovorno in transparentno.

 

Ivan Meh: Složnost, mirnost in dobra vizija

Kandidati MehSem Ivan Meh, obrtnik že skoraj 30 let. Smo majhno družinsko podjetje, ki se ukvarja s kovinarstvom in trgovino. Zaposlenih nas je trenutno sedem. V sistem OZS sem vpet že vrsto let, vse od leta 2007 pa opravljam funkcijo predsednika Območne obrtno-podjetniške zbornice Slovenj Gradec. Med drugim sem bil tri mandate predsednik Sekcije kovinarjev pri OZS in osem let podpredsednik OZS.

Za kandidaturo sem se odločil, ker vem, da bom pošteno in vestno deloval v dobrobit vseh članov Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Svojo pripadnost sem že sedaj dokazoval kot podpredsednik OZS, saj sem nemalokrat izpostavil svoje ime, da bi ohranil dober ugled in ime Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, za kar mi ni bilo nikoli žal.

V mandatu, ki prihaja, pa bi omenil le nekaj zame pomembnih stvari, za katere bi se in se bom zavzemal, v kolikor mi boste zaupali in namenili svoj glas.

1. Ohranitev zborničnega sistema: Delovanje vseh 62 območnih obrtno-podjetniških zbornic mora ostati na ravni kot doslej, sistem pa mora delovati, kot je zastavljen.

 

2. Pomoč malim zbornicam: Zbornicam, ki se finančno težko prebijejo skozi mesec zaradi manjšega števila članov, bi pomagali na način, da bi se določen obseg dela, ki ga opravlja OZS, prenesel na zbornice – na primer izdaja licenc –, s tem bi si tudi finančno opomogle.

 

3. Podpora s strani države: Zavzemal se bom za to, da bo zbornica s strani države pridobila določena sredstva za zastopanje vseh obrtnikov in podjetnikov, za katere se zbornica zavzema ves ta čas in je največji podpornik podjetništvu v Sloveniji.

 

4. Gradnja novih poslovnih prostorov za OZS: Že zastavljen projekt glede novih poslovnih prostorov, ki bi jih zbornica nujno potrebovala, je potrebno v naslednjih letih tudi izpeljati.

 

5. Ustrezno pravno in delovno zastopanje: Okrepiti je treba svetovanje na davčnem, pravnem in delovnem področju, saj bomo le tako ohranili in pridobili nove člane.

 

6. Pridobivanje novih članov:  Na tem področju je potrebno narediti dobro promocijo OZS, kaj je smisel njenega obstoja in delovanja, saj se veliko obrtnikov in podjetnikov tega ne zaveda, zato je potrebno vse sile usmeriti v pridobivanje novih članov.

 

7. Druženja: OZS je vedno stremela tudi k druženju in skupnim družabnim, športnim in kulturnim dogodkom, ki pa so s časom zastali in se nekoliko umaknili v ozadje. Potrebno jih je ponovno oživiti, saj je tudi to del obrtništva in podjetništva, ki ga člani vedno bolj potrebujejo.

 

8. Šport: Kot organizator že tradicionalnih zimskih športnih iger, ki se že kar nekaj let odvijajo na Kopah, se vsako leto maksimalno potrudim, da vsi, ki se dogodka udeležijo, preživijo lep in nepozaben dan. Prav tako pa si želim, da se ponovno začnejo pripravljati in organizirati letne športne igre obrtnikov in podjetnikov, ki jih večina, ki so že dalj časa vpeti v zbornični sistem, že pozna iz preteklosti.

 

9. Sodelovanje z državnimi institucijami: Sodelovanje mora ostati na visoki ravni, kot je bilo do sedaj. Dobro in konstruktivno sodelovanje je treba samo še krepiti.

Spoštovani kolegice in kolegi, če mi boste zaupali svoj glas, da skupaj vodimo to zbornico, vam obljubim, da bom delal transparentno, pošteno in v dobro vseh obrtnikov in podjetnikov. Želim si, da zbornico vodimo skupaj, se skupaj dogovarjamo in poskrbimo, da se bo naš glas slišal in bo tudi upoštevan.

Kot predsednik se zavedam svojih odgovornosti in obveznosti ter potrebnega prilagajanja, ki ga ta funkcija prinese, vendar sem se odločil in vem, da lahko s svojim znanjem in izkušnjami zbornici doprinesem veliko in z vašo pomočjo še več.

Zbornica potrebuje složnost, mirnost in dobro prihodno vizijo. Vse to jaz imam.

Sem član in sem obrtnik, ki se zaveda pripadnosti naši organizaciji, naši Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

 

Bogdan Oblak: Povratek rasti in razvoja

Kandidati OblakSpoštovani člani zbornice, kolegi funkcionarji, zaposleni v zborničnem sistemu ter poslovni partnerji in prijatelji Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

Poslanstvo našega zborničnega sistema je v učinkovitem delovanju, povezovanju in sodelovanju na lokalni, regijski in nacionalni ravni z namenom izboljšanja poslovnega okolja za rast in razvoj obrti in podjetništva. To lahko dosežemo z agilnim in sodobnim podjetniškim servisom, ki nudi celovite in kakovostne storitve v vsakem večjem kraju. Zato so stebri mojega programa vodenja zbornice:

 • ohranitev zborničnega sistema in s tem vseh 62 območnih zbornic,
 • specializacija zaposlenih na območnih zbornicah,
 • vzdržen model financiranja zbornic,
 • pripravljenost na mlade in sodobne izzive podjetništva.

Verjamem v prihodnost zborničnega sistema

Naš zbornični sistem je dober. S svojim poslanstvom in delovanjem je uveljavljen med deležniki. Smo ena najpomembnejših, najuglednejših in največjih reprezentativnih organizacij pri nas.

Zastopamo in servisiramo vitalni del gospodarstva, ki ima ključno vlogo v ekonomiji in širši družbeni pomen v državi. Podjetništvo je prevladujoče v sodobnem svetu, zato ima obrtno-podjetniška zbornica velik razvojni potencial. Danes, enako kot pred pol stoletja, združujemo obrtnike in podjetnike na prostovoljni osnovi. Z mojo ekipo trdno verjamem v prihodnost zborničnega sistema. Vodilo obstoja zbornice so njeni člani. Kot šole ni brez otrok, tudi zbornice ni brez članov.

V luči aktualnih domačih političnih in svetovnih gospodarskih razmer – na eni strani izvolitev nove vlade na drugi pa pravkar končana koronakriza in prisotnost energetske krize – si bom kot nov predsednik močno zavzemal za to, da ne bo prišlo do nikakršnih dodatnih obremenitev malega gospodarstva. Od nove vlade in resornega ministrstva za gospodarstvo pričakujem dobro sodelovanje. Dejstvo je, da smo državi ključni partner pri razvoju prijaznega podjetniškega okolja. To moramo znati unovčiti sebi v prid.

Vodenje z vizijo, navdihom in integriteto

Znani rek pravi: »Pravi voditelji ne ustvarjajo privržencev, temveč več voditeljev«. To je tudi moje vodilo, zato bom oblikoval upravni odbor zbornice, ki bo sestavljen iz 15 področnih izvršnih predsednikov. Ti bodo v sodelovanju s strokovnimi sekcijami, ki jim dajem velik pomen, povsem samostojno zastopali vsak svoja področja, ki bodo odraz aktualnih poslovnih dogajanj in potreb malega gospodarstva, kot so odbor za gospodarstvo, finance, kadre in izobraževanje, znanost, tehnologijo in digitalizacijo, internacionalizacijo, investicije in javne razpise, promet in energijo, gostinstvo in turizem, lesarstvo …

Ohraniti pa moramo apolitično nestrankarsko delovanje vodstva OZS, kjer se osebni interesi ne smejo postaviti pred interese zbornice, ter tako zastopati in varovati interese članov pred državo.

Predstavitev kandidata za predsednika

Bogdan Oblak je lastnik in generalni direktor OBLAK GROUP d. o. o., družinskega podjetja s 120-letno tradicijo na področju proizvodnje betonskih izdelkov. Skupina zaposluje 70 delavcev ter ima 12 milijonov evrov letne realizacije. Je prejemnik številnih regijskih in nacionalnih priznanj za podjetniške in gospodarske dosežke.

Nepoklicno in povsem prostovoljno pa zadnje desetletje vodi OOZ Logatec, ki se edina od 62 območnih zbornic lahko pohvali s konstantno rastjo števila prostovoljnih članov. Letno pridobi trikrat več prostovoljnih članov, kot je povprečje OZS, in se počasi približuje številkam iz časa obveznega članstva. Primere dobrih praks in vzorčni poslovni model bo prek strokovnega tima prenašal na celotni sistem, predvsem na območne zbornice.

Funkcionarske izkušnje na ravni krovne OZS je v zadnjih treh mandatih pridobival kot član upravnega odbora (v prvem tudi njegov podpredsednik), poslanec skupščine ter predsednik odbora za gospodarstvo. Dejaven je v panožnih združenjih, tudi na GZS in Združenju za beton Slovenije. Prav na tem področju je bil kot eden večjih strokovnjakov pri nas pred leti član bruseljske ekspertne skupine za beton in betonske izdelke.

Povratek rasti in razvoja

S svojimi dolgoletnimi izkušnjami v gospodarstvu in zborničnem sistemu, z znanji in zmožnostmi vodenja, verodostojnostjo in poštenjem, zrelostjo in preudarnostjo, apolitičnostjo, ustvarjalnostjo in podjetnostjo ter z delavnostjo sem – z vašim zaupanjem in skupaj z vami – pripravljen odgovorno voditi zbornico v smer ponovne rasti in zdravega razvoja.

Program dela predsednika OZS z naslovom Povratek rasti in razvoja je bil decembra 2021 poslan celotnemu sistemu OZS. Do konca maja letos sem ga z ekipo že osebno predstavil več kot tridesetim območnim zbornicam in njihove odzive upošteval pri oblikovanju programskih smernic. Za vsa vaša vprašanja, predloge in pobude sem dosegljiv na bogdan.oblak@oblak.si, 041 614 502.

 

Peter Pišek: Povezani smo močnejši

Kandidati PišekSpoštovani članice in člani,

sem Peter Pišek, podjetnik in obrtnik. Verjamem v naš sistem in sem mu pripaden s srcem in dušo od prvega dne svoje samostojne podjetniške poti leta 1988. Danes sem ponosen lastnik podjetij v SKUPINI PIŠEK, ki zaposluje 130 ljudi. Ukvarjamo se z logistiko v agroživilstvu in farmaciji, skladiščenjem, servisiranjem vozil, imamo avtopralnico, nastanitve za zaposlene in gostinstvo Pišek bar. Vedno sem sledil svojim sanjam in jih poskušal uresničiti, za kar sem potreboval veliko poguma, vztrajnosti, marljivosti, znanja in pogajalskih spretnosti. Ne zmanjka mi novih idej in projektov. Po naravi sem pošten, zanesljiv, fleksibilen, kooperativen in se zavedam, da je za doseganje ciljev potrebno trdo delati, tako posameznik kot celotna ekipa.

V čast in veselje mi je, da sem svojim štirim sinovom, ki so zaposleni v naših podjetjih, predal vse kompetence, potrebne za uspešno delo. Glede na dosežene uspehe pri dolgoletnem delu v organih OZS in OOZ Celje sem se po tehtnem razmisleku odločil, da kandidiram za predsednika OZS. Vesel sem, da so tako v zborničnem sistemu kot tudi na ostalih področjih v slovenskem prostoru, kjer delujem, prepoznali moja prizadevanja, za kar sem prejel številna pomembna priznanja in nagrade, na katere sem zelo ponosen.

Na osnovi svojih bogatih izkušenj in dosežkov pri delu verjamem, da lahko veliko prispevam k še bolj učinkovitemu delovanju sistema. Naša prednostna naloga je, da zastopamo interese tega vitalnega dela gospodarstva in skrbimo za njegov razvoj in napredek.

Namen mojega programa je zagotavljanje čim boljših pogojev za rast in razvoj obrti in podjetništva z močnim obrtno-podjetniškim zborničnim sistemom v skladu s finančnimi in drugimi možnostmi. Doseganje vsakega od 4 specifičnih ciljev je podprto z ukrepi:

1. Zagotovitev boljših poslovnih pogojev za rast, razvoj in konkurenčnost obrti in podjetništva

 • Zastopanje in varovanje interesov članstva
 • Utrditev partnerstva in sodelovanja z izvršilno in zakonodajno vejo oblasti
 • Prizadevanje za sistemsko financiranje sistema
 • Povečanje prepoznavnosti in utrditev reprezentativnosti OZS
 • Sodelovanje z razvojno raziskovalno sferoVključenost v vse aktualne poslovne izzive

2. Nadgradnja in krepitev obrtno-podjetniškega zborničnega sistema

 • Trajnostni pristopi in optimiziranje rešitev za poslovanje OZS z ustrezno infrastrukturo
 • Ohranitev vseh OOZ v sistemu
 • Priprava programa za celoten sistem za povečanje članstva
 • Kadrovska okrepitev OZS
 • Stalno usposabljanje in vzpostavitev timskega dela
 • Okrepitev službe marketinga
 • Nadgradnja medijske prepoznavnosti in ugleda OZS
 • Obisk članov
 • Redna komunikacija v sistemu
 • Vzpostavitev kolegija predsednika, odborov in ekip za celostne projekte zbornice
 • Vključevanje v projekte na vseh nivojih
 • Popolna podpora strokovnih služb in vodstva transparentnemu delovanju sekcij ob upoštevanju njihovih specifik in avtonomnosti
 • Vzpostavitev »talent centra«
 • Ciljna promocija sistema za vključevanje mladih podjetnikov in obrtnikov

3. OZS – pomemben deležnik podpornega okolja

 • Informiranje, svetovanje, prenos znanja in dobrih praks, povezovanje in izvedba dogodkov
 • Povezovanje z vsemi nosilci podpore podjetništvu in obrtništvu
 • Vključenost v projekte za spodbujanje boljšega poslovnega okolja za mikro, mala in srednje velika podjetja
 • Izvajanje javnih pooblastil, vključenost v celovit sistem podpornih storitev in zagotovitev financiranja izvajanja registracij podjetij
 • Krepitev prepoznavnosti kolektivnih blagovnih znamk OZS
 • Promocija poslovne odličnosti, dosežkov članstva in zborničnih priznanj
 • Aktivno sodelovanje z vsemi akterji, ki vplivajo na trg dela in poslovanja
 • Nadaljevanje in nadgrajevanje dela na področju strokovnega in poklicnega izobraževanja.

4. Internacionalizacija

 • Vključevanje OZS v mednarodne povezave na vseh področjih
 • Gospodarsko povezovanje
 • Skupni projekti povezanih organizacij doma in v tujini
 • Udeležba na sejmih
 • Sodelovanje z diplomacijo

Za doseganje ciljev so potrebni: učinkovita komunikacija, fleksibilnost, zagotavljanje pogojev za rast in razvoj, oblikovanje kakovostne podpore članstvu, sodelovanja in partnerstva ter finančni viri.

Verjamem v moč povezovanja in v slogan POVEZANI SMO MOČNEJŠI, zato sem pripravljen z vsemi svojimi  izkušnjami, znanjem in pripadnostjo odgovorno voditi OZS. Če mi boste izkazali zaupanje za vodenje našega sistema, bom svoje delo in prizadevanja usmeril v izboljšanje poslovnega okolja za obrt in podjetništvo.

 

Bojan Železnik: Zahteve obrti in podjetništva zaveza za naslednji mandat

Kandidati ŽeleznikPo poklicu sem strojni tehnik, obrtnik pa od leta 1985, čeprav sva z ženo, ki je prva stopila na samostojno pot, v teh vodah že od leta 1979. Ker mi je kovinarstvo blizu, se ves čas ukvarjam s to dejavnostjo. Leta 1994 sem poleg s. p. odprl še d. o. o., ki se ukvarja z isto dejavnostjo. Zaposlujemo nekaj manj kot 100 ljudi in imamo kar nekaj poddobaviteljev. Z obema subjektoma smo včlanjeni v sistem OZS, sedež pa imamo na območju OOZ Litija.

Več kot sedemdeset odstotkov izdelkov izvozimo. V večji meri smo dobavitelji avtomobilski industriji in v manjšem delu prehrambni industriji in drugim. Proizvodnjo imamo avtomatizirano in robotizirano.

Ves čas sem se trudil, da sem ohranjal korektne odnose do zaposlenih in sem redno odvajal vse potrebne prispevke in davke državi. Lahko se pohvalim, da v vseh sedemintridesetih letih nisem nikoli zamudil izplačila plač in sem redno izplačeval regres in božičnico.

V organe upravljanja v OOZ Litija so me povabili kmalu po odprtju obrti. Odtlej sem v OOZ Litija na različnih funkcijah nepretrgoma deloval do danes. Bil sem tudi član upravnega odbora OZS in kolegija predsednika.

Tako, kot smo zapisali v programu razvoja malega gospodarstva, se bom tudi sam usmeril predvsem na zahteve iz tega programa. Program (Zahteve slovenske obrti in podjetništva) je delo strokovnega tima OZS in funkcionarjev na OZS, zato menim, da je dober in bi moral bodoči predsednik ta program sprejeti kot zavezo za naslednji mandat.

V nekaj točkah bom predstavil najbolj pomembne zadeve, katerim je tudi v prihodnje treba nameniti posebno pozornost in za katere se bom z upravnim odborom in zaposlenimi na zbornici zavzel na mestu predsednika OZS.

1. Sistemski vir financiranja – Glede  sistemskega vira financiranja se pogovarjamo že več mandatov. Upam, da bo nova vlada prisluhnila našim predlogom in razumela, da država potrebuje socialne partnerje in gospodarstvo.

2. Zbornični sistem Ohraniti moramo vseh 62 območnih obrtno-podjetniških zbornic.

3. Strokovne sekcije OZS – Ohraniti moramo vseh 30 strokovnih sekcij. Sekcije morajo postati aktiven sogovornik UO OZS. Posebno pozornost bomo namenjali tudi strokovnim srečanjem in drugim oblikam branžnega izobraževanja ter sodelovanju s fakultetami in inštituti.

4. Krepitev zborničnih produktov in aktivnosti Okrepiti nameravamo svetovalne aktivnosti med svetovalci OZS in OOZ, preko aktivnosti Centra za družinsko podjetništvo privabiti mlade podjetnike in prevzemnike družinskih podjetij in poiskati način za subvencioniranje stroškov prenosa podjetij (po vzoru prevzemnikov kmetij), sodelovati s socialnimi partnerji in delodajalskimi organizacijami. Poleg tega nameravamo ohraniti največje zbornične dogodke, kot so Obrtnik leta in Podjetnik leta, podelitve mojstrskih diplom, Forum obrti in podjetništva, pa tudi športne igre obrtnikov in podjetnikov.

5. Javna pooblastila Aktivno bo potrebno delovati na pridobivanju javnih pooblastil, saj so eden od pomembnih virov financiranja delovanja zborničnega sistema.

6. Izboljšanje pogojev za poslovanje obrtnikov in podjetnikov Najbolj pomembno se mi zdi urediti možnost odpuščanja brez pojasnil z ustreznimi institucijami na ravni države, dvigniti omejitev števila nadur oziroma, če se delavec strinja, to tudi ukiniti, zagotoviti pokrivanje stroškov prvih treh dni bolniške s strani države, oblikovati sklad za odpravnine in sklad za poklicne bolezni, z nadgradnjo vajeniškega sistema in poklicnega izobraževanja povečati zanimanje za obrtne poklice ter vse možne sile usmeriti v boj proti delu na črno in nelojalni konkurenci.

7. Digitalizacija – Podjetja in samostojne podjetnike bomo spodbujali v smeri digitalizacije in jim zagotavljali podporo in pomoč pri tem (informiranje, izobraževanje, primeri dobre prakse, pridobivanje sredstev …).

8. Internacionalizacija – Sodelovali bomo v Evropski podjetniški mreži, vzpostavili stike z gospodarsko diplomacijo in si prizadevali za ustanovitev gospodarskih predstavništev v tujini in članom omogočili sodelovanje v gospodarskih in sejemskih delegacijah.  

9. Nepremičnine v lasti OZS – Kakor hitro je mogoče, bomo zagnali aktivnosti za izgradnjo nove poslovne stavbe OZS, ob tem pa si prizadevali za oddajo sedanjih prostorov v najem ter gospodarno in odgovorno ravnali tudi s počitniškim domom na Šolti.

10. Vpliv OZS v družbi – Tudi v prihodnje bomo skrbeli za dobre odnose z javnostjo ter prepoznavnost zbornice na področju zastopanja interesov njenih članov.

Za vsa pojasnila sem vam na voljo na bojan.zeleznik@kgl.si in na 041 651 356.

Preberite tudi