Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
DVIG MINIMALNE PLAČE

OZS: Dvig minimalne plače ne sme biti višji od inflacije

13. 01. 2023
Avtor: Mira Črešnar
DVIG MINIMALNE PLAČE

Minimalna plača se letos zvišuje za 100 evrov neto na 878 evrov neto, je po včerajšnji seji vlade povedal minister za delo Luka Mesec. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije kot tudi ostale delodajalske organizacije smo si sicer prizadevale za to, da dvig minimalne plače ne bi bil višji kot znaša inflacija.

V OZS vseskozi zagovarjamo dostojne plače, vendar pa je v teh negotovih razmerah zaradi energetske krize enormno povečanje minimalne plače dodatna obremenitev za podjetja. Dvig minimalne plače bo zagotovo vplival tudi na dvig ostalih plač, kar nas skrbi. Ocenjujemo pa, da gre pri zvišanju minimalne plače za kompromis med zahtevami delodajalcev in sindikatov, ki so si prizadevali za še višji dvig minimalne plače.

V bruto znesku bo minimalna plača po novem znašala 1203,36 evra, kar v primerjavi z lansko, ki je znašala 1074,43 evra bruto, predstavlja 12-odstotni dvig, so dodatno sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Stroški delodajalcev se bodo zaradi povišanja (bruto) minimalne plače povečali za 8,46 odstotka zaradi učinka najnižje osnove za plačilo prispevkov za socialna zavarovanja (1181,75 evra), ki je bila lani višja od minimalne plače.

Novemu znesku minimalne plače bo sledila ustrezna zakonsko določena prilagoditev najnižje bruto urne postavke začasnega in občasnega dela dijakov in študentov ter upokojencev. Znesek najnižje bruto urne postavke začasnega in občasnega dela dijakov in študentov ter upokojencev se bo tako predvidoma zvišal z dosedanjih 6,17 evra na 6,92 evra, še navaja ministrstvo.

Sklep o novi višini minimalne plače je sicer ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sprejelo v sredo, potem ko je pridobilo ustrezne podatke o inflaciji.

Dvig minimalna plače za 100 evrov neto je bil sicer pričakovan, Mesec ga je napovedoval že konec lanskega leta. To je sicer največji skok minimalne plače v zadnjem desetletju, zvišanje pa predstavlja seštevek treh učinkov: minimalnih življenjskih stroškov, ki so bili oktobra izračunani prvič po petih letih in so znašali 669,83 evra, letne inflacije (decembra je glede na leto prej znašala 10,3 odstotka) in dohodninske zakonodaje.

 

Preberite tudi