Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

OZS: Izjeme od karantene na domu naj veljajo tudi za zaposlene v gospodarstvu

25. 01. 2022
Avtor: Mira Črešnar

Na današnji seji Upravnega odbora OZS so člani med drugim obravnavali problem vse večjega števila odsotnih zaposlenih v gospodarstvu zaradi karanten. Člani UO OZS zato vladi predlagajo, da med izjeme od karantene na domu uvrsti tudi zaposlene v gospodarstvu, in sicer pod enakimi pogoji kot to velja za zaposlene v šolstvu in zdravstvu.

Vsak dan beležimo večanje števila okužb z novim koronavirusom, s tem pa se veča tudi število karanten in izolacij. »Obrtniki in podjetniki nas pozivajo, da bi enako kot v šolstvu veljalo tudi za zaposlene v gospodarstvu. Zlasti v dejavnostih, kjer imajo malo zaposlenih, lahko nastane problem, če morajo iti vsi v karanteno. V tem primeru nam ne preostane drugega kot da zapremo podjetje za ta čas. Želimo, da se to reši na način, kot to velja za zaposlene v šolstvu,« je ob tem poudaril predsednik OZS Branko Meh.

Podjetnik Bojan Železnik se je strinjal, da je situacija kritična. »Vidim, da so številni gostinski obrati že zaprti, ker so delavci v karanteni. Tudi v podjetjih se že dogaja, da je velik izpad delavcev. Nihče ne bo zapiral gospodarstva, ampak se bo zaprlo samo.«

Razmere v gostinstvu je komentiral Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS. »Delovne sile ni moč zaposliti in zato prihaja do zaprtja lokalov. Še bolj zaskrbljujoče pa je, da opažamo, da so lokali prazni, saj so ljudje previdni in se bojijo, da se ne bi okužili. Zato predlagam, da vlada oziroma ministrstva intervenirajo,« je pozval Cvar.

Člani UO OZS so se strinjali, da bi morali zdravi ljudje, ki nimajo simptomov in so na hitrem testu negativni, ostati v delovnem procesu. Člani tako predlagajo, da se odlok spremeni tako, da bi izjema od napotitve v karanteno na domu veljala tudi za zaposlene v gospodarstvu, in sicer pod pogojem, da se sedem dni od visoko tveganega stika vsakodnevno testirajo.  »Na ta način bi še vedno zagotavljali varno in zdravo delovno okolje, obenem pa bi proizvodni procesi lahko nemoteno tekli naprej,« je še pojasnil Meh.

 

Podjetnike skrbijo visoke cene energentov

Na seji so se dotaknili tudi višanja cen energentov. Danijel Lamperger, direktor OZS, je dejal, da je OZS resorne ministre že pozvala k ukrepanju, in sicer, da bi država s posebno shemo pomagala podjetjem. »Dejstvo je, da brez pomoči države nekatera podjetja ne bodo preživela,« je prepričan Lamperger.

Bojan Železnik je dejal, da noben distributer električne energije ni pripravljen ponuditi nižjih cen. »Če bomo zaradi tega manj konkurenčni, potem pričakujem, da bo država pomagala. Vedeti moramo, da se bodo s tem dvigali tudi stroški hrane in plač. Mi teh rezerv nimamo,« je še dodal Železnik.

Predsednik Meh pa je člane UO OZS spomnil, da je minister Počivalšek na decembrski seji  UO OZS obljubil, da bo država intervenirala, v kolikor se cene energentov ne bodo umirile. To obrtniki in podjetniki zdaj tudi pričakujejo.

 

Zaradi vse večjega števila okužb, je Upravni odbor OZS tudi sklenil, da se slavnostni dogodek ob izboru Obrtnika in Podjetnika leta prestavi na 17. marec 2022.

Preberite tudi