Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

OZS: Možnost samotestiranja tudi za zaposlene v gospodarstvu

19. 08. 2021
Avtor: Mira Črešnar

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije vztrajamo, da stroške obveznih testiranj krije država in ne delodajalec. Obenem želimo, da imajo tudi zaposleni v malem gospodarstvu možnost samotestiranja. 

»Če bodo imeli zaposleni v šolstvu možnost samotestiranja, naj bo to omogočeno tudi frizerjem, gostincem in kozmetikom. Ne pristajamo na to, da se neenako obravnava zaposlene  v javnem in zasebnem sektorju. Obenem pa naj se odpravi obvezno testiranje vsakih 48 ur, saj je to preveliko organizacijsko breme,« poudarja predsednik OZS Branko Meh. V praksi bo torej nemogoče izvajati ukrepe, zato je nujno, da jih vlada naredi bolj življenjske.

OZS je na vlado naslovila tudi prošnjo, da se odpravi obvezno testiranje tistih zaposlenih, ki nimajo stika s potrošniki, četudi delajo v dejavnosti, kjer ponujajo ali prodajajo blago neposredno potrošnikom. Gre denimo za direktorja hotela, lastnico frizerskega salona (ki ne frizira) itd. Menimo, da PCT pogoj za te skupine zaposlenih ne bi smel biti obvezen. Podobno velja tudi v sosednji Avstriji.

Člani nas obenem pozivajo, da bi odpravili tedensko testiranje v gostinski, frizerski in kozmetični dejavnosti, saj te dejavnosti nikoli niso bile vir okužb. To dokazujejo tudi podatki Covid-19 sledilnika: https://covid-19.sledilnik.org/sl/stats. V Avstriji imajo zaposleni, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, možnost nositi zaščitno masko. V OZS smo prepričani, da bi lahko podobni pogoji dela veljali tudi v Sloveniji.

V OZS ob tem dodajamo, da sicer podpiramo cepljenje, vendar delodajalci svojih zaposlenih ne morejo prisiliti, da se cepijo. Glede na današnji tvit predsednika vlade Janeza Janše, pa v OZS pričakujemo, da bo vlada vendarle prisluhnila našim argumentom.

 

Preberite tudi