Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

OZS ponovno pozvala k izvzemu sprememb obdavčitve normirancev iz novele Zakona o dohodnini

16. 11. 2022
Avtor: Mira Črešnar

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je poslance DZ RS danes ponovno pozvala, naj ne sprejmejo predloga sprememb obdavčitve normirancev v noveli Zakona o dohodnini. O spremembah bodo namreč odločali poslanci DZ na jutrišnji plenarni seji. OZS ocenjuje, da bi predlagane spremembe obdavčitve normirancev prizadele zlasti izumirajoče obrtne poklice, povečalo se bo delo na črno, država pa bo posledično pobrala manj davkov.

V OZS se strinjamo, da je potrebno sistem normirancev prenoviti, pa vendar se je prenove potrebno lotiti preudarno, z analizami in preučitvijo učinkov sprememb tako na davčne zavezance kot tudi davčno blagajno. Predvsem pa je potrebno zavezancem omogočiti, da se s spremembo davčne zakonodaje pravočasno seznanijo in se nanjo ustrezno pripravijo.

Ocenjujemo, da bomo s predlaganimi spremembami sistema normirancev dodatno ogrozili izumirajoče obrtne poklice (čevljarji, šivilje, rokodelci itd.), ki ugotavljajo davčno osnovo na osnovi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov, predvsem zaradi administrativnih poenostavitev. Predlagan sistem obdavčitve normirancev je po oceni OZS tudi napačno zastavljen, saj obdavčitve podjetnika ni moč primerjati z obdavčitvijo plače zaposlenega. Samostojni podjetniki namreč niso upravičeni do pravic, ki izhajajo iz delovnega razmerja in se tudi ne vštevajo v davčno osnovo zavezanca (regres, poslovna uspešnost, odpravnina, potni stroški, malica, pravica do nadomestila v času prvih dvajset dni bolniške itd.).

Ministrstvo za finance vseskozi poudarja, da se bo v prihodnjem letu lotilo celovite prenove davčnega sistema. Zato ne razumemo, zakaj je potrebno s tako pomembno zadevo hiteti in davčne zavezance, nenazadnje pa tudi finančno upravo, s prenagljenimi odločitvami spravljati v neugoden položaj.

Preberite tudi