Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

OZS predlaga znižanje stopnje DDV

07. AVGUST 2020  |   Mira Črešnar

Z negativnimi posledicami epidemije Covid-19 se soočajo številni obrtniki in podjetniki. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) menimo, da bi ukrep znižanja DDV po vzoru sosednjih držav pomagal k oživitvi tega ranljivega segmenta gospodarstva. Ministrstvu za Finance in Vladi RS smo zato danes ponovno predlagali znižanje stopnje DDV.

»Naš ključni cilj mora biti, da oživimo slovensko gospodarstvo, ki ga je prizadela epidemija Covid-19. Zaradi upada naročil so mnogi primorani tudi odpuščati. Z znižanjem stopnje DDV, kot so to storile tudi sosednje države, bi pospešili domačo potrošnjo, kar bi posledično pomenilo tudi več prilivov v državno blagajno. Po drugi strani pa slovenski potrošniki ne bi kupovali izdelkov in storitev v sosednjih državah, ki so znižale DDV,« ob tem poudarja Branko Meh, predsednik OZS.

V OZS predlagamo, da se splošna stopnja DDV zniža z 22 na 20 odstotkov, znižana stopnja pa z 9,5 na 8,5 odstotkov. Hkrati pa naj država za najbolj prizadete panoge (kozmetične storitve, avtobusni prevozi, prireditvena dejavnost, dejavnosti kemičnega čiščenja in pranja, šivanje izdelkov po meri, izdelava čevljev, fotografske storitve, domača in umetnostna obrt) začasno omogoči obračun DDV po znižani stopnji (8,5 %). Za področje gostinstva turizma in gostinstva (gostinske storitve prehrane, brezalkoholne pijače, vino in pivo, razen za alkoholne pijače z več kot 15 volumenskih odstotkov alkohola) predlagamo začasno znižanje DDV na 7 odstotkov.

Naša največja gospodarska partnerica Nemčija je že znižala splošno stopnjo DDV z 19 na 16 odstotkov, znižano stopnjo pa s 7 na 5 odstotkov. Sosednja Avstrija je znižala DDV na področju gostinstva in nastanitvenih dejavnosti na 5 odstotkov. Znižanje stopnje DDV pa sta že napovedali tudi Italija in Hrvaška.

V Sloveniji so izdelki in storitve v okviru določenih obrtnih dejavnosti, ki izvajajo storitve za končnega potrošnika, obdavčeni z 22 % DDV, zaradi česar so njihove storitve in izdelki predragi za končnega porabnika. Številni so v času epidemije COVID-19 ostali brez dela, zmanjšala se je tudi kupna moč. Znižanje stopnje DDV bi tako pomenilo vsaj delno pomoč, ki bi marsikateremu obrtniku in podjetniku omogočila preživetje, sicer bodo primorani odpuščati in zapirati obratovalnice.

 

 

Preberite tudi:

Pišite nam