Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

OZS: V PKP6 pričakujemo boljše rešitve za malo gospodarstvo

10. 11. 2020
Avtor: Mira Črešnar

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) po pregledu osnutka PKP6 ugotavljamo, da ta ne rešuje v zadostni meri problemov obrtnikov in podjetnikov, ki so morali zapreti svojo dejavnost ali omejiti poslovanje. Vladi zato predlagamo, da PKP6 ustrezno popravi in pomaga malemu gospodarstvu, ki je gonilna sila naše države. 

 

”Vlada je obrtnikom in podjetnikom že priskočila na pomoč s prvimi petimi protikoronskimi paketi, zato verjamemo, da nas tudi tokrat ne bo pustila na cedilu. Zavedati se moramo, da je prav malo gospodarstvo motor in gonilna sila naše države. Če ta segment ugasne, bodo posledice katastrofalne za celotno državo. Tega preprosto ne smemo dovoliti,” opozarja Branko Meh, predsednik OZS. 

 

OZS predlaga, da se PKP6 ustrezno popravi oziroma dopolni. 

 

Nadomestilo plač naj se krije v celoti

Predlagamo, da delodajalcem, ki so morali svojo dejavnost na podlagi odloka države zapreti, država povrne celotno nadomestilo plače delavca za čakanje na delo doma. Poleg tega naj se zviša znesek povrnjenega nadomestila plače delodajalcem iz bruto I na bruto II. Ukrep nadomestila plače delavcem v primeru višje sile in delne povrnitve nadomestila plače delavcem pa naj se podaljša do 30. 6. 2021, ne zgolj do konca januarja 2021. Država naj delodajalcem povrne tudi celoten strošek nadomestila plače delavcem, ki delajo s skrajšanim delovnim časom. 

Prav tako se nam ne zdi smiselno, da bi morali delodajalci, ki ne bodo dosegli zadostnega upada prihodkov v letu 2020, vračati državo pomoč. Naš predlog je, da se ta sredstva namenijo za raziskave in razvoj ter nagrade zaposlenim.

Institut višje sile za samozaposlene je prinesel PKP5 in velja od 1. 9. dalje. Predlagamo, da se položaj samozaposlenih izenači s položajem delavcev, in se jim povrne izgubljeni dohodek tudi za obdobje od 13. 3. do 24. 6. za šoloobvezne otroke in do 31. 8. za vrtčevske otroke.

 

Kritje stroškov najemnin in odlog bančnih obveznosti

Predlagamo pomoč (subvencijo) s strani države za plačilo poslovnih najemnin, kar je sicer bilo nakazano v preteklih PKP. Upravičenci do pomoči naj bodo tudi najemniki nepremičnin v zasebni lasti, ne zgolj v lasti države ali občin.  

Ponovno apeliramo, da se v odlog plačila obveznosti vključi tudi obveznosti iz naslova leasing pogodb. Omejiti je treba tudi bančne stroške, povezane z odlogom obveznosti, saj ugotavljamo, da so nekatere banke nastale razmere izkoristile. 

 

Kritje fiksnih stroškov 

Predlagamo drugačen način povračila fiksnih stroškov kot ga predlaga vlada. Želimo, da država v celoti pokrije fiksne stroške podjetjem, ki so bili z odlokom zaprti. 

Prejem vseh državnih pomoči (temeljni dohodek, oprostitev plačila prispevkov, nadomestilo plače za čakanje na delo, ipd.) je vezan na pogoj glede minimalnega upada prihodkov. V kolikor obrtnik ali podjetnik tega pogoja ne bo dosegel, bo moral državno pomoč vrniti. Predlagamo, da se v PKP6 uvede varovalko, in sicer da vračila izredne pomoči ni za tiste, ki jim je bilo z odlokom prepovedano ali omejeno opravljanje dejavnosti.

 

Plačilo davkov

Velika večina podjetij se sooča z vprašanjem ohranitve podjetja in delovnih mest. Mnogi med njimi niso upravičeni do ukrepov pomoči zaradi pogoja, ki določa, da morajo biti na dan vloge poravnani vsi davki in prispevki. Zaradi upada prihodkov številni obrtniki in podjetniki svojih davčnih obveznosti ne morejo poravnati pravočasno. Zato predlagamo, da se pogoj datumsko omeji, na način, da so do ukrepov pomoči upravičeni vsi, razen davčnih dolžnikov pred 13. 3. 2020. 

 

Minimalna plača

V OZS zagovarjamo dostojne plače za dostojno življenje. Zaradi trenutnih kriznih razmer pa predlagamo, da se minimalna plača zamrzne za vsaj še eno leto.

Glede na to, da je bilo najavljeno, da Javni poziv za pomoč podjetjem v gostinstvu in turizmu v času epidemije COVID-19 ne bo zajel manjših podjetij (s.p.je in do 4 zaposlene) ter ostalih, ki so po registraciji dejavnosti pri tem pozivu krivično izločeni, predlagamo, da se pomoč zanje vključi v PKP6. 

Preberite tudi