Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
DELOVNI ČAS

OZS za zamrznitev Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

16. 11. 2023
Avtor: Mira Črešnar
DELOVNI ČAS

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije poziva k zamrznitvi Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki v veljavo stopa prihodnji ponedeljek. Zakon namreč prinaša dodatno birokratsko oviro in finančno breme za gospodarstvo.

 

mesec cvar 17112023

Oglejte si pogovor Blaža Cvara z ministrom Luko Mescem v oddaji 24ur, kjer izpostavita argumente za in proti uveljavitvi novosti evidentiranja delovnega časa, posnetek na povezavi >>>

 

Podpora OZS zamrznitvi ZEPDSV-A

Mnogi obrtniki in podjetniki se te dni obračajo na nas in z zaskrbljenostjo ugotavljajo, da zakona ne bo mogoče izvajati v praksi.  Sprašujejo se, kako se bo evidentiranje izvajalo v praksi, na terenu. Vlada ima torej še čas, da prepreči slabo premišljen zakon in ga zamrzne še preden stopi v veljavo.

V OZS smo predlogu zakona nasprotovali že od samega začetka in s konkretnimi primeri opozarjali na to, da zakona ne bo moč izvajati v praksi. »Zakon prinaša dodatno birokracijo, dodatne stroške delodajalcem, ne sledi novim oblikam dela, obenem pa ne prinaša nikakršnih zagotovil, da se zlorabe oz. kršitve ne bodo več dogajale,« ob tem pojasnjuje predsednik OZS Blaž Cvar.

Po drugi strani pa je nepravično, da se državljane s tem zakonom deli na prvo- in drugorazredne, saj evidentiranje delovnega časa ne bi veljalo za vse zaposlene v RS. Zakon, ki velja za običajne državljane, za politike, ministre in poslance namreč ne velja.

V OZS ob tem poudarjamo, da obsojamo vsakršne kršitve pravic delavcev, vendar pa ocenjujemo, da tudi novosti na področju evidentiranja delovnega časa kršitev ne bodo preprečile. Če ni nadzora in zaupanja med delodajalcem in delavcem, potem se lahko kršitve še vedno dogajajo. Predvsem pa je treba vedeti, da večina delodajalcev vzorno skrbi za svoje zaposlene in že sedaj pravilno vodi evidence delovnega časa.

Preberite tudi