Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
UVOZNIKI

Podaljšanje veljavnosti sheme splošnih tarifnih preferencialov

04. 12. 2023
Avtor: Anton Šijanec
UVOZNIKI

Veljavnost obstoječe sheme splošnih tarifnih preferencialov angleško Generalised Scheme of Preferences - GSP, je bila z evropsko uredbo podaljšana do 31. decembra 2027 oziroma do sprejema nove GSP uredbe.

Shema GSP omogoča popolno ali delno oprostitev plačila carinskih dajatev pri uvozu izdelkov po poreklu iz držav v razvoju v EU. Na ta način EU državam v razvoju omogoča lažji dostop njihovega blaga na trg EU ter prispeva k njihovi gospodarski rasti.

Uredba, ki ureja obstoječo shemo splošnih preferencialov, je imela veljavnost do 31. decembra 2023. Ker do tega datuma še ne bo sprejeta nova GSP uredba, je bilo sprejeto triletno podaljšanje. Postopek sprejema nove 10-letne GSP uredbe je v teku, ni pa še znano, kdaj bo zaključen.

Sprememba uredbe o uporabi sheme splošnih tarifnih preferencialov >>> je objavljena v  Uradnem listu EU L 2023/2663 z 27. novembra 2023. Obstoječa shema GSP je določena z Evropsko uredbo št. 978/2012 o uporabi sheme splošnih tarifnih preferencialov. Na voljo je tudi konsolidirano besedilo uredbe splošne sheme preferencialov >>>.

Na strani Direktorata za trgovino pri Evropski komisiji lahko najdete še dodatne informacije o shemi splošnih tarifnih preferencialov na strani v angleščini >>>

 

Vir: MGTŠ