Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
INŠPEKTORAT ZA DELO

Aktivna prizadevanja za zaščito delavcev

23. 03. 2023
Avtor: Anton Šijanec
INŠPEKTORAT ZA DELO
Inšpektorat Republike Slovenije za delo (IRSD) je v zadnjih mesecih opravil številne inšpekcijske nadzore in izrekel veliko ukrepov. Konkretne primere kršitev v več podjetjih je predstavil vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja Luka Lukić, svojo izjavo pa je podal tudi državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan.

 

''Veseli me, da je inšpektorat začel delati bolj proaktivno, kar dokazuje današnja novinarska konferenca, ki je dokaz večmesečnega poglobljenega dela,'' je poudaril državni sekretar Juvan in ob tem spomnil na obljubo ob prevzemu mandata na MDDSZ s strani stranke Levica, ''da bo to ministrstvo postalo ministrstvo za delavce.''

 

''Sporočilo današnje tiskovne konference je, da je dovolj izkoriščanja delavcev in upamo ter pričakujemo, da bodo delodajalci, raznorazni posredniki in kriminalci dvakrat premislili, ne samo, na kakšen način obravnavajo svoje delavce, ampak tudi s kom pri tem sodelujejo,'' je v sklopu izjave poudaril državni sekretar Juvan.

 

Juvan je spomnil na sprejet zakon o čezmejnih storitvah, ki dodatno določa pogoje o izvajanju čezmejnih storitev tujih podjetij v Sloveniji. ''Prav tako smo imeli veliko razpravo o zakonu o evidencah delovnega časa. Verjetno danes tudi ta primer, ko smo ugotovili, da nekateri delavci delajo 300 do 400 ur mesečno, priča o tem, kako pomembno je, da so evidence o delovnem času verodostojne in dostopne IRSD,'' je poudaril.

 

Državni sekretar je tudi povedal, da ''smo na MDDSZ s socialnimi partnerji začeli pogovore o agencijskem delu, in sicer o dodanih omejitvah, boljši definiciji in problematiki konkuriranja tujih agencij na slovenskem trgu dela'' ter zaključil, da ''bomo na MDDSZ s socialnimi partnerji in IRSD še naprej proaktivni sodelovali in aktivno poskušali preprečevati zlorabe.''

 

Sporočilo za javnost IRSD

Sporočilo za javnost (doc, 2 MB)

 

 

Vir: MDDSZ

 

Preberite tudi