Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
PODJETNIŠKA ZGODBA

Ekstera - Trajnostne usmeritve ravnanja z odpadki

13. 07. 2023
Avtor: Eva Mihelič
PODJETNIŠKA ZGODBA

Predsednik OZS Blaž Cvar z ekipo je na Koroškem obiskal podjetje Ekstera, ki ga je leta 2009 ustanovil Jure Naglič, ki se je z varstvom okolja in ekologijo sicer začel ukvarjati že pred slabimi tridesetimi leti, v časih, ko, kot pravi sam, to še ni bilo tako moderno kot danes.

Podjetje, v katerem je štirinajst zaposlenih, ima vizijo trajnostne usmeritve ravnanja z odpadki različnih vrst, njihovega transporta ter tehnološkega razvoja oziroma posodabljanje tehnologije v panogi. Skozi tehnološki razvoj ter obdelavo in predelavo odpadkov si po kreativni poti prizadeva priti do ponovnih virov surovin. Ob tem pa tudi okolico spodbuja k sodelovanju, ki je po mnenju Nagliča ključno tudi na tem področju.

Njihova prizadevanja so bila že večkrat opažena in tudi nagrajena s priznanji za inovacije. Omenimo naj samo lonček, izdelan iz 100% biorazgradljivih materialov in obnovljivih virov ter inovativne oblike, ki je rezultat povezovanja podjetji Ekstera, O.P.S. Breznik in Fakultete za tehnologijo polimerov, in projekt Krožna forma viva, ki je sklop socialnih projektov, katerih namen je vključitev oseb iz ranljivih skupin v družbo z vključevanjem v proces ustvarjanja forma viv iz izrabljenih industrijskih pripomočkov.

Ob obisku predsednika OZS so spregovorili o ceni električne energije, pomanjkanju delovne sile ter zapleteni in obsežni birokraciji, ki izhaja iz okoljevarstvene zakonodaje.

 

20230713-cvar-ravne-ekstera-320230713-cvar-ravne-ekstera20230713-cvar-ravne-ekstera-220230713-cvar-ravne-ekstera-4