Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
FIT FOR 55

Pobuda »Pripravljeni na 55 (»Fit for 55«)

30. 11. 2023
Avtor: Maja Rigač
FIT FOR 55

Pobuda »Pripravljeni na 55 (»Fit for 55«) prilagaja obstoječo podnebno in energetsko zakonodajo, da bi izpolnila cilj EU - za vsaj 55-odstotno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov do leta 2030. 

 

Revizija direktive o obnovljivi energiji (RED II) je ključna sestavina svežnja "Pripravljeni za 55", katerega cilj je pomagati EU pri doseganju novega cilja – zmanjšanja emisij toplogrednih plinov za vsaj 55%. RED II od EU zahteva, da zagotovi, da bo do leta 2030 vsaj 32 % njene porabe energije izviralo iz obnovljivih virov energije (OVE). Posodobljeni RED II, ki določa tudi dodatne sektorsko specifične cilje in nov cilj EU, da do leta 2030 vsaj 40 % končne porabe energije izvira iz obnovljivih virov energije (OVE). Maja 2022 je Komisija predlagala povečanje cilja OVE na 45 % do leta 2030 kot del predloga REPowerEU.

Več informacij