Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
OBRAMBNI SKLAD EU

Razpisi Evropskega obrambnega sklada tudi za raziskave in razvoj v malih podjetjih

04. 07. 2023
Avtor: Anton Šijanec
OBRAMBNI SKLAD EU
Evropski obrambni sklad je instrument Evropske komisije za podporo raziskavam in razvoju na obrambnem področju. Njegov namen je spodbujanje sodelovanja med podjetji in raziskovalnimi akterji v Evropski uniji in na Norveškem kot pridruženi državi na področju razvoja in raziskav v obrambne namene. Evropski obrambni sklad podpira obrambne projekte v celotnem ciklu raziskav in razvoja, pri čemer se osredotoča na projekte, ki vodijo k najsodobnejšim in interoperabilnim obrambnim rešitvam razvoja zmogljivosti. Poleg tega spodbuja inovacije ter čezmejno sodelovanje malih in srednjih podjetij.

 

Delovni program in prednostne naloge so opredeljeni na podlagi dogovorjenih prednostnih nalog obrambnih zmogljivosti, ki so jih države članice določile v okviru skupne varnostne in obrambne politike ter zlasti v okviru načrta za razvoj zmogljivosti. V obdobju 2021–2027 ima evropski obrambni sklad na voljo 7,953 milijarde evrov, ta proračun pa je razdeljen na dva stebra, in sicer bo 2,651 milijarde evrov namenjenih financiranju skupnih obrambnih raziskav, 5,302 milijarde evrov pa sofinanciranju projektov za razvoj skupnih zmogljivosti.

Skoraj desetina za raziskave in razvoj

Od štiri do osem odstotkov proračuna evropskega obrambnega sklada je namenjenih razvoju ali raziskavam prelomnih tehnologij, ki imajo potencial za ustvarjanje inovacij. Evropski obrambni sklad se v okviru letnih delovnih programov osredotoča na nove izzive za oblikovanje celostnega sodobnega bojevanja na področjih medicinske podpore, kemične, biološke, radiološke in jedrske obrambe, biotehnologije ter človeških dejavnikov, informacijske tehnologije, naprednih pasivnih in aktivnih senzorjev, kibernetske in vesoljske domene. Prav tako se osredotoča na tehnološke raziskave, ki so pomembne za vsa področja obrambnih zmogljivosti in se nanašajo na digitalizacijo, energetsko zagotovitev in zeleni prehod, nove materiale in komponente, prelomne tehnologije ter področja bojevanja za razvoj zmogljivosti kopenskih sistemov, zaščite sil in mobilnosti, zračnih sistemov, zračne in protiraketne obrambe, pomorskih sistemov in sistemov za podvodno bojevanje ter na simulacije in usposabljanje.

LETA 2023 ZA RAZISKAVE, RAZVOJ IN INOVACIJE 1,2 MILIJARDE EVROV

Evropska komisija je 30. marca 2023 sprejela tretji letni delovni program v okviru evropskega obrambnega sklada, v katerem je 1,2 milijarde evrov namenila projektom za skupne raziskave, razvoj in inovacije na obrambnem področju. Z delovnim programom Evropska komisija zagotavlja sredstva za obrambne projekte, usmerjene v razvoj strateških obrambnih zmogljivosti in tehnologij. Uvaja tudi več novih ukrepov za spodbujanje inovacij na obrambnem področju v okviru programa Evropske unije za inovacije na obrambnem področju. Evropska komisija navaja, da se tako zagotavljajo tudi glavni cilji evropskega obrambnega sklada, in sicer spodbujanje zmanjšanja razdrobljenosti naložb v razvoj evropskih obrambnih zmogljivosti, zagotavljanje konkurenčnosti obrambnih naložb in spodbuja nje interoperabilnosti. S sprejetjem tega delovnega programa bo Evropska komisija od začetka uporabe uredbe o evropskem obrambnem skladu maja 2021 vložila v obrambne raziskave in razvoj več kot tri milijarde evrov.

PODPORA NALOŽBAM V EVROPSKE SKUPNE OBRAMBNE RAZISKOVALNE IN RAZVOJNE PROJEKTE

Delovni program za leto 2023 je usmerjen v raziskave obrambnih tehnologij in razvoj zmogljivosti v skladu s prednostnimi nalogami Evropske unije na obrambnem področju, o katerih so se dogovorile države članice in to podrobneje opredelile v strateškem kompasu. Program obravnava 34 vsebinskih tem, strukturiranih v okviru štirih razpisov za zbiranje prijav ter treh razpisov, osredotočenih na prelomne tehnologije ter sodelovanje malih in srednjih podjetij.

Delovni program podpira projekte na kritičnih področjih, kot so obrambne zmogljivosti v vesolju, zmogljivosti za boj proti hipersoničnim raketam in na pomorskem področju razvoj prototipa evropske patruljne korvete. Razpisi vključujejo vsebine, ki se nanašajo na raziskave tehnologij za razvoj nove generacije lovcev, glavnih bojnih tankov, razvoj zmogljivosti za ognjeno podporo ter zagotovitev strateškega zračnega prevoza tovora velikih dimenzij, ki je zelo pomembna zmogljivost za hitro podporo misijam po vsem svetu. Sredstva, namenjena malim in srednje velikim podjetjem ter raziskovalnim organizacijam, so vključena v netematske obrambne razpise raziskav in razvoja. V primerjavi z letom 2022 so se sredstva za ta namen povečala za 50 odstotkov. Delovni program evropskega obrambnega sklada za leto 2023 tudi zagotavlja kontinuiteto financiranja nekaterih pomembnih projektov, ki so se začeli izvajati že v okviru prejšnjih razpisov v letih 2021 in 2022 ter njihovih predhodnikov. Razpisi bodo za predložitev prijav odprti do najpozneje 22. novembra. V povezavi z razpisi bo v Bruslju 28. junija organiziran informativni dan, ki bo nato 29. junija potekal še kot hibridni dogodek.

Informativni dan o razpisih za podjetja

Tudi letos bo organiziran slovenski informativni dan evropskega obrambnega sklada, ki bo 14. septembra na Fakulteti za družbene vede. Namenjen bo slovenski javnosti, zainteresiranim podjetjem in raziskovalnim organizacijam, ki bi želeli sodelovati v razpisih evropskega obrambnega sklada ali pa se z njimi podrobneje seznaniti.

PODPORA PROGRAMU EVROPSKE UNIJE ZA INOVACIJE NA OBRAMBNEM PODROČJU

Evropska komisija želi do leta 2027 ustvariti do dve milijardi evrov naložb v obrambne inovacije. S programom za inovacije na obrambnem področju bo podpirala inovativne podjetnike, zagonska ter mala in srednja podjetja, jim pomagala premagovati tradicionalne vstopne ovire ter jih podpirala pri prodoru na tržišče. Program Evropske unije za inovacije na obrambnem področju postopoma uvaja številne podporne ukrepe za krepitev obrambnega inovacijskega ekosistema. V delovni program evropskega obrambnega sklada za leto 2023 bodo dodane tri nove vrste ukrepov programa Evropske unije za inovacije na obrambnem področju, za izvajanje katerih je namenjenih približno 220 milijonov evrov.

(Vir: Povzeto po reviji Slovenska vojska, maj 2023, z dovoljenjem in na pobudo MORS)

 

 

Preberite tudi: Več o Evropskem obrambnem skladu

Z namenom razvoja inovativne, učinkovite in zmogljive evropske obrambne tehnološko-industrijske baze je na novo vzpostavljen Evropski obrambni sklad. V prihodnjih letih bo (so)financiral številne projekte podjetij in raziskovalnih organizacij, skupno v vrednosti 8 milijard evrov.

Geopolitične spremembe, nestabilnost sosednjih regij EU in nove oblike groženj zahtevajo preudarno in jasno načrtovanje obrambnih zmogljivosti EU in držav članic. Spodbujanje skupnih raziskav in razvoja ter posledično zmanjševanje razdrobljenosti sta za največjo učinkovitost investicij visokega pomena.

Z namenom razvoja evropske obrambne tehnološko-industrijske baze je na novo vzpostavljen Evropski obrambni sklad, ki bo v letih 2021–2027 (so)financiral številne projekte podjetij in raziskovalnih organizacij, ustanovljenih v EU ali na Norveškem, skupno v vrednosti 8 milijard evrov. Tretjina zneska bo namenjena raziskavam, dve tretjini pa razvoju na področju obrambe. Sklopi razpisov bodo objavljeni na letni ravni, medtem ko bo njihova vsebina usklajena s pripadajočim letnim delovnim programom.

Evropski obrambni sklad (so)financira raziskave in razvoj med celotnim razvojnim ciklom, tj. od zgodnjih bazičnih raziskav do certificiranj in optimizacij obrambnih proizvodov ali tehnologij. Posamezni projekti praviloma zajemajo več aktivnosti na pričakovani razvojni časovnici, vendar ne celotnega razvojnega cikla. Delež izhodiščnega financiranja se razlikuje glede na aktivnosti, ki so za posamezen razpis predvidene.

Več o Evropskem obrambnem skladu, razpisi, novice, podpora v nadaljevanju >>>