Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
BAVARSKA

Slovenija krepi svojo prisotnost na Bavarskem

13. 07. 2023
Avtor: Anton Šijanec
BAVARSKA

Slovenski obrtniki in podjetniki so zelo močni na področju dobav delov za vrhunsko avtomobilsko industrijo, ki v dobršnem delu domuje ravno na Bavarskem. Zanje bo zato zanimiva novica o prizadevanjih in možnostih vključitve slovenske avtomobilske industrije v dobaviteljske verige nemške avtomobilske industrije v času zelene in digitalne transformacije. To je bila ena od ključnih tem nedavne gospodarske delegacije MGTŠ v Nemčiji, ki je obiskala tudi Bavarsko. Naša generalna konzulka v Münchnu pa je ob tej priliki delegaciji predstavila tudi idejo za odprtje slovenskega središča, kjer bi na enem mestu povezali konzulat, slovensko turistično in gospodarsko predstavništvo ter prostor za dogodke.

Obisk BMW Group

Med obiskom Nemčije je slovenska delegacija pod vodstvom državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevža Frangeža v Münchnu obiskala podpredsednika BMW Group za vladne zadeve Glennoma Schmidtoma in z njim govoril o možnostih vključitve slovenske avtomobilske industrije v dobaviteljske verige nemškega koncerna v času zelene in digitalne transformacije. Schmidt je pohvalil dosedanje sodelovanje in zanesljivost 40-ih slovenskih dobaviteljev, ki razvijajo in izdelujejo zahtevne komponente za zgornji del BMW-jeve modelske palete, odprti pa ostajajo za krepitev sodelovanja in za slovenske inovacije. Med drugim so na sestanku govorili tudi o možnem povezovanju na področju zagonskih in hitro rastočih podjetij.

Poleg BMW tudi Porsche, Mercedes-Benz in druga velika nemška podjetja

BMW ima tako kot Porsche, Mercedes-Benz Group in druga velika nemška podjetja svoje podjetniške pospeševalnike in sklade tveganega kapitala, ki so lahko odličen partner za slovenska podjetja. »Partnerjem v BMW smo predstavili strateške ambicije Slovenije za preobrazbo naše avtomobilske industrije in zagonskega ekosistema. BMW pa nam je predstavil svojo zeleno in razvojno strategijo, da bomo lahko še bolje vključevali slovenske inovacijske in proizvodne potenciale v njihove načrte,« je povedal državni sekretar Matevž Frangež.

Slovenija na Bavarsko izvozi za dobro četrtino gospodarske menjave z Nemčijo

Slovenska delegacija se je na bilateralnem srečanju sestala tudi z Georgom Schmidtom iz bavarskega Ministrstva za gospodarstvo, deželni razvoj in energijo. Državni sekretar Frangež je na srečanju izpostavil željo, da se spodbudi večja prisotnost bavarskega industrijskega, zagonskega in finančnega ekosistema v Sloveniji, še posebej za okrepitev razvojnih in inovacijskih aktivnosti. S sogovorniki so se dogovorili za pripravo načrta tehnologij in inovacij, ki bo omogočil konkretno razvojno povezovanje podjetij, pa tudi za dvostranske poslovne (angleško business to business - B2B) pogovore avtomobilskega sektorja ob letošnji mednarodni avtomobilski razstavi IAA, ki bo septembra v Münchnu. Slovenija sicer na Bavarsko izvozi za dobro četrtino gospodarske menjave z Nemčijo. Nemški sogovorniki so izpostavili, da je Slovenija med redkimi državami, ki imajo močan presežek v trgovinski menjavi z Bavarsko, saj izvoz dosega 2,228 milijarde evrov in uvoz 1,128 milijarde evrov. Glede na leto 2021 je bila lani zabeležena skoraj 35-odstotna rast blagovne menjave. Z nemškimi kolegi bomo pogovore nadaljevali novembra, ko bo v Ljubljani zasedala Slovensko-bavarska mešana komisija.

Sodelovanje in vključevanje slovenskih zagonskih podjetij ter raziskovalnih institucij

Slovenska delegacija je obiskala tudi UnternehmenTUM, osrednje inovacijsko središče za zagonska podjetja, ki povezuje obe münchenski univerzi, industrijo in številne sklade tveganega kapitala. Z dr. Helmutom Schönenbergerjem, direktorjem UnternehmenTUM, je državni sekretar Matevž Frangež iskal možnosti medsebojnega sodelovanja, vključevanja slovenskih zagonskih podjetij in raziskovalnih institucij ter govoril o povezovanju slovenskih inovacij v industrijske verige na Bavarskem. Z UnternehmenTUM imamo sicer dogovorjen tudi skupni projekt MobilitySlovenia, ki je namenjen povezovanju nemških in slovenskih idej, podjetij in industrije o trajnostni mobilnosti.

Slovenska delegacija si je ogledala še središče kreativnih in zagonskih industrij Werkviertel Mitte, ki je odličen primer revitalizacije nekdanjega industrijskega kompleksa. Delegacija je obiskala tudi pospeševalnik InsurTech in CDTM, center za digitalne tehnologije in management.

SPS za novi pospeševalnik za zagonska podjetja na Bavarskem

Maja Vidovič Tomanič, direktorica Slovenskega podjetniškega sklada, je ob tem napovedala močnejše povezovanje slovenskega okolja za zagonska podjetja z bavarskim: »Slovenski podjetniški sklad v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport načrtuje nove sklade tveganega kapitala, kjer želimo z javnimi sredstvi spodbuditi tudi mednarodni zasebni kapital za vlaganja v slovenska prebojna podjetja. V Münchnu je velika prisotnost tveganega kapitala, zato je tukaj veliko priložnosti za naša podjetja. S partnerji smo začrtali tudi možnosti za zagon novega pospeševalnika za start-upe na Bavarskem.«

Slovensko središče na bavarskem s podporo generalne konzulke

Intenziven obisk slovenske delegacije v Baden-Wurtembergu in na Bavarskem je odlično organizirala generalna konzulka Slovenija v Münchnu Maša Šiftar. Delegaciji je predstavila idejo za odprtje slovenskega središča, kjer bi na enem mestu povezali konzulat, slovensko turistično in gospodarsko predstavništvo ter prostor za dogodke. »Na Bavarskem živi tudi močna slovenska skupnost, pripravljena pomagati Sloveniji pri gospodarskem preboju v sodelovanju z bavarskim gospodarstvom. Tukaj je toliko priložnosti za inoviranje novih tehnologij, da mora Slovenija okrepiti svojo prisotnost, Bavarska pa je tudi odlična odskočna deska za prodor na globalni trg,« je povedala generalna konzulka Maša Šiftar.

Vir: MGTŠ