Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
DIGITALIZACIJA IN ZELENI PREHOD

Uspešna delegacija s področja naprednih tehnologij v Dubaju

23. 03. 2023
Avtor: Anton Šijanec
DIGITALIZACIJA IN ZELENI PREHOD
Marca se je v Dubaju mudila delegacija slovenskih podjetij, ki se je na slovenskem paviljonu v Dubaj Expo City udeležila mednarodne konference na temo naprednih digitalnih tehnologij. Ob tej priložnosti je bilo vzpostavljeno regionalno stičišče naprednih digitalnih tehnologij za predstavitev in pozicioniranje slovenskih podjetij v MENA regiji, Afriki ter na azijskih trgih.

 

Konferenca je med slovenskimi in tujimi podjetji doživela izjemen odziv, kar obeta velik poslovni potencial za sodelovanje naših podjetij v regiji.

 

Po zaključku svetovne razstave EXPO 2020 Dubaj je bila to prva v seriji poslovnih aktivnosti slovenskega gospodarstva na tem trgu. S tem tudi paviljon Slovenije dobiva močno vsebinsko zasnovo, s katero bo celotnemu slovenskemu gospodarstvu omogočen boljši dostop in širjenje poslovanja na tem trgu. ZAE so ena od vodilnih sil na področju digitalnih tehnologij, zato je še toliko bolj pomembno, da se naše inovativne in napredne rešitve ustrezno predstavijo na tem trgu in s tem ustvarijo močno dodano vrednost za celotno slovensko gospodarstvo.

 

Slovenija se je že v času EXPO 2020 regionalno pozicionirala kot "pionirska država" na področju naprednih digitalnih tehnologij v MENA regiji. Mednarodni dogodki, ki so bili organizirani na temo naprednih digitalnih tehnologij (umetne inteligence, blockchaina, interneta stvari, velepodatkov) so temeljili na predstavitvah tako slovenskih podjetij, kot tudi predstavnikov in zagovornikov teh tehnologij v regiji. 

 

Slovenija je tako za potrebe EXPO 2020 kot prva država na svetu izdala t. i. "nezamenljivi žeton" NFT, inovativno storitev trženja izdelkov podjetij z digitaliziranim industrijskim dizajnom v 3D predstavitvi ter turističnih destinacij. Tovrsten inovativen način trženja slovenske industrije z digitalno prezentacijo se razvija tudi naprej s pomočjo tehnologij navidezne in obogatene resničnosti skozi t. i. digitalne dvojčke (v svetu danes uporabljen termin "Metaverse" z napredno digitalno tehnologijo t. i. Web 3.0).

 

S temi tehnologijami je mogoče hitreje in učinkoviteje doseči cilje zelenega prehoda in trajnostnega razvoja, kar je pomembno tudi v luči promocije in pozicioniranja Slovenije kot trajnostne in zelene države, ki se bo v tej luči predstavila tudi na prihajajočem COP28 konec novembra 2023 v Dubaju.

 

To je bil prvi v nizu poslovnih dogodkov, ki jih bo Slovenija organizirala v sklopu regionalnega stičišča za napredne digitalne tehnologije v Dubaju v letošnjem letu. Organizatorji gospodarske delegacije so bili Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Javna agencija SPIRIT Slovenija in Gospodarska zbornica Slovenije.

 

Vir: SPIRIT Slovenija

 

Preberite tudi