Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
KRIPTOVALUTE

Veliki fantje prihajajo na trg kriptovalut

13. 07. 2023
Avtor: OZS
KRIPTOVALUTE

Kripto trg v letošnjem letu doživlja zgodovinske mejnike. Sprejemanje med tradicionalnimi finančnimi institucijami je namreč v izjemnem porastu. V preteklem mesecu dni so se na trg vključili veliki igralci, kot so BlackRock, Fidelity in drugi, ki so izrazili interes za izdajo Exchange-Traded Fund (ETF) skladov na ceno Bitcoina. To odpira vrata regulaciji in pritoku povsem svežega kapitala na kripto trg.

V začetku meseca junija je sicer kripto trg najprej doživel velik pretres. Ameriški nadzorni organ SEC je namreč vložil tožbo proti borzama Binance US in Coinbase, s čimer je trgu sporočil, da bo moral igrati po »njihovih« pravilih. Tožbi sta kratkoročno povzročili pretres na trgih in kratkoročno znižanje vrednosti, a je že nekaj dni zatem trg postopoma okreval.

ETF sklad na kriptovalute bi končno omogočil vlaganje v ta trg tudi tradicionalnim finančnim institucijam.

 

Tožbe so v resnici pozitivne, saj pomenijo prvi premik kritpo trgov proti regulaciji. Zanimivo je to, da je s 1. junijem letošnjega leta Kitajska preko Hong Konga vzpostavila in odprla trgovanje s kriptovalutami za državljane Kitajske, ki so imeli v zadnjih letih prepoved investiranja na ta trg. In ne samo investiranje v kriptovalute, Kitajska je v juniju uradno dovolila tudi nastanek dveh ETF skladov, ki sledita ceni največjih kriptovalut na svetu – Bitcoinu in Etheremu.

Ker so pohiteli Kitajci, so se tako že v sredini meseca junija pričeli oglašati največji ameriški upravljalci premoženja na svetu – Black Rock, Fidelity, Vanguard in ostali – ki so vsi po vrsti vlagali dokumente za izdajo ETF sklada, ki bi sledil ceni Bitcoina. Zdaj tako obstaja velika verjetnost, da bomo končno tudi v Ameriki in EU dobili prvi ETF, ki bi zasledoval gibanje cen kriptovalut. To pa seveda odpira povsem nove možnosti pritoka velike količine kapitala na omenjeni trg.

ETF sklad za Bitcoin in potencialni vpliv na trg

ETF skladi in njihov pomen: Exchange-Traded Fund (ETF) skladi so zelo priljubljeni naložbeni skladi, ki so kot delnice in kotirajo na borzi. ETF skladi omogočajo vlagateljem, da pridobijo izpostavljenost do določenega sredstva ali indeksa, kot je na primer Bitcoin. Vlagatelji lahko enostavno trgujejo z ETF skladom na borzi, kar omogoča likvidnost in razpršitev tveganja. Uvedba ETF sklada na Bitcoin bo zagotovo prinesla večjo dostopnost in privabila tradicionalne vlagatelje v svet kriptovalut.

Interes velikih finančnih institucij, kot so BlackRock in Fidelity, za vstop na kripto trg kaže na to, da ta trg postaja vedno bolj privlačen in dozoreva. Veliki igralci prinašajo s seboj obsežne vire, izkušnje in vzpostavljene odnose z institucionalnimi vlagatelji. Njihova udeležba bi lahko pripomogla k večji likvidnosti, preglednosti in zaupanju na kripto trgu ter privabila nova sredstva.

Če primerjamo različne naložbene razrede – nepremičnine, obveznice, delnice, plemenite kovine in kriptovalute – lahko ugotovimo, da je delež investicij v kripto trgih še vedno izrazito majhen v primerjavi z deležem investiranega kapitala v preostale naložbene razrede.

 

Uvedba prvega ETF sklada na Bitcoin bi lahko imela več pozitivnih učinkov na trg kriptovalut. Prvič, to bi lahko prineslo večjo stabilnost in zmanjšalo volatilnost cene Bitcoina. Večji kapitalski pritok in likvidnost bi lahko uravnotežila tržna nihanja ter zmanjšala vpliv obstoječih velikih igralcev oziroma »kitov«. Drugič, institucionalni vlagatelji, ki vstopajo na trg preko ETF skladov, bi lahko prinesli večjo zaupanje v kriptovalute in spodbudili širšo sprejetost med tako imenovanimi »mainstream« vlagatelji.

Trg je očitno pred regulacijo

Prihod velikih igralcev na kripto trg, predvsem prek ETF skladov, odpira tudi razpravo o regulaciji. Regulativni organi bodo morali prilagoditi obstoječe predpise in smernice, da bodo lahko upravljali z institucionalnim vlaganjem v kriptovalute. To vključuje nadzorovanje preprečevanja pranja denarja, varovanje strank, preglednost trgov in zagotavljanje načela enakosti vseh vlagateljev na trgu. Regulacija bi lahko prinesla večjo varnost za vlagatelje, vendar pa lahko hkrati omeji določene značilnosti decentraliziranih kriptovalut.

Kljub potencialnim koristim pritoka institucionalnega kapitala in regulacije obstajajo tudi izzivi, s katerimi se bo moral kripto trg soočiti. Ena od teh je vprašanje centralizacije, saj vstop velikih institucionalnih igralcev prinaša večjo koncentracijo moči in vpliva. Prav tako obstaja nevarnost, da bi se kripto trg preveč prilagodil tradicionalnim finančnim institucijam in izgubil svoje temeljne značilnosti decentralizacije in svobode.

Regulacija ni nujno slaba, saj bo s trga kriptovalut izbrisala slabe prakse, tako imenovane »ponzijeve« sheme in pranje denarja ter z njimi povezane goljufije.

 

Zelo pomembno je, da razumemo, da je prihod velikih igralcev in uvedba ETF sklada na Bitcoin pomemben korak za nadaljnji razvoj trga kriptovalut. Ta trend kaže na naraščajočo institucionalno sprejetost in možnost večje stabilnosti ter likvidnosti na trgu. Kljub temu pa je treba biti pozoren na izzive, ki jih prinaša ta razvoj, in zagotoviti, da se ohranjajo ključne značilnosti kripto sveta, kot sta decentralizacija in inovacija.

Kriptovalute so še vedno tvegana naložba, a tveganja se da dobro kontrolirati s primerno razpršitvijo

Kriptovalute so v osnovi še vedno digitalna sredstva, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov. Njihova prednost je decentraliziran in transparenten sistem, ki omogoča hitre in poceni transakcije. Vendar pa so kriptovalute tudi zelo volatilne in izpostavljene različnim tveganjem, kot so regulativna tveganja, varnostne grožnje in visoka nestanovitnost cen.

Če se odločite za vlaganje v kriptovalute, je priporočljivo, da zanje namenite le manjši del svojega portfelja, ki ga lahko tvegate. A prav tako, kot je pomembno, da v ta trg ne namenite svojega celotnega kapitala, ki je namenjen investiranju, je pomembno tudi to, da v ta trg vsekakor investirate vsaj del premoženja. Kripto trg bo ob regulaciji postal zanimiv za veliko večje količine kapitala, kot ga premore danes, kar mu daje lepo perspektivo za prihodnjo rast.

Najboljša metoda za obvladovanje tveganj pri investiranju je še vedno primerna razpršitev.

 

Pri razporeditvi investicij je ključnega pomena prilagoditev portfelja glede na vaš osebni odnos do tveganja in predvsem glede na vaš naložbeni cilj. Bolj tvegane naložbe, kot so kriptovalute, naj predstavljajo manjši delež portfelja, medtem ko večino sredstev razporedite v bolj stabilne naložbe, kot so zlato, delnice in ETF skladi. Ne pozabite tudi na redno pregledovanje in prilagajanje svojega portfelja glede na spremembe na trgih ter na vaše osebne cilje.

Investiranje je vedno povezano s tveganjem, zato je pomembno, da razumete, da pretekla uspešnost naložb ni zagotovilo za prihodnje donose. Če niste prepričani glede svojih naložbenih odločitev, se posvetujte s finančnim svetovalcem, ki vam bo pomagal pri oblikovanju pravega portfelja glede na vaše potrebe in cilje.

Investiranje in razpršitev med kriptovalute, plemenite kovine (zlato) ter delnice in ETF sklade lahko prinesejo donosnost ob ustrezni ravni varnosti. Pomembno je, da ste pozorni na raznolikost svojega portfelja ter spremljate trg, gospodarske trende, geopolitične premike in cikle. S pravim pristopom in raziskavo lahko vsekakor dosežete svoje naložbene cilje in s primerno razpršitvijo zmanjšate tveganje.

 

Članek avtorja Matjaža Štamulaka, neodvisnega finančnega svetovalca in predavatelja (www.cresus.si), je bil objavljen v reviji Obrtnik podjetnik.