Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
POSOJILA ZA MSP

Vlada z 20 milijoni evrov dokapitalizirala javni sklad za podjetništvo

04. 07. 2023
Avtor: Mira Črešnar
POSOJILA ZA MSP

 

Vlada bo Javni sklad RS za podjetništvo dokapitalizirala z 20 milijoni evrov. Sredstva bodo namenjena za posojila mikro, malim in srednje velikim podjetjem za zagotavljanje njihove likvidnosti v luči posledic energetske krize.

Odločitev o povečanju namenskega premoženja sklada je vlada sprejela na današnji seji odbora za gospodarstvo, ki sta se ga udeležila tudi član kolegija predsednika OZS Franc Vesel ter svetovalec pri OZS Dušan Bavec. Kot so sporočili z vladnega urada za komuniciranje, bodo sklad z 10 milijoni evrov dokapitalizirali letos, še z 10 milijoni evrov pa prihodnje leto.

Sklad bo namenska sredstva namenil za izvajanje finančnih produktov za mikro, mala in srednje velika podjetja. Uporabil jih bo za izvajanje finančnih produktov skladno z zakonom o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize in programom izvajanja finančnih spodbud ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

"Načrtovane so finančne spodbude v obliki posojil za zagotavljanje likvidnih sredstev za mikro, mala in srednje velika podjetja," so zapisali na vladi.

Na seji odbora so potrdili tudi dopolnjen letošnji poslovni in finančni načrt sklada za podjetništvo. Spremembe se po pojasnilih vlade nanašajo na spremembo prvotno načrtovanega ukrepa posebne spodbude za mlada podjetja za trajnostni razvoj, ki se ga nadomesti z izvedbo ukrepa posebnih spodbud za mikro podjetja v lesarstvu.

Načrtovano je tudi izvajanje aktivnosti za pripravo na izvajanje ukrepov, ki bodo financirane iz sredstev finančne perspektive 2021-2027.

Kot so še pojasnili na vladnem uradu za komuniciranje, se spremembe bistveno ne odražajo v načrtovani višini odobrenih sredstev in številu podprtih podjetjih, zato ostaja načrt kljub spremembam in dopolnitvam odobriti približno 122 milijonov evrov finančnih in vsebinskih spodbud in podpreti predvidoma 2330 projektov.

 

Vir: STA