Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Poziv obrtnikov in podjetnikov k oblikovanju PKP4

26. MAJ 2020  |   Mira Črešnar

Posledice epidemije so za gospodarstvo katastrofalne. Večina obrtnikov in podjetnikov se namreč sooča s pomanjkanjem dela in upadom naročil, zato si želijo, da vlada podaljša ukrep čakanja na delo za vse prizadete panoge. Člani Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (UO OZS) so zato na današnji seji sklenili, da si bodo prizadevali za oblikovanje četrtega protikoronskega paketa, s katerim naj vlada pomaga vsem prizadetim panogam.

»Ukrep čakanja na delo je izjemno pomemben, saj dela v številnih panogah ni in ga še nekaj časa ne bo. S terena vsak dan prihajajo informacije, da bodo s tem ukrepom lahko zadržali zaposlene in ohranili delovna mesta. Zato smo v naših amandmajih na PKP3 vlado ponovno pozvali, da naj ukrep čakanja na delo velja za vse prizadete panoge in ne le za mesec junij,« je na seji poudaril predsednik OZS Branko Meh.

Obrtniki in podjetniki so obenem pričakovali, da bo vlada v PKP3 vključila pobudo zbornice, da se reši  problem najemnin za poslovne prostore v zasebni lasti. Na problem najemnin smo v OZS opozarjali že pri oblikovanju prvih dveh protikoronskih paketov. Zaradi likvidnostnih težav pa so obrtniki in podjetniki na današnji seji opozorili tudi na nezmožnost izplačevanja regresov. OZS je zato vladi ponovno predlagala možnost podaljšanja roka za izplačilo regresa ali pa naj letošnji regres pokrije država. Predsednik OOZ Maribor Aleš Pulko pa je dejal, da tudi v poletnih mesecih dela ne bo dovolj za vse. »Vladi moramo povedati, da je treba narediti korak naprej. PKP4 mora reševati težave zmanjšanega obsega dela in likvidnosti,« je še dejal Pulko, ki je ukrep čakanja na delo označil za zelo koristnega.

Zaradi epidemije koronavirusa se s pomanjkanjem dela in upadom naročil soočajo tudi avtobusni prevozniki, izvajalci gostinskih storitev, vključno s cateringom, slaščičarstvom, turistični vodniki, organizatorji dogodkov, postavljavci šotorov, fotografi, kozmetiki, šivilje, čevljarji in kemični čistilci. Upad naročil je tako velik, da ukrep subvencioniranega delovnega časa za mnoge ne bo zadostna rešitev. Člani UO OZS so zato danes predlagali, naj vlada oblikuje četrti protikoronski paket in v njem poskrbi za vse tiste panoge, ki jih PKP3 ne naslavlja. 

Boni naj veljajo tudi za gostinsko ponudbo, znižanje DDV tudi za ostale panoge

Tudi gostinci niso zadovoljni z ukrepi v PKP3. »Razočarani smo, saj vlada ni upoštevala našega predloga za znižanje DDV na 7 % za vse storitve v turizmu za leti 2020 in 2021, prav tako ni ugodila naši zahtevi, da bi turistični boni veljali tudi za gostinsko ponudbo,« je na seji med drugim poudaril predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar. Sekcija je skupaj z ostalimi turističnimi in gostinskimi združenji na vlado oz. MGRT naslovila 34 predlogov, a je bila po besedah Cvara upoštevana zgolj peščica. Sekcija se hkrati strinja, da bi morala vlada podaljšati ukrep čakanja na delo. »Panogi moramo čim prej pomagati, kasnejša sanacija bo precej težja in dražja,« je še poudaril Cvar.

OZS je vladi predlagala, da v PKP3 vključi tudi znižanje stopnje DDV na 9,5 % za kozmetične in pedikerske storitve, fotografsko dejavnost, dejavnosti za nego telesa, kemičnega čiščenja in pranja, šivanja izdelkov po meri in izdelavo čevljev. Vlada žal tega predloga ni upoštevala.

Na seji so razpravljali tudi o aktivnostih sekcije za promet pri OZS. Člani UO OZS so sklenili, da podpirajo sekcijo v njenih prizadevanjih. Peter Pišek, predsednik sekcije za promet pri OZS, pa je obenem poudaril, da bodo prevozniki skušali svoje zahteve uresničiti z dialogom.

Preberite tudi:

Pišite nam