Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Predlagan "javni seznam" izvajalcev pedikerske dejavnosti ni usklajen z zakonodajalcem

19. NOVEMBER 2019  |   Vlasta Markoja

Predlagan »javni seznam« formalne usposobljenosti in izkušenj izvajalcev pedikerske dejavnosti ni usklajen z zakonodajalcem

 

Članice sekcije kozmetikov so nas konec leta opozorile na objavljen Razpis za uvrstitev v javni seznam formalne usposobljenosti in izkušenj izvajalcev pedikerske dejavnosti, ki ga je objavila VIST Visoka šola za storitve. Zato je sekcija pristojno ministrstvo  zaprosila za  uradno pojasnilo glede objave Razpisa VIST.

 

Sekcija je od Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo prejela mnenje, da je s strani VIST predlagan »javni seznam« neusklajen z zakonodajalcem, prav tako ministrstvu ni znana zakonska podlaga na podlagi katere bi lahko Vist vodila tak javni seznam. Na koncu pa so dodali še mnenje, da je za potrošnika takšna objava lahko zelo zavajajoča.  

 

Ministrstvo je še opozorilo, da je pedikerska dejavnost regulirana z Obrtnim zakonom, ki je v pristojnosti MGRT. Za opravljanje pedikerske dejavnosti je potrebno pridobiti obrtno dovoljenje, izpolnjevanje pogojev za pridobitev obrtnega dovoljenja ugotavlja OZS po postopku, ki je določen v pravilniku o postopku izdaje obrtnega dovoljenja.

 

Posebej opozarjamo, da so zneski za vpis, za izdajo potrdil in preverjanje izobrazbe zelo visoki, celo po dveh letih je potrebno podaljšanje vpisa itd … .

Tako znaša račun za začetek postopka za vpis 150€+DDV. Nato poteka postopek odločitve in sicer navajajo pregled  dokazil o usposobljenosti … v primeru pozitivne odločitve VIST izstavi račun za vpis v višini 250€+DDV za obdobje 2 let, ki zajema vpis in šest ažuriranj, cena vsake dodatne spremembe je 50€+DDV. Dodatno navajajo, da imajo diplomantke VIST poseben popust v višini 50€+DDV za vsako fazo. Predvidena cena za podaljšanje vpisa za naslednje dve leti je 200€+DDV.

 

Sekcija kozmetikov pri OZS meni, da je nedopustno da, lahko nekdo zahteva visoke zneske za vpis v nek javni seznam, ki po mnenju pristojnega ministrstva nima zakonske podlage.

 

 

 

 

Preberite tudi:

Pišite nam