Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
POKLICNE KVALIFIKACIJE

Predlog novele zakona o priznavanju poklicnih kvalifikacij za regulirane poklice

31. 03. 2023
Avtor: Maja Rigač
POKLICNE KVALIFIKACIJE

Glavni cilj predloga novele zakona je uskladitev zakona z evropsko zakonodajo, in sicer direktivo, ki uvaja splošna pravila za izvedbo ocene sorazmernosti pred sprejetjem zakonov ali drugih predpisov, ki urejajo dostop do reguliranih poklicev ali njihovega opravljanja. S prenosom direktive Slovenija sledi ciljem EU, s katerimi želi zagotoviti večjo jasnost, objektivnost, preglednost in primerljivost reguliranja dostopa do in opravljanje poklicev, z uvedbo enotnih meril za oceno sorazmernosti, da bi se preprečila nadaljnja obremenitev in razdrobljenost notranjega trga. Ključni cilj predloga novele zakona je preprečevanje sprejetja nesorazmernih ukrepov, ki bi povzročili regulativna in upravna bremena.

 

Predlog novele zakona določa izjemo od zahteve za oceno sorazmernosti, kadar se posebne zahteve v zvezi z regulacijo zadevnega poklica določijo v ločenem aktu EU, ki državam članicam ne prepušča izbire glede točno določenega načina prenosa v nacionalno zakonodajo. Uvaja se tudi obveznost izvedbe predhodnega preskusa sorazmernosti in primernosti predpisov za zagotovitev uresničitve zastavljenega cilja za spremembe obstoječih predpisov (do sedaj le za uvedbo novih predpisov). Jasno se tudi določa zahteva, da mora biti obseg ocene sprememb obstoječih predpisov sorazmeren z naravo, vsebino in učinkom teh predpisov ter vzpostavlja mehanizem za zagotavljanje učinkovitosti pravila o objektivni in neodvisni oceni sorazmernosti predpisov. Nacionalni koordinator in resorno ministrstvo bosta po novem podala mnenje glede objektivnosti in neodvisnosti testa sorazmernosti, ki bo obvezna sestavina predloga novega ali spremenjenega predpisa.

 

Predlog novele zakona tudi določa, da se zagotovi sistematičen in reden pregled sorazmernosti novih ali spremenjenih predpisov, ki omejujejo dostop do reguliranih poklicev ali njihovo opravljanje, po njihovem sprejetju. Po novem bo resorno ministrstvo pred sprejetjem novih ali spremenjenih predpisov v predlogu predpisa predstavilo tudi pregled skladnosti z načelom sorazmernosti glede na morebiten razvoj od zadnje uvedbe ali spremembe predpisa.

Vir: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti