Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Predlog OZS za pomoč podjetjem zaradi visokih cen energentov

09. 12. 2021
Avtor: Maja Rigač

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je danes pozvala ministra za infrastrukturo in ministra za gospodarstvo, da nemudoma ukrepata in pomagata podjetjem zajeziti obdobje krize zaradi enormnega dviga cen energentov.

 

Dvig cen energentov (zlasti elektrike) je prizadel celo Evropo, v času, ko se podjetja še vedno ukvarjajo z nestabilno situacijo, povezano s COVID-19, je to zanje nepredviden dodaten šok. Zato opozarjamo, da mikro in mala podjetja takšnega dviga cen ne bodo prenesla, saj tako velikega dviga cen ne morejo v kratkem obdobju preleviti v cene storitev in proizvodov.

 

Naši člani nas opozarjajo, da od ponudnikov energentov (zlasti elektrike) dobivajo nove pogodbe, kjer so soočeni tudi s 100-200% povečanjem cen energentov. Predlagamo da, država pomaga tam kjer lahko, predvsem v smislu da za krajše obdobje, dokler se razmere ne umirijo, zagotovi ustrezne subvencije (podpiramo model GZS za vzpostavitev posebne sheme za prizadeta podjetja), hkrati pa pri ponudnikih skuša zagotoviti krajše roke vezave, vsaj dokler na trgu divja popolna nestabilnost. Na OZS se nam zdi ključno, da bodo pomoči deležna vsa podjetja, ne le nekaj večjih v energetsko intenzivnih panogah.