Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Predlog Zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije COVID-19

18. JUNIJ 2021  |   Maja Rigač

Vlada je 17.6.2021 določila besedilo predloga Zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covid-19 v vrednosti 243,5 milijonov evrov, ter ga poslala v sprejetje Državnemu zboru Republike Slovenije po nujnem postopku. Z zakonom se določajo začasni ukrepi za pomoč pri omilitvi in odpravi posledic epidemije na najbolj prizadetih področjih gospodarstva, še posebej na področju turizma in gostinstva, industrije srečanj in dogodkov ter na področju športa in kulture.

Interventni zakon je primarno usmerjen na področje turizma in gostinstva, industrije srečanj, športa in kulture, kjer zagotavlja državno pomoč v obliki financiranja regresa za letni dopust v višini 1.024 evrov na zaposlenega, povračila stroškov industriji srečanj ter denarnega povračila v višini 25 % upravičenih stroškov filmski in avdiovizualni industriji. Uvedeni so tudi novi boni, v vrednosti 192,2 milijona evrov, namenjeni izboljšanju gospodarskega položaja na področju potrošnje v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi. Prejeli jih bodo vsi državljani in sicer odrasli v višini 100 evrov, mladoletne osebe pa v višini 50 evrov. Hkrati so se spremenili tudi pogoji za unovčenje lanskih turističnih bonov na način, da jih državljani lahko unovčijo tudi pri sezonskih ponudnikih namestitev in pri tistih, ki so svoja vrata odprla v letošnjem letu.

 

Imetnike pravice za vodo za namen kopališč vlada oprošča plačila povračila za prvo polovico tega leta, saj so bila kopališča večino časa zaprta, nekaj časa pa so bila na voljo zgolj gostom namestitvenih kapacitet, v okviru katerih nekatera kopališča delujejo. Do pomoči bodo upravičeni tudi upravljalci žičniških naprav, ki jim bo pripadlo povračilo izpada prihodkov od prodanih vozovnic v višini 40 % in fiksna nadomestila za nova smučišča med 500 in 1.600 evrov.

 

V interventni zakon je vključen tudi 20 milijonov evrov vreden ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa za zaposlene za obdobje od 1. julija do 30. septembra letos, z možnostjo podaljšanja do konca leta.

 

Predloženi interventni zakon zajema tudi podaljšanja nekaterih ukrepov, kjer ni finančnih posledic.

 

Vir: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

 

Besedilo predloga zakona

 

Preberite tudi:

Pišite nam