Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
novica

Predlog zakona o omejevanju porabe alkohola nov udarec za gostince in organizatorje javnih prireditev

16. MAJ 2017  |   Mira Črešnar

Gostinci ostro nasprotujejo pridobivanju novih dovoljenj za prodajo alkohola organizatorjem vseh javnih prireditev, kar predvideva predlog zakona o omejevanju porabe alkohola, ki ga je sprejel Odbor DZ za zdravje, čeprav ga Vlada ni podprla. Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) opozarja, da predlog prinaša dodatne birokratske ovire in nepotrebne stroške za organizatorje javnih prireditev.

 

Do sedaj za nešportne prireditve (živa glasba, kulturne prireditve, veselice, koncerte, modne revije) ni bilo potrebno pridobiti posebnih dovoljenj za prodajo alkohola na javnih prireditvah. Predlog zakona pa predvideva nova dovoljenja za organizatorje nešportnih prireditev, kar pomeni oviranje proste gospodarske pobude in nepotrebno birokracijo ter dodatne stroške, ki jih do sedaj ni bilo. 

 

Razprava o prodaji alkohola na športnih prireditvah se je zlorabila z namenom zaostritve prodaje alkohola na javnih prireditvah. Popolnoma nesprejemljivo je dodatno administrativno in finančno obremenjevanje z novimi pristojbinami, katerih višina bo določena glede na najvišje število udeležencev. Upravna enota bo po novem organizatorju oziroma gostincu lahko odvzela celo dovoljenje za prodajo alkohola na javnih prireditvah za tri ali šest mesecev. V Sekciji se sprašujemo, ali se resorno ministrstvo sploh zaveda posledic. Sporno pa se nam zdi tudi to, da dovoljenja veljajo zgolj za 12 mesecev, kar pomeni vsakoletne dodatne stroške. 

 

Sekcija odločno nasprotuje ekskluzivnemu podeljevanju dovoljenj za prodajo alkoholnih pijač organizatorjem športnih prireditev, saj to pomeni nelojalno konkurenco in diskriminatorno obravnavo. Mnenje sekcije je, da je omilitev obstoječega zakona možna le na način, da se vsem registriranim gostincem dovoli prodaja določene vrste alkohola na športnih javnih prireditvah.

 

Ob tem naj poudarimo, da so razna društva (zaradi davčne zakonodaje) lahko izjeme pri izdaji računov in posledično jim zato, pod določenimi pogoji, ni potrebno uporabljati davčnih blagajn. Ta izjema že sedaj pomeni nelojalno konkurenco gostincem, zato smo Ministrstvu za finance že posredovali predlog za spremembo davčne zakonodaje.

Preberite tudi:

Pišite nam