Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
GOSPODARSKA DIPLOMACIJA

Predstavitev gospodarske diplomacije na OZS

15. 03. 2024
Avtor: Anton Šijanec
GOSPODARSKA DIPLOMACIJA

Predstavniki Ministrstva za zunanje in evropske zadeve so predstavnikom slovenskih obrtnikov in podjetnikov predstavili gospodarsko diplomacijo. Promocija diplomatske podpore poslovanju poteka v nizu sistemskega spodbujanja internacionalizacije slovenskih podjetij tudi preko mreže naše stanovske organizacije.

V okviru rednega srečanja v organizaciji Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije je generalni direktor Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo dr. Slobodan Šešum nagovoril vodstvo OZS, njene strokovne sodelavce in svetovalce, sekretarje strokovnih sekcij ter direktorje in sekretarje območnih zbornic.

Pri internacionalizaciji uporabite gospodarsko diplomacijo

Predstavil je podporo gospodarske diplomacije slovenskim obrtnikom pri širitvi poslovanja na tuje trge in opisal načine delovanja gospodarske diplomacije, povezanost z mrežo diplomatsko-konzularnih predstavništev, konkretne primere podpore podjetjem preko poslovnega gospodarskega sklada in dobre prakse pri internacionalizaciji slovenskih podjetij v tujini.

Dr. Šešum je udeležencem pojasnil dosedanje aktivnosti ministrstva za krepitev gospodarskega sodelovanja Slovenije s tujino in predstavil prihodnje načrte. V tej luči je povabil podjetja k sodelovanju pri načrtovanih obiskih na visoki ravni, ki jih bo spremljala poslovna delegacija, in mednarodne poslovne dogodke, ki prav tako lahko pomenijo poslovno priložnost za podjetja.

Generalni direktor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Danijel Lamperger je predstavil dosedanje aktivno sodelovanje z gospodarsko diplomacijo tako v Sloveniji kot v tujini in izpostavil interes obrtnikov za širitev poslovanja na mednarodne trge.

V razpravi je bilo predlaganih precej možnosti za sodelovanje, tudi preko promocijskih dogodkov v Sloveniji pri mednarodni promociji evropske prestolnice kulture GO! 2025. Izpostavljenih je bilo precej dobrih praks pri poslovnih aktivnostih obrtnikov v zamejstvu in priložnosti, s katerimi bi lahko podjetja dosegla boljšo prepoznavnost na ključnih trgih s pomočjo mreže diplomatsko-konzularnih predstavništev Slovenije. Nazadnje so tovrstni pogovori s podjetji potekali ob obisku regionalne gospodarske zbornice marca na Primorskem ter februarja v Zasavju in na Koroškem.

Vir: MZEZ

 

Na GOV.SI več o slovenski gospodarski diplomaciji >>>

Na OZS več o poslovanju na tujih trgih in internacionalizaciji >>>

 

Preberite tudi:

Aktualno s področja internacionalizacije >>>

Številni ukrepi za spodbujanje internacionalizacije slovenskih podjetij >>>

Ženske v vodenju - Vabljene na srečanje slovenskih podjetnic iz regije Alpe-Jadran >>>