Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Prevozniki in DARS so se zavzeli za iskanje skupnih rešitev v zvezi z zakonom o cestah

13. 04. 2022
Avtor: Mira Črešnar

Predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Gospodarske zbornice Slovenije in Slovenskega zavarovalnega združenja so se danes z vodstvom Darsa pogovarjali o nedavno sprejetem zakonu o cestah, ki med drugim določa tudi nov način odvoza pokvarjenih in poškodovanih vozil, lažjih od 3,5 ton, z avtocest in hitrih cest. Dogovorili so se o oblikovanju posebne delovne skupine, ki bo definirala pogoje za izvajanje tovrstnih avtovlek, s čimer bodo zagotovljene večja varnost in pretočnost na slovenskem avtocestnem križu ter konkurenca med izvajalci.

Prisotni so izmenjali stališča do rešitev, ki jih prinaša novela zakona, in se strinjali, da je področje avtovlek potrebno urediti. Predstavniki interesnih združenj so ponovili nestrinjanje s predlaganimi rešitvami in se zavzeli za izglasovanje odložilnega veta v državnem svetu. Vodstvo DARS-a pa je poudarilo, da je družba kot odgovoren upravljavec avtocest in hitrih cest dolžna poskrbeti za čim hitrejši odvoz poškodovanih in okvarjenih vozil, kar pa morajo opraviti ustrezno usposobljeni izvajalci. S tem so se strinjali tudi predstavniki vseh treh interesnih združenj, ki so izpostavili potrebo po transparentni ureditvi področja in se zavzeli za čim širši krog ustrezno usposobljenih izvajalcev. Sogovorniki so se strinjali, da je potrebno poiskati operativne rešitve, da bodo asistenčni izvajalci avtovlek, ki izpolnjujejo pogoje, lahko to počeli tudi v prihodnje.

Na podlagi dogovora na današnjem sestanku bo v naslednjih dneh oblikovana posebna delovna skupina predstavnikov Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Gospodarske zbornice Slovenije, Slovenskega zavarovalnega združenja in družbe DARS, ki bo dogovorila predlog pogojev za izvajanje avtovlek vozil, lažjih od 3,5 ton, z avtocest in hitrih cest. Prisotni so se strinjali, da je tovrsten način reševanja odprtih vprašanj in zakonodajnih predlogov, ki upošteva medsebojni dialog in usklajevanje, najboljši način, da pridemo do delujočih in dobrih zakonodajnih rešitev.

 

Preberite tudi