Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Pričakujemo sproščanje ukrepov in interventni zakon za gostinstvo in turizem

12. MAJ 2021  |   Mira Črešnar

Panogi gostinstva in turizma sta med najbolj prizadetimi panogami zaradi epidemije Covid-19, zaprti sta bili več kot osem mesecev. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije zato opozarjamo, da je treba nujno sprejeti interventni zakon, ki bo panogama zagotovil pravočasno pomoč. Obenem pa pozivamo k takojšnji odpravi neživljenjskih pogojev.

 

»V gostinstvu in turizmu že več tednov čakajo na obljubljene ukrepe pomoči v interventnem zakonu. Če ga ne bodo kmalu dočakali, bo izplačilo letošnjih regresov v panogi pod velikim vprašajem,« opozarja predsednik OZS Branko Meh. OZS in sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS sta zato vnovič pozvali vlado RS, da izpolni svojo obljubo in zagotovi pomoč tema prizadetima panogama. Sekcija je sicer predlagala, da država z interventnim zakonom pokrije nadomestilo za izpad prometa in subvencionira regres v višini tisoč evrov na zaposlenega, obenem pa naj zniža stopnjo DDV za storitve v gostinstvu in turizmu do konca leta 2022.

Poziv k takojšnji odpravi neživljenjskih ukrepov

Neživljenjski ukrepi v gostinstvu in turizmu močno omejujejo poslovanje gostinskih in turističnih obratov, zaradi česar se mnogi še vedno niso odločili za odprtje. Zaradi nesmiselnih pogojev pa je veliko nezadovoljstva tudi med gosti. V OZS in v sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS zato vztrajamo, da se odpiralni čas podaljša do 22. ure. Sedaj morajo namreč goste ob 19. uri dobesedno odgnati od mize, posledično pa se druženje nadaljuje v zasebnih prostorih, kjer se zaščitni ukrepi ne izvajajo. Absurdno je tudi to, da za isto mizo ne sme sedeti družina s pet ali več člani, pretiran pa je tudi pogoj 3-meterske razdalje med mizami. 

 

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS je minuli teden na sestanku z resornim ministrom Počivalškom in dr. Logarjevo poudarila, da je preverjanje PCT  (preboleli, cepljeni, testirani) ob vstopu v notranjost lokalov diskriminatoren ukrep za gostince. Namreč, pogoj PCT ni obvezen za vstop v galerije, na vodene vadbe, fitnese, bazene itd.  Sekcija vztraja, da naj bodo pravila in pogoji enaki za vse. »Gostinci nismo drugorazredna panoga, da bi za nas veljali najstrožji pogoji,« še poudarjajo v sekciji.

 

Preberite tudi:

Pišite nam