Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Priznanje za življenjsko delo prejel Jožef Žabar iz Primule

14. OKTOBER 2021  |   Mira Črešnar

V okviru letošnjih Dnevov slovenskega turizma so na večernem dogodku podelili najvišja priznanja s področja turizma. Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je priznanje za življenjsko delo v gostinstvu podelila Jožefu Žabarju iz restavracije Primula.

Jožef Žabar je svoje življenje posvetil gostinski obrti, ki je imela vpliv tako na Goriškem kot v širši okolici. Kot vajenec v Hotelu Adria Ankaran je gostinsko šolo začel obiskovati leta 1962 v Piranu, prve delovne izkušnje je nabiral na Voglu, v Hotelu Union v Ljubljani, Hotelu Park v Novi Gorici, v restavraciji Mark ter v italijanskih Dolomitih.

Z izkušnjami se je nabralo tudi veliko znanja in veščin, zato se je leta 1977 pri tridesetihn odločil postati obrtnik v Gostilni Kekec na vzpetini nad Novo Gorico. Leta 2006 je svojo dejavnost še razširil. V Solkanu je odprl Restavracijo Primula s prenočišči in konferenčnimi dvoranami in tako vdahnil življenje dolga leta pozabljeni žičnici na Sveto Goro s prekrasnim pogledom na znameniti Solkanski kamniti most. Restavracijo še vedno aktivno vodi s pomočjo družine.

Jožef Žabar je na svoji dolgi gostinski poti vzgojil vrsto mladih gostinskih kadrov in marsikateri danes samostojni gostinec je pripravništvo opravil pod njegovim mentorstvom. S svojo obrtniško kariero je skozi daljše obdobje zaznamoval gostinstvo na Goriškem. Znal je voditi podjetje v času bivše države, ob prehodu v lastno državo, ob finančni krizi in lahko rečemo, da je v svojem 75. letu in ob 44. letih obrtništva pripravljen za izzive, ki sledijo.

Odmevno nagrado - kristalni Triglav za osebnost leta 2021, je letos prejel mladi košarkarski as Luka Dončić. Nagrado si je prislužil s tem, da je ključno prispeval h globalnemu povečanju prepoznavnosti Slovenije kot dežele odličnih športnikov.

Preberite tudi:

Pišite nam