Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
ESS

Prva seja Ekonomsko-socialnega sveta v letošnjem letu

16. 01. 2023
Avtor: Maja Rigač
 ESS

Ekonomsko-socialni svet (v nadaljnjem besedilu: ESS) se je na prvi letošnji seji seznanil s predlogom Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, ki ga je pripravilo Ministrstvo za pravosodje, s poročilom o nadaljevanju dejavnosti Strategije razvoja in uporabe spretnosti za Slovenijo, ki ga je pripravilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport , s predlogom novele Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki ga je pripravilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter z osnutkom Pravilnika o poklicnih boleznih, ki ga je pripravilo Ministrstvo za zdravje.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pripravilo predlog novele Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanj na podlagi sklepa Odbora Državnega zbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Odbor je ministrstvo pozval, da pripravi predlog novele, s katero se bo celovito obravnavala in odpravila anomalija pri upoštevanju pokojninske osnove v primeru, ko je zavarovanec invalid, ki je v skladu s preostalo delovno zmožnostjo delal s krajšim delovnim časom od polnega ter je obenem za preostanek do polnega časa prejemal delno nadomestilo po 86. členu Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Na podlagi napovedi ministra za delo o pripravi ene od ključnih reform sedanje vlade je ESS ustanovil pogajalsko skupino za pripravo celovite pokojninske zakonodaje.