Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Rešitve energetske krize je treba iskati na ravni EU

14. 09. 2022
Avtor: Eva Mihelič

Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško, SLO CRO Poslovni klub in HOK – Obrtnička komora Zagreb so na letošnjem MOS-u pripravili dogodek, na katerem so govorili o izzivih gospodarstva v trenutnih razmerah in energetski problematiki. Tako slovenski kot hrvaški podjetniki se namreč soočajo z visokimi cenami energentov. Strokovnjaki s tega področja in podjetniki so predstavili svoje izkušnje in pristojne pozvali, naj čim prej poiščejo dolgoročne rešitve.

Da sta slovensko in hrvaško gospodarstvo tesno povezani, se je ponovno pokazalo v trenutni energetski krizi. Podjetniki na obeh straneh meje so soočeni z visokimi cenami električne energije, kar ogroža njihovo poslovanje. Kot so ugotovili sodelujoči na okrogli mizi, bo prihodnje obdobje zelo zahtevno, tudi ob sprejetih ukrepih obeh vlad.

Poudarili so, da je nujno, da se rešitev najde na ravni Evropske unije, saj v nasprotnem primeru so vsi nacionalni ukrepi le gašenje požarov. Podjetnike vsaka neznanka, zaradi katere ne morejo načrtovati poslovanja, namreč spravlja v negotov položaj, kar slabi njihovo konkurenčnost. Zato so se strinjali, da je treba na vseh ravneh vplivati na odločevalce.

mos posvet hrvati

Na okrogli mizi Slovenija – Hrvaška, izziv poslovnega okolja so sodelovali dr. Saša Muminović, predsednik SLO CRO Poslovnega kluba in član uprave Aquafil SLO in Aquafil CRO, Darko Hrženjak, Kostak d. d. Krško, dr. Mirza Šabić, predsednik HOK – Obrtničke komore Zagreb in obrtnik, Marko Gorjak, direktor Orodjarstva Gorjak ter predsednik OOZ Maribor in član UO OZS, in Aleš Zupančič, Petrol d. d.

Preberite tudi

Strokovno srečanje gradbincev, kleparjev-krovcev in instalaterjev-energetikov 2023

Sekcije gradbincev, kleparjev krovcev in instalaterjev-energetikov pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, obveščajo, da bo skupno strokovno srečanje in druženje 24. in 25. februarja 2023 (petek, sobota), v kongresnem centru v Termah VIVAT v Moravskih Toplicah. V skupnem, dopoldanskem, delu prvega dne srečanja bomo obravnavali teme pomembne za prihodnost slovenskega gradbeništva v smislu sodobnih tehnologij in pristopov, ter načine obračunavanja razlik v cenah za gradbene storitve, kar je ena od trenutno najbolj perečih tem v gradbeni praksi. Na Sekciji instalaterjev-energetikov bo dan velik poudarek uvajanju informacijskega sistema za inštalaterje ter izmenjavi podatkov in dokumentov v inštalaterstvu (inštalater : dobavitelj), za potrebe pri nabavah materialov in opreme, kar bo prikazano na primeru dobre prakse iz Avstrije. Kleparji krovci pa se bodo dotaknili problematike postavljanja sončnih elektrarn na obstoječe strehe objektov in pogoje, ki jih je potrebno izpolnjevati pri tem. V popoldanskem delu prvega dne srečanja bodo strokovne predstavitve pokroviteljev, na katerih bo dan poudarek strokovnosti in novim tehnološkim rešitvam. Prvi dan srečanja se bo zaključeval ob degustaciji lokalnih dobrot, ki jih v pregovorno gostoljubnem Prekmurju nikoli ne zmanjka. Po večerji bo glasbeni nastop priznane glasbenice, ki prav tako prihaja iz lokalnih logov, Nike Zorjan. S krajinsko tipično glasbeno spremljavo bodo umetniki popestrili tudi preostanek večera. V soboto dopoldan pa bodo predavanja v dveh dvoranah: kako si lahko povečamo možnosti uspeha na razpisih za podjetništvo in informiranje vodij gradenj za vpisane v imenik vodij del na OZS. Kot je že tradicionalno, se bo srečanje zaključilo s skupno temo iz nabora motivacijsko / zabavno / sproščujočih tem. Podrobnejši program srečanja, prijava in dodatne informacije glede nočitev ipd, so dosegljive na spletni strani OZS: Strokovno srečanje gradbincev, kleparjev krovcev in instalaterjev-energetikov. Dodatne informacije tudi pri sekretarju sekcij na janko.rozman@ozs.si ali na telefonski številki 031 347 201.
30. 01. 2023