Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
NADOMESTILO PLAČ - POPLAVE

Rok za vloge za povračila plač zaradi višje sile in čakanja na delo je 28. avgust

23. 08. 2023
Avtor: Anton Šijanec
NADOMESTILO PLAČ - POPLAVE

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Zavod RS za zaposlovanje sta delodajalce pozvala k oddaji vlog za povračilo nadomestil plač zaradi višje sile in čakanja na delo. Ob tem poudarjajo, da vloge oddajte, tudi če so nepopolne, da bomo lahko v prihodnjih dneh začeli z obdelavo podatkov in v prvem tednu oktobra tudi izvedli prva izplačila.

Rok za oddajo vlog je 28. avgust

Delodajalci lahko obe povračili, tako iz naslova višje sile kot čakanja na delo, uveljavljajo z elektronsko vlogo na portalu za delodajalce pri zavodu za zaposlovanje >>>, rok za oddajo vlog pa je 28. avgust.

"Tudi če so vloge nepopolne, oddajte jih, da bomo lahko v prihodnjih dneh začeli z obdelavo podatkov in v prvem tednu oktobra tudi izvedli prva izplačila," delodajalce poziva minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

Vršilka dolžnosti generalne direktorice zavoda za zaposlovanje Greta Metka Barbo Škerbinc je povedala, da je Zavod RS za zaposlovanje prvi dan že prejel 85 vlog za 448 zaposlenih. "Dobili smo informacije, da imajo nekateri delodajalci v prizadetih krajih težave z računalniško opremo, zato je vlogo mogoče oddati tudi pisno in po telefonu."

Obiščite ZRSZ ali pokličite kontaktni center

Delodajalci lahko obiščejo katero izmed lokacij Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje >>>, kjer imajo v kariernih središčih in kotičkih na voljo računalnik za izpolnitev vloge. Zavod je za pomoč vlagateljem vzpostavil tudi kontaktni center na telefonski številki 080 20 55.

Ministrstvo za delo pripravlja še tri ukrepe

Minister Luka Mesec je ob tem pohvalil odzivnost in učinkovitost ZRSZ, ki je zelo hitro vzpostavil aplikacijo za oddajo vlog. Poudaril je, da ministrstvo pripravlja še tri ukrepe, ki naj bi jih v naslednjih mesecih prav tako izvajal zavod. Delavci, ki so v avgustu pomagali pri odpravi posledic poplav v podjetjih, naj bi bili upravičeni do 100 odstotkov plače, 80 odstotkov tega nadomestila naj bi krila država. V program javnih del za odpravo posledic poplav naj bi bili povabljeni vsi brezposelni, zvišalo bi se tudi nadomestilo, odvisno od višine izobrazbe. Prav tako se pripravlja ukrep poenostavitve zaposlovanja tujcev, ki bi pomagali pri sanaciji poplav. O teh ukrepih naj bi vlada odločala prihodnji teden.

Podrobnejše informacije o oddaji vlog za za povračila nadomestil plač zaradi višje sile in čakanja na delo Gradivo NK interventni ukrepi poplave 18 8 2023 MDDSZ ZRSZ >>>

Vir: MDDSE

 

Povezana novica:

ZOPNN-F: 17. avgusta je predvidena oddaja vlog za višjo silo in čakanje na delo >>>