Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
OPOZORILO-ROKI-POPLAVE

Roki za podajo nekaterih vlog iz druge »interventne poplavne zakonodaje« se iztekajo

14. 09. 2023
Avtor: Dušan Bavec
OPOZORILO-ROKI-POPLAVE

Roki za podajo nekaterih vlog iz druge
»interventne poplavne zakonodaje« se iztekajo

14. 9. 2023
Avtor: Dušan Bavec

POMEMBNO OPOZORILO:  

Delodajalci, ki ste skladno z Zakonom o delovnih razmerjih, ZDR-1 delavcem že pred uveljavitvijo drugega interventnega zakona, Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023, ZIUOPZP odredili obveznost opravljanja drugega dela zaradi odstranitve posledic poplav in plazov v svojem podjetju in želite od države uveljaviti povračilo izplačanih plač delavcem, ki so odpravljali posledice poplav in plazov v vašem podjetju,

morate podati vloge najkasneje do vključno ponedeljka 18. 9. 2023

Vloga, oddana po izteku roka, bo zavržena, četudi bi bila vsebinsko ustrezna in popolna. 

Opozorilo na striktno upoštevanje tega datuma je pomembno predvsem zaradi tega, ker je ta rok prekluzivne narave, kar pomeni, da bo vloga kot prepozna zavržena, če bo podana po izteku tega roka, četudi bi morda vsebinsko ustrezala zahtevanim pogojem.

Vlogo naj poda tudi tisti, ki ob podaji vloge morda še nima popolne dokumentacije, saj bo nepopolne vloge možno tudi kasneje dopolniti.

Kljub temu naj se še pred podajo te vloge preveri tudi datume pisnih odredb delavcem za opravljanje drugega dela.

Če ste zaposlenim odredili takšno obveznost že pred uveljavitvijo drugega interventnega zakona, (ZIUOPZP), ste jo morali odrediti v pisni obliki najpozneje v 5 dneh po uveljavitvi zakona, to pomeni najkasneje do 7. 9. 2023.

Delodajalec, ki ni delavcem odredil opravljanje drugega dela že pred uveljavitvijo tega zakona, ampak na dan uveljavitve, torej 2.9. ali 3.9. pa lahko uveljavi povračilo izplačanih plač z vlogo, ki jo poda v elektronski obliki pri zavodu za zaposlovanje in to v 15 dneh od pisne odreditve obveznosti opravljanja drugega dela zaradi posledice poplav in plazov, kar pa dejansko pomeni, da je tudi za tak primer skrajni rok za podajo vloge ponedeljek 18. 9. 2023. V kolikor je delodajalec odredil opravljanja drugega dela zaradi odstranitve posledic poplav in plazov v svojem podjetju po 3. 9. 2023, ni upravičen do kakršnegakoli povračila iz naslova tega zakona.

Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov (ZIUOPZP), v veljavi od 2. septembra 2023, namreč delodajalcu omogoča povračilo izplačanih plač zaposlenih, ki jim je odredil obveznost opravljanja drugega dela zaradi odstranitve posledic poplav in plazov v podjetju dokler trajajo okoliščine, ki opravičujejo odreditev obveznosti opravljanja drugega dela, toda najdlje do 3. 9. 2023.

Bolj ali manj pa je jasno, da še niso v vseh podjetjih odpravili posledic poplav v takšni meri, da bi lahko normalno poslovali in zato zagotovo nekateri zaposleni še vedno odpravljajo posledice poplav, zato bi bilo smiselno podaljšati ukrep še vsaj za en mesec !

Več o postopku oddaje tozadevne vloge si lahko pogledate na spletnih straneh zavoda za zaposlovanje.

Oba interventna zakona sta prinesla precej različnih možnih ukrepov, ki so objavljeni na naših spletnih straneh.

Vsekakor vredno ogleda !