Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

S 1. avgustom bo v veljavo stopil trgovinski sporazum med EU in Vietnamom

31. JULIJ 2020  |   PEK

S 1. avgustom bo v veljavo stopil trgovinski sporazum med EU in Vietnamom. Gre za najbolj celovit sporazum, ki ga je EU kdaj koli sklenila s kakšno državo v razvoju, odpravil pa bo 99 % carinskih dajatev na blago, s katerim pogodbenici med seboj trgujeta.

 

Sporazum v celoti upošteva razvojne potrebe Vietnama ter mu zato omogoča daljše, desetletno obdobje za odpravo dajatev na uvoz iz EU. Vendar bo pomemben del izvoza EU, kot so farmacevtski izdelki, kemikalije in stroji, oproščen uvoznih dajatev že od začetka veljavnosti sporazuma.

 

Za agroživilske proizvode, kot sta govedina ali oljčno olje, bodo tarife odpravljene v treh letih, za mlečne izdelke, sadje in zelenjavo pa najpozneje v petih. Celovite določbe o sanitarnem in fitosanitarnem sodelovanju bodo z bolj preglednimi in hitrejšimi postopki podjetjem iz EU omogočile boljši dostop do trga. V sporazumu so tudi posebne določbe o odpravljanju regulativnih ovir pri izvozu avtomobilov iz EU in o zaščiti 169 tradicionalnih evropskih prehrambnih proizvodov in pijač z geografsko označbo pred ponarejanjem (na primer sir Roquefort, vina Porto in Jerez, irski kremni liker ali pršut iz Parme).

 

Celotno sporočilo:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/ip_20_1412

Dodatne informacije:

https://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/eu-vietnam-agreement/

Preberite tudi:

Pišite nam