Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Samozaposleni še vedno brez nadomestila za čas karantene

10. 11. 2021
Avtor: Mira Črešnar

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije že dlje časa opozarjamo na neenak položaj samozaposlenih, ki jim je odrejena karantena.  Za razliko od zaposlenih namreč samozaposlenim ne pripada nikakršno nadomestilo za čas karantene ali višje sile, torej ko so njihovi otroci v karanteni. V OZS smo zato vlado in resorna ministrstva ponovno pozvali, da se to napako nemudoma popravi.

Število karantenskih odločb se je ob poslabšanju epidemioloških razmer bistveno povečalo,  s tem pa se povečujejo tudi stiske samozaposlenih. Predsednik OZS Branko Meh pa ob tem pojasnjuje: »Tudi samozaposleni in njihovi otroci dobivajo karantenske odločbe. In če zaposleni dobijo nadomestilo za čas karantene ali karantene otrok, potem morajo enake pravice imeti tudi samozaposleni. To napako in krivico je treba nemudoma odpraviti.«

Medtem ko so torej zaposleni v času odrejene karantene in višje sile (karantena otrok) upravičeni do nadomestila plače po ZNUPZ, pa samozaposleni iz tega naslova nimajo nikakršnih pravic. Predlog zbornice je, da se ponovno uzakoni nadomestilo v obliki delno povrnjenega izgubljenega dohodka, podobno kot v PKP5, in sicer v višini 250 eur za vsako odrejeno karanteno oziroma za čas, ko samozaposleni ni zmožen opravljati dela zaradi višje sile (karantena otrok), vendar ne manj kot 250 eurov za 10 dni, 500 eurov za 20 dni in 750 eurov na mesec.

V OZS obenem pozdravljamo ukrep, da bo država krila stroške hitrih testov tudi za zaposlene v gospodarstvu, s čimer se je izenačil položaj zaposlenih v javnem in zasebnem sektorju.  »Enakopravno obravnavo pa si zaslužijo tudi samozaposleni, ki jim je odrejena karantena. Prepričan sem, da bo vlada tudi to krivico popravila,« še dodaja Meh.

 

Preberite tudi