Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Slavko Kržišnik je Obrtnik leta 2017, Miran Andrejek pa Podjetnik leta 2017

15. 11. 2017
Avtor: Mira Črešnar

Za svojo poslovno odličnost je priznanje Obrtnik leta 2017, ki ga je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije podelila 15. leto zapored, prejel kovinar Slavko Kržišnik iz Godoviča. Naziv Podjetnik leta 2017, ki ga je OZS podelila že 25-ič, pa si je za svoje poslovne dosežke prislužil podjetnik Miran Andrejek iz Kuzme. Letošnji najstarejši obrtnik leta je 86-letni mlinar Vladimir Korošec iz okolice Ptuja, ki nadaljuje 200-letno družinsko tradicijo mlinarstva. Na dogodku so podelili tudi mojstrske diplome že 17. generaciji mojstrov in mojstric.

 

Obrtnik leta 2017 je Slavko Kržišnik, S.VAR obdelava kovin in izdelava vodnih turbin d.o.o., iz Godoviča.

Slavko Kržišnik se je varjenja učil že kot 15-leten fant. Dokaj hitro je zašel tudi v obrtniške vode in najprej postal samostojni podjetnik, leta 2012 pa je podjetje preoblikoval v d.o.o. V zadnjih letih to temelji na izdelavi in razvoju turbin različnih velikosti ter druge opreme za male hidroelektrarne. Prisotni so na slovenskem, srbskem, makedonskem in francoskem trgu, usmerjenost v zelene vire energije ter smiselnost tovrstnih investicij pa jim zagotavlja širjenje trga tudi v prihodnje.

Slavko je sicer od leta 2013 v pokoju, vendar kot lastnik podjetja zaposlene uspešno motivira za ustvarjalno delo v kovinarstvu. Vsak nov izdelek mu pomeni izziv, ambicioznost, delavnost in želja po napredovanju pa so njegovo glavno vodilo še danes. Stabilnost in pozitivni trendi podjetja S.VAR temeljijo na usposabljanju mlajših zaposlenih, gradnji kakovostnih partnerstev v nabavni in prodajni verigi ter pozitivni klimi. V prihodnje si želijo konstantne rasti prihodkov in števila zaposlenih, hkrati pa ohranjati fleksibilnost na trgu. Osnova za rast družinskega podjetja je uspešen prenos na mlajšo generacijo. Kot kaže Kržišnikovim to dobro uspeva, saj se je s Slavkovo upokojitvijo v poslovni proces intenzivno vključil sin Marko in prevzel vodenje podjetja.

Podjetnik leta 2017 je Miran Andrejek, Avto center Andrejek, iz Kuzme.

Podjetje Avto center Andrejek je bilo ustanovljeno leta 2004. Miran Andrejek se je za ta korak odločil na podlagi bogatega strokovnega znanja in 15-letnih izkušenj s področja avtomehanike. Kaj hitro se je pokazala potreba po rasti in širitvi dejavnosti ter zaposlovanju, sam pa se je odločil za dodatno strokovno izobraževanje in hkrati opravil izpit za mojstra avtomehanika in mojstra avtoličarja, nekaj let kasneje pa še za avtokleparskega mojstra.

Miran Andrejek, tudi sodni izvedenec in cenilec ter mediator, je okrog sebe zbral ekipo izobraženih in izkušenih sodelavcev vseh profilov, ki so potrebni za brezhibno delovanje avtomobilskega servisa. Visoko kakovost storitev vzdržujejo z rednim strokovnim izpopolnjevanjem in spodbujanjem k osebnostni rasti in kariernemu razvoju. K odličnosti storitev pripomore še ustrezna opremljenost s sodobnimi orodji in specializiranimi diagnostičnimi računalniki.

V podjetju, kjer sledijo trendom v stroki, v ospredje postavljajo zadovoljstvo strank, zato je njihovo osnovno vodilo kakovostna komunikacija in kakovostno opravljeno delo. Prizadevajo si biti med najboljšimi v svoji dejavnosti, kar dokazujejo s pridobivanjem certifikatov, ki dokazujejo kakovost, in dovoljenj za opravljanje določenih storitev.

Najstarejši obrtnik leta je 86-letni Vladimir Korošec iz Zabovcev pri Ptuju, ki je mlinar od leta 1957, mlinarstvo pa je družinska tradicija že več kot 200 let. Družina Korošec je sprva imela mlin ob reki Dravi, na sedanji lokaciji pa ga je 1939 postavil Vladimirjev oče Josip Korošec. Zaradi vojne je mlin začel obratovati šele leta 1946, po šestih mesecih pa so ga nacionalizirali. Vladimir ga je lahko vzel v najem šele leta 1955, pet let kasneje pa ga je odkupil. Po tem, ko je vrsto let opravljal obrt kot samostojni podjetnik, je leta 1992 registriral podjetje Mlin Korošec, mlin, trgovina in gostinstvo d.o.o., v katerem je bil do 2007 direktor, od takrat naprej pa prokurist. Vodenje podjetja je prevzel sin Daniel, Vladimir pa še vedno vsak dan posveti delu v mlinu in je svetel vzor delavnega obrtnika. Vsa leta je vestno razvijal dejavnost, se prilagajal potrebam trga in posodabljal mlin, tako da je danes skoraj vsa proizvodnja avtomatizirana. Medtem ko so nekoč v starem mlinu v enem dnevu zmleli približno tono in pol zrnja, zdaj v istem času predelajo več kot 80 ton večinoma slovenskega žita. Vsako leto tako zmeljejo okrog osem tisoč ton pšenice, tisoč ton rži ter po 500 ton ajde in koruze. Iz naštetih surovin proizvajajo najrazličnejše tipe mlevskih izdelkov, ki jih prodajajo v svoji prodajalni in pri nekaterih večjih trgovcih. Poleg svoje bele, ržene, koruzne in ajdove moke v domači trgovini ob mlinu prodajajo tudi bučno olje, pekovske izdelke, testenine ter kamutovo, pirino in konopljino moko drugih pridelovalcev, s katerimi uspešno sodelujejo.

V uvodnem nagovoru je predsednik OZS Branko Meh opozoril: »Že večkrat sem poudaril, da bi bilo zgodb o izjemnih in odličnih obrtnikih in podjetnikih zagotovo še več, če bi imeli v Sloveniji prijaznejše poslovno okolje. Z drugimi besedami – če bi vlada realizirala vsaj polovico naših zahtev slovenske obrti in podjetništva.«

Predsednik RS Borut Pahor pa je dejal, da so gospodarske razmere v Sloveniji obetavne in da je zaznati stabilnost. »Naša skrb mora biti, da tega ugodnega vetra, ki omogoče hitrejše jadranje v pravi smeri, ne bi zamudili,« je poudaril Pahor.

Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič je poudarila, da je pomembno povezovanje izobraževanja in gospodarstva ter se strinjala s predsednikom Mehom, da je treba mlade navdušiti za vajeništvo in obrtne poklice.

Za Obrtnika leta so kandidrali obrtniki, ki imajo do pet zaposlenih, za Podjetnika leta pa podjetniki z več kot pet zaposlenimi. Nominiranci za Obrtnika leta 2017 so bili Martin Tibaut, Trgovina in mesnica, GABREK Martin Tibaut s.p., Matej Draksler, Tehnično sedlarstvo, izdelovanje in servis avtoponjav ter drugih izdelkov iz težkega PVC platna, Matej Draksler s.p. in Slavko Kržišnik, S.VAR obdelava kovin in izdelava vodnih turbin d.o.o. Nominiranci za Podjetnika leta 2017 pa so bili: Andrej in Tomaž Šušteršič, Šušteršič krovstvo, kleparstvo in gradnje, trgovina d.o.o., Marjan Cerar, Janez d.o.o., Miran Andrejek, Avto center Andrejek, ter Valentin in Ivan Jesenko, Tigrad d.o.o.

Dogodek je popestrila plesna točka plesalk, ki so nosile kreacije oblikovalke tekstilij Martine Lavrenčič iz Vipave.

Preberite tudi